Ruissen eist opheldering over EU-handelsrelatie met Azerbeidzjan

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op dinsdag 23 juli 2024.

Brussel - De Europese Commissie blijft Azerbeidzjan maar als betrouwbare EU-handelspartner bestempelen. Op 5 juni 2024 zou Cristina Lobillo Borrero, directeur Energiebeleid bij de Europese Commissie, bij het Baku Energy Forum hebben verklaard dat Azerbeidzjan een zeer betrouwbare partner is voor de EU zodat de EU niet afhankelijk is van Russisch gas. Op 13 juni 2024 benadrukte Enrique Mora, adjunct secretaris-generaal van de Europese diplomatieke dienst dat Azerbeidzjan een waardevolle en betrouwbare partner is van de EU. Dit verklaarde hij bij een veiligheidsdialoog tussen de EU en Azerbeidzjan.

Naar aanleiding van deze uitlatingen heeft Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement namens de SGP, deze schriftelijke vragen gesteld aan de EU-buitenlandchef:

  • 1. 
    Beschouwt de Europese Unie Azerbeidzjan in alle opzichten als een normale partner voor de EU, rekening houdend met de honderden politieke gevangenen, tientallen Armeense gijzelaars, het bespotten van de EU door hoge functionarissen in Baku, de bedreigingen aan het adres van de leden van het Europees Parlement en EU-waarnemers, de nauwe banden met Rusland, het autoritaire karakter van het land, de slechte staat van dienst op het gebied van de mensenrechten, de etnische zuivering van Nagorno-Karabach in september 2023 en de bezetting van het grondgebied van Armenië en de bedreigingen tegen de Armeense regering?
  • 2. 
    Zijn er grenzen aan het verzoeningsbeleid van de EU met het regime in Baku?
  • 3. 
    Hoe betrouwbaar zijn berichten dat Russisch gas via Azerbeidzjan naar de EU wordt gesmokkeld?