Eurocommissaris voor Begroting en Administratie
Deze functie wordt sinds december 2019 vervuld door Johannes Hahn1. Hij neemt de taken van Gunther Oettinger2 uit de Commissie-Juncker3 over. Voorheen heette deze functie 'Eurocommissaris van Begroting en personeelszaken'.
De Eurocommissaris4 voor Begroting en administratie valt niet onder een specifiek team. Hahn zal op alle onderstaande gebieden direct verantwoording afleggen aan Commissievoorzitter Von der Leyen5.
De Eurocommissaris voor Begroting en administratie heeft de taak ervoor te zorgen dat de Commissie over voldoende financiële, menselijke en institutionele middelen beschikt om haar doelen te kunnen behalen. Daarbij moet de huidige langetermijnbegroting worden omgezet in een nieuwe begroting. De Commissaris moet zorgen dat deze transitie soepel verloopt.
Verdere taken zijn:
-
-het afronden van de onderhandelingen over het Meerjarig Financieel Kader 2021-20276;
-
-het ondersteunen van Commissarissen in het vinden van coherentie tussen de verschillende agenda's binnen de begroting;
-
-een bijdrage leveren aan het Just Transition Mechanism
-
-het leiden van de analyse van begrotingsuitgaven en decharge van de begroting;
-
-het ontwikkelen van een nieuwe human resources strategie om de Commissie verder te moderniseren;
-
-het ondersteunen van Commissievoorzitter Von der Leyen in het bereiken van gendergelijkheid op alle bestuurlijke niveaus van de Commissie;
-
-het ontwikkelen van de juiste infrastructuur om de Commissie te beschermen tegen fysieke en digitale bedreigen;
-
-het uitvoeren van de volledige digitalisering van de Commissie;
-
-de leiding nemen in de aanpak van de Commissie om de financiële belangen van de EU te beschermen, mede door goed samen te werken met het Europese anti-fraude agentschap7 en het Europees Openbaar Ministerie8.
- DG Begroting9
- DG Tolken10
- DG Personele middelen en veiligheid11
- DG Vertaling12
- Europees bureau voor fraudebestrijding, OLAF7
- Bureau voor het beheer en de afwikkeling van individuele rechten13
- Bureau voor infrastructuur en logistiek in Brussel14
- Bureau voor infrastructuur en logistiek in Luxemburg15
- Bureau voor personeelselectie16
Agentschappen
Overig
- 1.De Oostenrijker Johannes (Gio) Hahn (1957) is sinds februari 2010 lid van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen is hij belast met begroting en personeelszaken. In de Commissie-Juncker was hij verantwoordelijk voor beleid buurlanden en uitbreiding. Daarvoor was hij in de Commissie-Barroso II belast met regionaal beleid. Hahn, die doctor in de filosofie is, bekleedde diverse bestuursfuncties bij de -VP, de christendemocratische partij. Daarnaast was hij werkzaam in het bedrijfsleven. Tussen 1997 en 2003 was hij directeur van Novomatic. Verder was Hahn (deel)gemeenteraadslid in Wenen en lid van de Landdag van Bondsland Wenen. In 2007 werd hij minister voor Wetenschap en Onderzoek.
- 2.De Duitser Günther Oettinger (1953) was in 2010-2019 lid van de Europese Commissie. In de in 2014 aangetreden Commissie-Juncker was hij sinds 1 januari 2017 belast met begroting en personeelszaken. Hiervoor bezette Oettinger de post digitale economie en maatschappij. In de Commissie-Barroso II (2010-2014) was hij verantwoordelijk voor energie. Hij was aanvankelijk accountant en advocaat en werd in 1984 lid van de Landdag van Baden-Württemberg. Sinds april 2005 is hij minister-president in die deelstaat. Hij leidde een coalitie van CDU en FDP. Oettinger was actief als bestuurder van de CDU-Jongeren en voorzitter van de CDU-commissie voor mediabeleid.
- 3.Deze Europese Commissie was in functie van 1 november 2014 tot 1 december 2019 en volgde de Commissie-Barroso II op. Voorzitter was de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker. De Nederlandse Frans Timmermans was één van de vicevoorzitters en was belast met betere regelgeving, relaties met de Europese instellingen, rechtsregels, fundamentele rechten en duurzame ontwikkeling.
- 4.Een Eurocommissaris is één van de 27 leden van de Europese Commissie en heeft als taak het behartigen van het algemeen belang van de Europese Unie. Iedere commissaris heeft een eigen portefeuille. Een aantal Eurocommissarissen zijn tevens vicevoorzitter van de Commissie.
