Parlementair behandelvoorbehoud bij voorstel Commissie gerichte politieke reclame
DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamercommissie Europese Zaken heeft een parlementair behandelvoorbehoud1 aangevraagd voor het voorstel van de Europese Commissie2 om regels vast te stellen voor een transparanter gebruik van gerichte politieke reclame. De verordening is bedoeld om vrije en eerlijke verkiezingen in de Europese Unie3 te waarborgen, de democratische processen te versterken en desinformatie tegen te gaan.
Concreet verplicht het voorstel aanbieders van politieke advertenties om transparanter te zijn en worden er regels opgesteld voor het toepassen van technieken waarbij persoonlijke gegevens worden gebruikt.
Een parlementair behandelvoorbehoud kan worden aangevraagd als het parlement een voorstel dat in de Raad van Ministers4 besproken wordt erg belangrijk vindt voor Nederland. Met het behandelvoorbehoud vraagt het parlement de regering om niet met het voorstel in te stemmen voordat het hierover een debat heeft plaatsgevonden. Vervolgens moet de regering de Kamer(s) informeren over de voortgang.
Bron: Tweede Kamer
- 1.Als het parlement (de Eerste en/of Tweede Kamer) een voorstel dat in de Raad van Ministers besproken wordt erg belangrijk vindt voor Nederland, kan het parlement de regering vragen om niet met het voorstel in te stemmen voordat het hierover een debat met de regering heeft gevoerd. Na zo'n parlementair voorbehoud (ook wel behandelvoorbehoud genoemd) moet de regering de Kamer(s) informeren over de voortgang.
- 2.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 3.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 4.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.