Vragen en antwoorden: Commissie bereikt overeenkomst met BioNTech-Pfizer over de levering van vaccins

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 26 mei 2023.

Hoe is met BioNTech-Pfizer over de overeenkomst onderhandeld?

Bij de onderhandelingen zijn de richtsnoeren van de lidstaten in de Stuurgroep vaccins gevolgd. Het doel is het aantal doses vaccins te beperken en de levering ervan over de komende jaren uit te spreiden, overeenkomstig het verzoek van de ministers van Volksgezondheid tijdens de vergadering van de Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (Raad Epsco) op 9 december 2022.

De onderhandelingen met BioNTech-Pfizer werden gevoerd door een gezamenlijk onderhandelingsteam dat bestond uit vertegenwoordigers van de Commissie en deskundigen uit verschillende lidstaten. Dit team onderhandelde met en namens alle lidstaten en onder leiding van de Stuurgroep vaccins.

Hoe vindt de omzetting naar optionele doses plaats?

Aankoopovereenkomsten die de deelnemende lidstaten met vaccinontwikkelaars sluiten, zijn juridisch bindend en kunnen niet eenzijdig worden gewijzigd.

Daarom is een overeenkomst gesloten over een omzetting van oorspronkelijk contractueel overeengekomen doses in optionele bestellingen. Daartoe wordt een vergoeding betaald die aftrekbaar is van de prijs die de lidstaten per dosis zouden moeten betalen indien zij in de toekomst besluiten gebruik te maken van de optionele doses.

Wat is de prijs van de doses?

De prijs van COVID-19-vaccins wordt beschouwd als gevoelige commerciële informatie en de ondertekenaars van de koopovereenkomst zijn contractueel tot geheimhouding verplicht.

In het algemeen wordt in de bepalingen van de wijziging niet wezenlijk afgeweken van de bepalingen van het oorspronkelijk overeengekomen contract. Dit houdt ook in dat de prijs gedurende de verlengde looptijd van het contract niet wordt gewijzigd. Voor de vaccinstrategie van de EU is de betaalbaarheid van vaccins immers altijd een kernbeginsel geweest.

Hoeveel doses moeten op grond van het contract nog worden geleverd?

De Europese Commissie heeft op 20 mei 2021 een derde contract met BioNTech-Pfizer ondertekend waarbij zij met en namens de lidstaten heeft gehandeld. In dit contract werd een aankoop van 900 miljoen initiële doses toegezegd, met de optie om nog eens 900 miljoen doses aan te kopen. Van de 900 miljoen initiële doses zullen er 450 miljoen in 2021 en 2022 worden geleverd, en 450 miljoen in 2023.

Overeenkomstig de wijziging van het derde contract met BioNTech-Pfizer van vandaag worden er minder doses geleverd dan het oorspronkelijk overeengekomen aantal dat op grond van het huidige contract nog moet worden geleverd.

Worden deze vaccins aangepast aan toekomstige varianten?

De lidstaten zullen de nieuwste versies van de door de toezichthouders goedgekeurde COVID-19-vaccins blijven ontvangen voor het geval er in de toekomst nieuwe zorgwekkende COVID-19-varianten ontstaan.

Hoeveel vaccindoses zullen de lidstaten die afzien van de wijziging, ontvangen?

De lidstaten die afzien van de wijziging, zullen aan de huidige contractuele verplichtingen gebonden blijven.

Betekent het feit dat sommige lidstaten afzien van de wijziging het einde van de solidariteit en de gezamenlijke aanpak van onze vaccinstrategie?

Weinig mensen hadden in 2020 verwacht dat de EU-vaccinstrategie zo succesvol zou zijn. De EU-lidstaten hadden dankzij hun ongekende onderlinge solidariteit gelijke toegang tot genoeg COVID-19-vaccins om hun burgers te beschermen. Bovendien hebben de lidstaten gedurende de pandemie voortdurend solidair gehandeld bij hun reactie op de ontwikkeling van het virus.

De epidemiologische situatie is verbeterd, en de lidstaten blijven samenwerken zodat onze COVID-19-vaccincontracten afgestemd zijn op deze situatie. Een ander voorbeeld van de solidariteit van de EU is de overeenkomst met BioNTech-Pfizer waarover het gezamenlijk onderhandelingsteam namens de lidstaten heeft onderhandeld. Deze overeenkomst is het resultaat van onderhandelingen met de ondernemingen en is gericht op het bereiken van het best mogelijke resultaat voor alle lidstaten samen. Niettemin verklaarden sommige lidstaten dat zij een ander resultaat hadden verwacht en dat zij daarom gebruik hebben gemaakt van hun recht om van de voorgestelde wijziging af te zien, terwijl zij andere lidstaten de mogelijkheid gaven er nog steeds van te profiteren. De lidstaten die afzien van de wijziging, zullen aan de huidige contractuele verplichtingen gebonden blijven.

Dit “opt-out-mechanisme” heeft ten slotte altijd bestaan voor alle contracten die met vaccinontwikkelaars zijn gesloten. Het feit dat de lidstaten gebruikmaken van een mechanisme dat met alle lidstaten gezamenlijk is overeengekomen, illustreert dat de gezamenlijke aanpak werkt en dat deze aan de behoeften van de lidstaten is aangepast.

Zijn de aansprakelijkheidsregels gewijzigd? Zo ja, op welke manier?

De aansprakelijkheidsregels van de EU zijn niet gewijzigd door de COVID-19-vaccincontracten en de rechten van patiënten, waaronder het recht op toegang tot de rechter, blijven volledig in stand.

Meer informatie

Persbericht

EU-vaccinstrategie

Veilige vaccins voor Europa

Coronavirus: EU-respons

Website van de HERA