Stop het witteboorden-antisemitisme bij de VN

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op vrijdag 26 juli 2024.

Vandaag heeft de SGP schriftelijke Kamervragen ingediend bij de minister van Buitenlandse Zaken. Aanleiding is een walgelijke vergelijking van de officiele VN-gezant Francesca Albanese. Op X maakt zij een vergelijking tussen Netanyahu en Hitler.

De SGP maakt zich grote zorgen over dit walgelijke witteboordenantisemitisme. De openlijke verspreiding van anti-Joods sentiment kan gevaarlijk gevolgen hebben. De Nederlandse regering moet de VN daarom heel duidelijk maken dat dit niet kan!

Lees hieronder de schriftelijke vragen van het lid Stoffer (SGP) aan de minister van Buitenlandse Zaken:

  • Is de minister bekend met de uitlatingen van de speciale VN gezant Francesca Albanese over 7 oktober en over premier Netanyahu en over de Verenigde Staten?
  • Hoe beoordeelt de minister de vergelijking die de speciaal gezant maakt tussen Netanyahu en Hitler? Is de minister het met de SGP eens dat deze zeer kwalijk en ongepast is?
  • Kan de minister de ernstige antisemitische opmerking van de speciale VN gezant over de “joodse lobby” veroordelen?
  • Vindt de minister dat deze opmerkingen en uitlatingen over het brute onuitgelokte geweld van 7 oktober jongstleden schuren met de waarden waar de VN voor staat en die de VN van haar medewerkers en vertegenwoordigers verlangt?
  • Speciaal gezant Albanese rapporteert over de situatie voor Palestijnen in Palestijnse gebieden en over het optreden van de Israëlische overheid. Vindt de minister dat zij dit geloofwaardig, onpartijdig en onbevooroordeeld kan doen na deze stapeling van uitlatingen?
  • Kan de minister de kwalijke uitspraken van Speciaal Gezant Albanese bespreken met de Speciaal Gezant of de juiste VN autoriteit om het aan te kaarten?