Debat Staat van de Europese Unie sluit slechts beperkt aan op Europese wetgevende agenda
DEN HAAG (PDC) - Gisteren vond het debat over de Staat van de Europese Unie1 plaats, het jaarlijkse debat over (de toekomst van) de Europese Unie2 in de Tweede Kamer. Premier Rutte en minister Hoekstra gingen in debat met de Kamer. Verschillende Nederlandse Europarlementariërs waren uitgenodigd om ook een korte bijdrage te geven. De basis van het debat was het rapport dat minister Hoekstra in februari naar de Eerste en Tweede Kamer stuurde, waarin de visie van het kabinet op de wetgevende agenda van de Europese Commissie uiteengezet wordt.
Opvallend was dat de Kamerleden slechts in beperkte mate ingingen op deze wetgevende agenda van de Europese Commissie3. Ingediende moties gingen bijvoorbeeld over het verhogen van het percentage Nederlandse ambtenaren in EU-instellingen, over het plaatsen van een EU-vlag in de plenaire zaal van de Tweede Kamer, over een Nederlands vertrek uit de EU en over een vlag met de beeltenissen van de twaalf Nederlandse provincies voor in de plenaire zaal.
Verder werden er ook moties gewijd aan de actuele ontwikkelingen in Rusland en Oekraïne, waarbij de PVV4 een motie indiende om geen F16's aan Oekraïne te leveren en GroenLinks5, PvdA6 en Volt7 een motie indienden voor specifieke sancties voor de Russische nucleaire energiesector.
Wel was er aandacht voor de voorgestelde natuurherstelwet waar onder andere Eurocommissaris Frans Timmermans8 mee bezig is. CDA9 en SGP10 riepen respectievelijk op om 'een pauze in te lassen' en een 'een pas op de plaats te maken,' omdat de wet volgens hen grote impact zou hebben en de gevolgen onbekend zouden zijn.
Aanstaande dinsdag, 30 mei, wordt er gestemd over de ingediende moties.
Bron: tweedekamer.nl
Verwant nieuws
Meer over ...
- 1.De Staat van de Europese Unie is het jaarlijkse stuk waarin het kabinet vanuit een Nederlands perspectief terugkijkt op de belangrijkste ontwikkelingen in de Europese Unie van het afgelopen jaar én waarin het kabinet een visie presenteert op de Europese Unie en de Europese agenda van het komende jaar.
- 2.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 3.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 4.De Partij voor de Vrijheid (PVV) is een populistische partij, met zowel conservatieve, 'rechtse' als 'linkse' standpunten. De PVV is op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad door Geert Wilders, na zijn vertrek bij de VVD. Hij is sindsdien ook de politiek leider.
- 5.GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Evangelische Volkspartij (EVP), de Politieke Partij Radikalen (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 6.De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 7.Volt Nederland is onderdeel van een pan-Europese progressieve politieke beweging, die in 32 Europese landen actief is. In elk land is het inhoudelijke beginselprogramma hetzelfde. Politiek leider van Volt Nederland is Laurens Dassen.
- 8.Frans Timmermans (1961) is sinds 23 november 2023 fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer. Sinds 6 december 2023 is hij Tweede Kamerlid en eerder was hij dat in 1998-2007 en 2010-2012 voor de PvdA. Van 1 november 2014 tot 22 augustus 2023 was de heer Timmermans vicevoorzitter van de Europese Commissie. In de Commissie-Juncker was hij verantwoordelijk voor 'betere regulering' en duurzame ontwikkeling en in de Commissie-Von der Leyen voor de Europese Green Deal. De heer Timmermans was in 2012-2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (belast met Europese samenwerking) in het kabinet-Balkenende IV. Eerder was hij adviseur en particulier secretaris van dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris nationale minderheden van de OVSE.
- 9.Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een christelijk geïnspireerde partij in het centrum van het politieke spectrum. Henri Bontenbal is momenteel politiek leider van het CDA. De partij werd opgericht op 11 oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).
- 10.De SGP is een behoudende christelijke (reformatorische) partij aan de rechterkant van het politieke spectrum, die strikt volgens Bijbelse normen politiek wil bedrijven. Politiek leider van de SGP is Chris Stoffer. De partij werd opgericht op 24 april 1918 en is daarmee de oudste nog bestaande partij van Nederland.