Kabinet presenteert Staat van de Europese Unie: positief en ambitieus

maandag 13 februari 2023, 12:20

DEN HAAG (PDC) - Het kabinet lijkt over het algemeen positief te staan tegenover het werk dat op Europees niveau bewerkstelligd is, zoals op het gebied van de Green Deal. Dit blijkt uit de Staat van de Unie 20231, die minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra2 op 13 februari 2023 aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. In dit rapport maakt het kabinet zijn positie bekend over de ontwikkelingen die gemaakt zijn op het gebied van de zes prioriteiten van de Commissie Von der Leyen, zoals de digitale toekomst van de EU.

In het rapport zijn duidelijk de sporen terug te vinden van de Russische inval in Oekraïne. Om de slagkracht van de EU3 op het internationale toneel te vergroten, toont het kabinet zich onder meer voorstander van gekwalificeerde meerderheidsbesluiten binnen het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid (GBVB). Daarnaast benadrukt het kabinet ook het belang van de energietransitie in de veranderde geopolitieke situatie.

De Staat van de Unie is een jaarlijks rapport over de visie van het kabinet op de Europese agenda van het komende jaar. Het vormt de basis voor debatten in zowel de Eerste als Tweede Kamer. Het kabinet toont zich ambitieus in dit 35-pagina's tellende rapport. Onder andere op het gebied van de Green Deal en de transparantie van de Europese instanties stelt het op bepaalde vlakken verder te willen gaan dan wat tot nu toe op Europees gebied bereikt is.

Bron: Staat van de Europese Unie

Meer over ...

  • Nederlandse politiek en de Europese Unie
  • Staat van de Europese Unie 2023

  • 1. 
    Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra heeft op 13 februari 2023 de Tweede Kamer de Staat van de Unie 2023 aangeboden. In dit jaarlijkse rapport neemt het kabinet positie in ten aanzien van ontwikkelingen wat betreft de zes prioriteiten van de Commissie Von der Leyen: de Europese Green Deal, de digitale toekomst van de Europese Unie, een economie die werkt voor de mensen, een sterkere positie voor Europa in de wereld, de bevordering van de Europese levenswijze en een nieuwe impuls voor de Europese democratie.
     
  • 2. 
    Wopke Hoekstra (1975) is sinds 9 oktober 2023 lid van de Europese Commissie, belast met klimaatactie. In de Commissie-Von der Leyen zijn klimaat en duurzame groei zijn portefeuilles. Hij was van 10 januari 2022 tot 1 september 2023 minister van Buitenlandse Zaken en viceminister-president in het kabinet-Rutte IV. Daarvoor was hij vanaf 26 oktober 2017 minister van Financiën. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 was de heer Hoekstra lijsttrekker van het CDA. Hij was van 7 juni 2011 tot 26 oktober 2017 Eerste Kamerlid. De heer Hoekstra was consultant bij adviesbureau McKinsey en bestuurslid van het CDA-Amsterdam. Hij was voorts voorzitter van de commissie CDA-verkiezingsprogramma 2017.
     
  • 3. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.