Verslag

Verslagen van de Europese Commissie1 rapporteren en evalueren het huidige beleid. Een evaluatieverslag kan echter ook dienen als voorbereiding voor concrete regelgeving.

Contents

  1. Verslag in detail
  2. Juridisch kader
  3. Meer informatie
  4. Recente evaluatieverslagen

1.

Verslag in detail

Toepassingsgebied

Verslagen betreffen vrijwel altijd een rapportage over bepaalde een regel, regeling of programma. Verslagen zijn in sommige gevallen structureel van aard; voor een deel van het EU-beleid geldt dat jaarlijks wordt bekeken wat de resultaten zijn. Voor de kwijting2 van de jaarlijkse begroting van de EU is het verplicht dat er verslagen worden opgesteld.

Verslagen kunnen aanleiding zijn om beleid aan te passen. In zeldzame gevallen dient een verslag als inventarisatie van mogelijke beleidsopties.

In sommige gevallen worden verslagen en evaluaties geschaard onder een ander type dossier, het werkdocument van de Europese Commissie3.

Verslagen en evaluaties worden op ieder terrein gebruikt.

Vaststellen verslagen

De Commissie, en in een enkel geval één van de andere instellingen of een agentschap4, stelt verslagen op en stuurt deze naar de Raad van Ministers5 en het Europees Parlement6.

2.

Juridisch kader

Verslagen zijn als instrument niet opgenomen in de Europese verdragen7. Alleen de verslagen die worden uitgebracht door de Europese Rekenkamer8 in het kader van de controle op de begroting van de Europese Unie vinden hun basis in het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU)9.

  • - 
    verslagen voor de kwijtingsprocedure: zesde deel VwEU titel II hoofdstuk 4, art. 31810, 31911

3.

Meer informatie

  • Overzicht van alle rechtsinstrumenten van de EU12
  • Evaluatie door de Europese Commissie
 

4.

Recente evaluatieverslagen

Datum Titel
25.04.2013  Aan het Europees Parlement en de Raad over de ontwikkeling van het Visuminformatiesysteem (VIS) in 2012.
Verslag com(2013)232
 
25.04.2013  Tenuitvoerlegging door de lidstaten van Richtlijn 2006/117/Euratom betreffende toezicht en controle op overbrenging van radioactieve afvalstoffen en bestraalde ...
Verslag com(2013)240
 
22.04.2013  Tiende verslag overzicht van handelsbeschermingsmaatregelen van derde landen tegen de EU voor het jaar 2012.
Verslag com(2013)217
 
18.04.2013  Werking van het memorandum van overeenstemming over de internetverkoop van namaakgoederen.
Verslag com(2013)209
 
18.04.2013  Cohesiebeleid: Strategisch verslag 2013 over de uitvoering van de programma's 2007-2013.
Verslag com(2013)210
 
18.04.2013  Stand van de algemenebegrotingsgaranties per 30 juni 2012.
Verslag com(2013)211
 
18.04.2013  Tenuitvoerlegging van Richtlijn 2009/33/EG inzake de bevordering van schone en energiezuinige wegvoertuigen.
Verslag com(2013)214
 
18.04.2013  Financiële steun voor energie-efficiëntie in gebouwen.
Verslag com(2013)225
 
16.04.2013  Report from the commission the former yugoslav republic of macedonia: implementation of reforms within the framework of the high level accession dialogue and promotion ...
Verslag com(2013)205
 
11.04.2013  Eindverslag over de tenuitvoerlegging van de voedselfaciliteit van de EU.
Verslag com(2013)194
 
  • meer

  • 1. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 2. 
    Deze procedure is één van de bijzondere wetgevingsprocedures die in de Europese Unie gebruikt worden. De kwijtingsprocedure wordt gebruikt om goedkeuring te verlenen aan de kwijting van de begroting.
     
  • 3. 
    Werkdocumenten van de Europese Commissie betreffen veel verschillende zaken, maar hebben allemaal het doel informatie te verstrekken over bepaald beleid, actieprogramma's en beleidsvoornemens of om besluitvorming te ondersteunen. Werkdocumenten bevatten geen regelgeving of acties.
     
  • 4. 
    Een Europees agentschap is een instantie die zich bezighoudt met de ondersteuning en uitvoering van specifieke juridische, technische of wetenschappelijke overheidstaken. Hierbij werken zij nauw samen met de Europese Commissie en de nationale overheden van de EU-lidstaten, zonder direct deel uit te maken van nationale ministeries of de Europese instellingen. Daarnaast onderhouden zij ook banden met maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstituten uit de lidstaten.
     
  • 5. 
    In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
     
  • 6. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
     
  • 7. 
    De geschiedenis van de Europese verdragen begint bij de oprichting van de eerste "Gemeenschap", de Europese Gemeenschap voor kolen en staal (de EGKS). Tussen 1952 (EGKS) en 2007 ("Lissabon") zijn negentien verdragen gesloten tussen een steeds toenemend aantal lidstaten.
     
  • 8. 
    Dit orgaan controleert de wettigheid en regelmatigheid van alle inkomsten en uitgaven van de Europese Unie. In bredere zin moet zij de financiële belangen van de burger behartigen. De Europese Rekenkamer gaat na of de Europese middelen zo effectief, efficiënt en spaarzaam mogelijk worden ingezet. In die zin is deze instelling het financiële geweten van Europa dat erop toeziet dat de burgers 'waar voor hun geld krijgen'.
     
  • 9. 
    Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU) is een gewijzigde versie van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap (EG). De gewijzigde versie is in 2009 van kracht geworden. In het VwEU staat wat de bevoegdheden zijn van de Europese Unie, en op welke manier de Europese Unie die bevoegdheden kan uitoefenen. Dit verdrag vormt samen met het Verdrag betreffende de Europese Unie de basis van de Europese Unie.
     
  • 10. 
    De Commissie legt elk jaar aan het Europees Parlement en aan de Raad de rekeningen over het afgelopen begrotingsjaar voor welke betrekking hebben op de uitvoering van de begroting. Bovendien doet zij hun een financiële balans van de activa en passiva van de Unie toekomen.
     
  • 11. 
    1. Op aanbeveling van de Raad verleent het Europees Parlement aan de Commissie kwijting voor de uitvoering van de begroting. Te dien einde onderzoekt het, na de Raad, de rekeningen, de financiële balans en het evaluatieverslag genoemd in artikel 318, het jaarverslag van de Rekenkamer tezamen met de antwoorden van de gecontroleerde instellingen op de opmerkingen van de Rekenkamer, de in artikel 287, lid 1, tweede alinea, genoemde verklaring, alsmede de relevante speciale verslagen van de Rekenkamer.
     
  • 12. 
    De Europese Unie gebruikt verschillende instrumenten om Europese wet- en regelgeving mee vast te leggen, om beleid van de lidstaten mee te coördineren of de lidstaten mee te adviseren. Rechtsinstrumenten zijn onder te verdelen in twee categorieën, bindende en niet-bindende rechtsinstrumenten. Uitvoerende rechtsinstrumenten vallen onder de bindende instrumenten, maar zijn als aparte categorie opgenomen.