Administrateurs (AD)

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Als administrateur krijg je een baan op het gebied van bestuur en beheer. In de lagere rangen ben je meer bezig met het maken van beleid, op hogere rangen zijn dit meestal leidinggevende functies. Wat je precies gaat doen is sterk afhankelijk van je vakgebied en je interesses. Specialisten kunnen ook als onderzoeker aan de slag. Aan linguïsten is vrijwel altijd behoefte in de functie van tolk/vertaler.

Inhoudsopgave

  1. Soort werk
  2. Vereisten
  3. Vast of tijdelijk?

1.

Soort werk

Bestuur en beheer

Het soort werk hangt af van de organisatie waarbij je gaat werken. Maar ook je niveau, je eigen vaardigheden en je motivatie spelen een rol.

Zo stel je bijvoorbeeld nieuwe wetgeving op of je doet mee aan de onderhandelingen met derde landen. Je kan ook betrokken worden bij de interpretatie en de toepassing van de wetgeving, bij de controle op het financieel beheer van de instellingen of bij een specifiek actieprogramma.

Specifieke vakgebieden

Eigenlijk kan je met elke studie wel aan de slag. Veel vraag is er naar opleidingen op het gebied van informatietechnologie, economie, financiën, politieke wetenschappen, accountancy en recht.

De agentschappen van de Europese Unie1 en instellingen als de Europese Centrale Bank2 werven met grote regelmaat specialisten op hun respectievelijke terreinen.

Linguïsten

De Europese Unie is een meertalige omgeving. Daarom kan je als vertaler en/of tolk een gevarieerde loopbaan tegemoet zien. De Europese Commissie3, het Europees Parlement4 en de Raad van de Europese Unie5 beschikken over vertaal- en tolkendienst. Het Hof van Justitie6, de Europese Rekenkamer7, het Europees Economisch en Sociaal Comité8 en het Comité van de Regio's9 hebben alleen een vertaaldienst.

Heb je ook een andere achtergrond, ben je bijvoorbeeld ook als jurist afgestudeerd, dan kan je aan de slag als jurist-linguïst.

Wetenschappers

Ben je een specialist op het gebied van wetenschap en onderzoek? Denk dan aan het Joint Research Centre10, waar op een brede waaier van vakgebiden onderzoek wordt uitgevoerd, of aan het directoraat-generaal Onderzoek. Dit directoraat-generaal beheert wetenschappelijke programma's waarvoor het onderzoekers in dienst neemt.

2.

Vereisten

Wil je voor een functie in aanmerking komen dan:

  • - 
    ben je staatsburger van één van de lidstaten van de Europese Unie
  • - 
    bezit je ook de rechten als staatsburger
  • - 
    heb je voldaan aan een eventuele militaire dienstplicht
  • - 
    kun je een verklaring van goed gedrag overhandigen.

Verder beschik je over vaardigheden in tenminste twee EU-talen:

  • - 
    de eerste taal: uitstekende kennis van één van de talen van de Europese Unie,
  • - 
    de tweede taal: voldoende kennis van het Engels, Frans of Duits, ánders dan je eerste taal.

opleidingsniveau

Je hebt minimaal een opleidingsniveau dat overeenkomt met een voltooide universitaire opleiding van drie jaar. Voor de hogere functies heb je minimaal een opleidingsniveau dat overeenkomt met een voltooide universitaire opleiding van vier jaar en relevante beroepservaring van ten minste één jaar.

persoonlijke eigenschappen

  • - 
    initiatiefrijk en ondernemend
  • - 
    in staat zijn middelen te beheren
  • - 
    leiding geven aan mensen met uiteenlopende achtergronden
  • - 
    goede schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid
  • - 
    een drukke agenda beheren
  • - 
    uitstekende netwerkvaardigheden
  • - 
    multicultureel gevormd.

3.

Vast of tijdelijk?

Wil je een vaste baan11 dan doe je eerst aan een concours12 mee. Als je het concours met goed gevolg hebt afgerond kom je op de reservelijst te staan. Dan kom je in aanmerking voor een baan.

Je kan ook aan de slag als tijdelijk medewerker13 voor maximaal zes jaar. Daarnaast nemen Europese agentschappen nemen ook personeel op basis van een arbeidscontract aan: de contractmedewerkers14.