- 5.Dr. Ursula von der Leyen (1958) is vanaf 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Zij is opgeleid tot arts en was werkzaam in een Vrouwenkliniek en als docent. Namens de CDU begon zij haar politieke loopbaan in de Landsdag en regering van Neder-Saksen. In 2009 werd zij Bondsdaglid en minister in het kabinet-Merkel. Achtereenvolgens was zij minister van Gezin en Jeugd, Arbeid en Sociale Zaken, en sinds 2013, van Defensie.
- 6.Het Meerjarig Financieel Kader 2021-2027 (MFK) is het akkoord waarin de begroting van de Europese Unie voor een periode van zeven jaar op hoofdlijnen wordt vastgesteld. De EU legt in deze meerjarenbegroting vast wat de hoogte van het budget van de EU is, waar het geld aan uitgegeven wordt en hoeveel iedere lidstaat moet bijdragen. Het MFK voor 2021-2027 komt uit op 1.074,3 miljard euro. Om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen is afgesproken dat er boven op de normale begroting een coronaherstelfonds komt van 750 miljard euro. In juni 2023 heeft de Commissie de lidstaten gevraagd om 66 miljard euro extra aan de meerjarenbegroting bij te dragen. Dit bedrag zou vooral nodig zijn om Oekraïne de komende jaren financieel te blijven steunen. Daarnaast zou het geld gebruikt worden voor het asiel- en migratiebeleid en voor subsidies aan Europese industrieën en technologieën.
- 7.Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) is een directoraat-generaal dat tot doel heeft fraude, corruptie en andere onrechtmatige activiteiten in de Europese Unie te bestrijden. Hieronder valt ook de bestrijding van wanbeheer binnen EU-instellingen zelf. Met deze doelstelling beschermt OLAF de financiële belangen van de Europese Gemeenschap.
- 8.Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) is het onafhankelijk openbaar vervolgingsorgaan van de Europese Unie. Dit orgaan is bevoegd voor het onderzoeken, het vervolgen en het aanklagen bij de nationale rechter van strafbare feiten die de EU schade opleveren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om fraude en corruptie.
- 9.Het is de taak van dit directoraat-generaal om ervoor te zorgen dat de EU zich aan de begroting houdt. Dit doet het DG door ervoor te zorgen dat de inkomsten daadwerkelijk binnenkomen, dat de uitgaven netjes binnen de afspraken blijven, en door regels op te stellen voor de manier waarop de EU met haar geld omgaat. Het directoraat-generaal helpt ook met het opstellen van de nieuwe jaarbegrotingen van de EU.
- 10.Dit directoraat-generaal (de Gemeenschappelijke Tolken- en Conferentiedienst) levert tolkendiensten tijdens vergaderingen die worden georganiseerd door de Commissie of door andere EU-instellingen. Het organiseert ook conferenties voor de diensten van de Commissie.
- 11.De hoofdtaak van dit directoraat-generaal is erop toezien dat de Europese Commissie goed functioneert. Het zorgt ervoor dat de Europese ambtenaren een moderne, efficiënte en dynamische bestuursorganisatie kunnen vormen. Dit gebeurt door beleid te formuleren op het gebied van personeels- en veiligheidsbeleid.
- 12.Dit directoraat-generaal vertaalt geschreven tekst in alle officiële EU-talen voor de Europese Commissie. Het ondersteunt en versterkt de verscheidenheid aan talen in de Europese Unie en helpt om het beleid van de EU dichter bij de burgers te brengen en het promoot zo de legitimiteit, transparantie en efficiëntie van de EU.
- 13.Dit bureau houdt zich bezig met zaken die het personeel van de Europese Commissie betreffen, zoals:
- 14.Dit bureau valt onder het directoraat-generaal Personele middelen en veiligheid (HR) van de Europese Commissie en is sinds de oprichting in 2002 verantwoordelijk voor het faciliteren van de werkzaamheden van de Europese Commissie in Brussel. Dit houdt onder meer in:
- 15.Dit bureau is verantwoordelijk voor de volgende diensten voor alle commissie-afdelingen in Luxemburg:
- 16.Dit bureau bereidt algemene vergelijkende onderzoeken voor met het oog op de selectie van gekwalificeerde personeelsleden ten behoeve van alle instellingen van de Europese Unie, te weten het Europees Parlement, de Raad, de Europese Commissie, het Hof van Justitie, de Rekenkamer, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Comité van de Regio's en de Europese ombudsman.
- 17.Dit agentschap is opgericht om de vertalingen van de gedecentraliseerde EU-organen (o.a. de agentschappen) te verzorgen. Daarnaast ondersteunt het vertaalbureau zo nodig de Europese instellingen en organen die over een eigen vertaaldienst beschikken, wanneer die overbelast zijn.