PvdD wil Euro­com­mis­saris voor Dieren­welzijn in dagelijks EU-bestuur

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op donderdag 27 juni 2024.

27 juni 2024

De Partij voor de Dieren roept Ursula von der Leyen en haar eventuele opvolger op om een Eurocommissaris voor Dierenwelzijn te benoemen in de nieuwe Europese Commissie die later dit jaar aantreedt. Op die manier moet er in Brussel meer aandacht komen voor het lot van dieren. Op dit moment is het welzijn van dieren nog een neventaak de Eurocommissaris voor Gezondheid & Voedselveiligheid.

“De strijd tegen dierenleed heeft voor veel burgers hoge prioriteit. 84% van alle Europeanen vindt dat dieren beter beschermd moeten worden. Door dierenwelzijn een expliciete taak te maken van een Eurocommissaris kunnen we de positie van dieren verbeteren. Of er aandacht is voor dierenwelzijn is op dit moment te afhankelijk van de goede wil van de Eurocommissaris die er op dat moment zit,” schrijft Europarlementariër Anja Hazekamp in een brief aan Von der Leyen.

De Europese Commissie kondigde in 2021 aan dierenwelzijnswetgeving te gaan verbeteren. Onder meer de houdomstandigheden, transport- en slachtregels zouden verbeterd worden. Ook zou er een verbod komen op het opsluiten van landbouwdieren in kooien.

Maar veel van die beloofde voorstellen zijn uitgesteld. Een ander probleem is dat ook bestaande dierenwelzijnswetgeving niet in alle landen even goed gehandhaafd wordt. “We willen een Eurocommissaris die de verantwoordelijkheid neemt voor dieren en die we kunnen afrekenen op die verantwoordelijkheid,” aldus Hazekamp.

81 nieuwgekozen Europarlementariërs hebben al steun betuigd voor het benoemen van een Dierenwelzijnscommissaris. Ook ondertekenden 309.897 burgers een Europese petitie voor het aanstellen van een Dierenwelzijnscommissaris.