  • 1. 
    Een Europees agentschap is een instantie die zich bezighoudt met de ondersteuning en uitvoering van specifieke juridische, technische of wetenschappelijke overheidstaken. Hierbij werken zij nauw samen met de Europese Commissie en de nationale overheden van de EU-lidstaten, zonder direct deel uit te maken van nationale ministeries of de Europese instellingen. Daarnaast onderhouden zij ook banden met maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstituten uit de lidstaten.
     
  • 2. 
    De Europese Centrale Bank (ECB) is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de Unie. De basisdoelstelling van de ECB is het handhaven van de prijsstabiliteit binnen de eurozone en daarmee het bewaken van de koopkracht en het beheersen van de inflatie.
     
  • 3. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 4. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
     
  • 5. 
    In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
     
  • 6. 
    Het in 1952 opgerichte Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) moet ervoor zorgen dat de wetten en regels die in Europa gemaakt worden, goed worden toegepast. De Europese wetten - het gemeenschapsrecht - moeten in alle lidstaten hetzelfde worden uitgevoerd. Het Hof van Justitie ziet er verder op toe dat het EU-recht in alle lidstaten op dezelfde manier wordt toegepast.
     
  • 7. 
    Dit orgaan controleert de wettigheid en regelmatigheid van alle inkomsten en uitgaven van de Europese Unie. In bredere zin moet zij de financiële belangen van de burger behartigen. De Europese Rekenkamer gaat na of de Europese middelen zo effectief, efficiënt en spaarzaam mogelijk worden ingezet. In die zin is deze instelling het financiële geweten van Europa dat erop toeziet dat de burgers 'waar voor hun geld krijgen'.
     
  • 8. 
    Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) werd in 1957 door het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap opgericht als raadgevend orgaan om de belangen van de verschillende economische en maatschappelijke organisaties in de Europese Unie te vertegenwoordigen. Het EESC wordt voorgezeten door Christa Schweng.
     
  • 9. 
    Dit orgaan is de spreekbuis voor lokale en regionale overheden binnen de Europese Unie. De Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie zijn in bepaalde gevallen verplicht advies te vragen aan het Comité van de Regio's (CvdR), voordat zij een besluit kunnen nemen.
     
  • 10. 
    De taak van dit directoraat-generaal is om klantgerichte wetenschappelijke en technische steun te leveren voor de ontwikkeling, de implementatie en de controle van het beleid van de Europese Unie. Als dienst van de Europese Commissie functioneert het als onafhankelijk centrum van wetenschap en technologie. Het geeft ook advies aan de Raad, het Europees Parlement en aan lidstaten.
     
  • 11. 
    De meeste medewerkers binnen de Europese Unie hebben een vast contract, ook wel 'permanent post' genoemd. Er zijn twee functiegroepen, administrateurs en assistenten, met daarbinnen verschillende rangen waarin je kan doorgroeien. Voor een vast contract bij de Europese Unie kom je alleen in aanmerking door mee te doen aan een concours.
     
  • 12. 
    Een concours is een toelatingsexamen voor een vaste baan bij de Europese Unie, bijvoorbeeld bij de Europese Commissie, bij het Europese Parlement, bij het Europese Hof van Justitie of bij de Europese Rekenkamer. Als je een concours met goed gevolg hebt afgerond ben je een 'laureaat' en kom je op een 'reservelijst'. Alleen mensen op die lijst mogen solliciteren naar vaste aanstellingen bij de Europese Unie.
     
  • 13. 
    Een tijdelijk medewerker, in Brussel 'temporary agent' genoemd, heeft geen vaste baan. Je krijgt meestal een aanstelling van drie tot vijf jaar. Het maximum ligt op zes jaar. De arbeidsvoorwaarden voor tijdelijke medewerkers zijn precies dezelfde als die voor vaste medewerkers.
     
  • 14. 
    Arbeidscontractanten (in Brussel 'Contract agents' genoemd) zijn medewerkers die op basis van een arbeidscontract voor een Europese organisatie werken. Vooral Europese agentschappen, verspreid over alle lidstaten, nemen arbeidscontractanten in dienst. Als arbeidscontractant maak je volwaardig deel uit van het personeel van de Europese Unie.