Internationale overeenkomst - Hoofdinhoud
Internationale overeenkomsten, ook wel internationale akkoorden genoemd, zijn bindende afspraken die de Europese Unie i sluit met derde landen i of internationale organisaties.
Toepassingsgebied
De EU sluit internationale overeenkomsten namens de lidstaten, maar is zelf niet altijd een partij bij een overeenkomst. Lidstaten zijn wel als partij bij een overeenkomst verplicht zich aan de gemaakte afspraken te houden.
De Europese Unie kan op alle terreinen internationale overeenkomsten sluiten, voor zover dat nodig is om het beleid van de EU te kunnen verwezenlijken. Op een aantal terreinen kent de EU aparte soorten internationale overeenkomsten, te weten:
-
-de associatieovereenkomst i: overeenkomsten gericht op verregaande samenwerking op allerlei terreinen, en dan met name op economisch vlak
-
-de samenwerkingsovereenkomst i: overeenkomsten gericht op verregaande samenwerking op het terrein van handel en economie
-
-de handelsovereenkomst i: voor het sluiten van dit type overeenkomsten geldt een eigen procedure
Vaststellen internationale overeenkomsten
Voor het vaststellen van internationale overeenkomsten geldt een aparte besluitvormingsprocedure i in de Europese Unie.
Om naleving van een overeenkomst te bevorderen wordt bij veel overeenkomsten een raad opgericht waaraan de Europese Unie en de betreffende partij deelnemen. Deze raden worden ondersteund door één of meerdere gemengde comités, eventueel bijgestaan door werkgroepen.
Uitzondering: internationale overeenkomsten bij buitenlands- en veiligheidsbeleid
De EU mag ook op het terrein van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid overeenkomsten sluiten, maar de besluitvorming wijkt af. Op dit terrein geldt in principe dat de Raad van Ministers i met eenparigheid van stemmen i besluiten neemt, in plaats van met gekwalificeerde meerderheid i.
Internationale overeenkomsten vinden hun basis in het Verdrag betreffende de Europese Unie i (VEU) en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie i (VwEU):
-
-buitenlands- en veiligheidsbeleid: VEU titel V hoofdstuk 2 eerste afdeling art. 37 i