Zeehonden in gevaar!

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op dinsdag 16 juli 2024.

16 juli 2024

De Partij voor de Dieren slaat alarm over mogelijke afschaffing van het Europese verbod op verkoop van zeehondenbont en -leer. Zeehondenproducten zijn sinds 2009 vrijwel geheel verboden in de Europese Unie, omdat de dieren tijdens de jacht worden doodgeknuppeld of op andere wrede manieren worden gedood. Maar dat verbod is nu in gevaar. De Europese Commissie is een evaluatie gestart en heeft een vragenlijst online gezet waarin ze vraagt of de verkoop van zeehondeproducten nog wel verboden moet blijven.

“Dit soort EU-vragenlijsten zijn vaak een eerste stap om bestaande regels te veranderen. Het is een groot schandaal dat de EU serieus erover nadenkt om het verbod op zeehondenproducten overboord te gooien,” zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

De dierenbeschermster heeft de vragenlijst van de Europese Commissie ingevuld. Ze roept andere zeehondenliefhebbers op om de vragenlijst ook in te vullen. “Hoe meer mensen laten horen dat het onacceptabel is om zeehonden te doden voor commercieel gewin, hoe groter de kans dat het EU-verbod standhoudt,” zegt Hazekamp. De Partij voor de Dieren stelt dinsdag op de eerste vergaderdag van het nieuwe Europees Parlement tevens schriftelijke vragen aan de Europese Commissie.

Dat de Europese Commissie twijfelt over het verbod op zeehondenproducten komt door klachten van Finse en Zweedse vissers. Zij klagen dat er minder op zeehonden gejaagd wordt sinds zeehondenhuiden niet meer verkocht mogen worden. Daardoor zijn er meer zeehonden in het wild en die eten meer vis. “Een kromme redenatie om zeehonden de schuld te geven van de gevolgen van jarenlange overbevissing. Zeehonden zijn intelligente wezens en spelen juist een belangrijke rol in het ecosysteem. De mens heeft niet het alleenrecht op de oceaan,” aldus Hazekamp.

Help mee!

Jij kunt ons helpen om te zorgen dat zeehondenproducten verboden blijven. Vul net als Anja de vragenlijst van de Europese Commissie in. Dat kan op deze website. Hoe meer mensen invullen dat zeehondeproducten verboden moeten blijven, hoe groter de kans dat we dit bereiken!

Sommige vragen zijn best lastig..

Weet je niet wat je moet invullen? Anja’s antwoorden zijn hier te lezen en eventueel te gebruiken als inspiratie. (Spieken mag;)