Europa Vandaag: Europees Parlement in Straatsburg op weg naar 'Parijs'
Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!
Europees Parlement in Straatsburg op weg naar 'Parijs'
De 705 leden van het Parlement, inclusief de 29 Nederlanders, zijn weer naar Straatsburg afgereisd om plenair te vergaderen. Vanmiddag om 17:00 begint de vergadering. Ze behandelen onder andere het jaarverslag 2021 van de Europese Ombudsman1 en debatteren over Energieprestaties van gebouwen.
Het belangrijkste debat gaat over het resultaat van de onderhandelingen over het 'Fit for 55' programma, onderdeel van de Green Deal2.
Hierin zijn afspraken vastgelegd voor jaarlijkse vermindering van uitstoot van broeikasgassen door de lidstaten. Door de uitstootvermindering van 2021 tot en met 2030 vast te leggen moet de Europese Unie3 uiteindelijk voldoen aan klimaatmaatregelen in het kader van de doelen uit het Akkoord van Parijs4.
Inflatie: minder, minder, minder?
De ministers van Financiën van de 20 Eurolanden5 maken de balans op van de ontwikkelingen in de eurozone en wisselen van gedachten over het begrotingsbeleid voor 2023 en 2024.
De ministers wisselen ook van gedachten over strategische beleidsdoelstellingen van een digitale euro maar zullen vooral aandacht besteden aan de ontwikkelingen in de eurozone op het gebied van inflatie.
Nu de economische groei nog tegenvalt en het inflatiecijfer nog steeds te hoog is, hebben de bewindslieden ruim stof voor discussie.
Over Oekraïners en pestgedrag op de werkvloer
Een jaar na het begin van de Russische agressie tegen Oekraïne debatteren de arbeidsministers over de gevolgen hiervan voor de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid in de EU.
Wat willen de lidstaten met de Oekraïnse vluchtelingen die in hun land werk hebben gevonden, en hoe regel je eventuele uitkeringen en andere regelingen voor deze relatief nieuwe groep migranten?
Behalve dit onderwerp (of misschien wel samenhangend hiermee) bespreken de ministers het verdrag voor het uitbannen van geweld en pesterijen op de werkvloer Dit verdrag is het eerste internationale instrument met specifieke, wereldwijde normen hiervoor. Hopelijk hebben de bewindslieden het onderling niet nodig.
Werkgelegenheids- en sociaal beleid
En verder...
Zwermen de Eurocommissarissen weer uit over de wereld. Zo gaat Frans Timmermans naar Parijs, Vera Jourova naar Praag en ontmoet Ursula von der Leyen de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola6. Niet in Straatsburg, maar in Brussel,
Europa in een oogopslag
Datum & tijd |
Organisatie |
Agenda |
---|---|---|
13 maart |
Raad van Ministers |
|
13 maart |
Raad van ministers |
|
13 maart |
Europees Parlement |
Meer over ...
- 1.Europese burgers, bedrijven of instellingen kunnen een klacht over wanbeheer van een Europese instelling indienen bij de Europese Ombudsman. Deze stelt naar aanleiding van de klacht een onderzoek in. De meeste klachten betreffen onnodige vertraging bij procedures, weigering om informatie te verstrekken, discriminatie en machtsmisbruik. De Ombudsman kan ook op eigen initiatief een onderzoek instellen.
- 2.Deze functie werd sinds december 2019 vervuld door Frans Timmermans, maar is in het najaar van 2023 toegevoegd aan de portefeuille van Maroš Sefčovič (Green Deal) en Wopke Hoekstra (klimaatbeleid). Deze functie is nieuw in de Commissie-Von der Leyen en neemt een deel van de taken van de Eurocommissaris voor Betere regulering, interinstitutionele verhoudingen, duurzame ontwikkeling en fundamentele rechten uit de Commissie-Juncker over. Timmermans vervulde in de Commissie-Juncker deze functie.
- 3.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 4.Om de klimaatverandering tegen te gaan worden er regelmatig internationale conferenties georganiseerd. Tijdens de eenentwintigste klimaatconferentie (COP21) van de Verenigde Naties in Parijs, eind 2015, bereikten de bijna 200 deelnemende landen overeenstemming over een bindend klimaatakkoord. Daarmee moet de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, worden teruggedrongen en de opwarming van de aarde worden beperkt tot maximaal 2 graden, met 1,5 graad als streefwaarde.
- 5.De eurozone bestaat uit de 20 EU-lidstaten die de euro hebben ingevoerd als wettig betaalmiddel. Deze lidstaten voeren gezamenlijk het eurobeleid. De landen waar de euro wel als betaalmiddel geaccepteerd wordt maar die geen lid zijn van de EU behoren niet tot de eurozone.
- 6.Roberta Metsola (1979) is sinds 18 januari 2022 voorzitter van het Europees Parlement. Zij is een Maltese christendemocrate, die sinds april 2013 lid van het Europees Parlement is. Sinds november 2020 was zij vicevoorzitter van het parlement. Mevrouw Metsola is advocaat en was internationaal secretaris van de Nationale Partij en medewerker van Hoge Vertegenwoordiger Catharine Ashton.