Werkprogramma Europese Commissie 2022: ‘Europa samen sterker maken’
DEN HAAG (PDC) - Afgelopen woensdag presenteerde de Europese Commissie1 haar werkprogramma voor 2022. Onder de titel ‘Europa samen sterker maken’ doet de Commissie in dat programma haar 42 nieuwe beleidsinitiatieven voor 2022 uit de doeken. Het werkprogramma sluit aan bij de prioriteiten die Ursula von der Leyen2 reeds aanhaalde in de afgelopen State of the Union3: klimaat, digitalisering en het herstel na de coronacrisis.
Voor 2022 betekent het werkprogramma concreet dat de Commissie een regelgevingskader gaat voorstellen voor de certificering van de verwijdering van koolstof. Dat moet bijdragen aan de versnelling van het terugdringen van uitstoot van CO2. Bovendien komt er een Europese chips-wet, die ervoor moet zorgen dat de Europese tech-industrie een betere positie op de wereldmarkt krijgt. Op het gebied van de Europese democratie komt er een nieuwe wet inzake de Europese mediavrijheid, zo stelt het werkprogramma: op die manier wil de Europese Commissie de pluriformiteit en vrijheid van media waarborgen.
De Commissie zal op het gebied van wet- en regelgeving in 2022 streng letten op het 'one in, one out'-beginsel: dat beginsel houdt in dat voor iedere nieuwe Europese lastenverzwaring, de lasten op een ander front in hetzelfde beleidsterrein zullen worden verminderd.
Het werkprogramma van de Europese Commissie is een document dat jaarlijks opgesteld wordt. De verplichting hiertoe komt voort uit het reglement van orde van de Commissie. De voorzitter van de Commissie legt het werkprogramma ter kennisgeving voor aan het Europees Parlement4 en de Raad5. Over de concrete wetsvoorstellen hebben het Parlement en de Raad vervolgens wel zeggenschap.
Bron: Europese Commissie
Meer over ...
- 1.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 2.Dr. Ursula von der Leyen (1958) is vanaf 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Zij is opgeleid tot arts en was werkzaam in een Vrouwenkliniek en als docent. Namens de CDU begon zij haar politieke loopbaan in de Landsdag en regering van Neder-Saksen. In 2009 werd zij Bondsdaglid en minister in het kabinet-Merkel. Achtereenvolgens was zij minister van Gezin en Jeugd, Arbeid en Sociale Zaken, en sinds 2013, van Defensie.
- 3.Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft op 15 september 2021 de jaarlijkse State of the Union voor het Europees Parlement uitgesproken. In de State of the Union geeft de Commissievoorzitter aan hoe het er voor staat in de Europese Unie en welke beleidsplannen de Commissie wil gaan indienen in het komende jaar.
- 4.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 5.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.