Europa Vandaag: Brussel gaat in winterslaap
Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!
Gentiloni sluit af
Terwijl de meeste Europarlementariërs, EU-ministers en Eurocommissarissen hun mooiste kersttruien aan het inpakken zijn, is er vandaag nog één man hard aan het werk in Brussel.
Paolo Gentiloni1, Eurocommissaris voor Economie2, belegt een online videoconferentie met de ministers van Financiën en de voorzitters van de centrale banken van de G73-landen.
Afgevaardigden van de rijkste industrielanden zullen samen met de Eurocommissaris nog een laatste keer dit jaar de economische gevolgen van de energiecrisis4 en het beteugelen van de inflatie bespreken.
Volgens de officiële agenda is Gentiloni dus de laatste Eurocommissaris die dit jaar in actie komt, hopelijk vergeet hij niet de deur van het Berlaymontgebouw5 op slot te doen.
Fijne feestdagen!
De feestdagen naderen en dat betekent dat er in Brussel en Straatsburg weinig formele agendapunten op de planning staan. De Europarlementariërs, Eurocommissarissen, ministers en regeringsleiders kunnen de komende twee weken een warm plekje opzoeken, stoom afblazen en zich opladen voor het nieuwe jaar.
De leden van het Europees Parlement komen via hun commissies6 vanaf 9 januari langzaam uit hun winterslaap, om vervolgens op 16 januari het strijdtoneel van de plenaire vergaderingen7 weer te betreden.
In diezelfde week gaan ook de ministers van de lidstaten weer aan de slag in de Raad van de Europese Unie8. De ministers van Financiën en Economische Zaken mogen het spits afbijten: op 16 januari komt de Eurogroep9 bijeen, op 17 januari is er een ECOFIN-Raad10.
De Eurocommissarissen druppelen na de jaarwisseling in hun eigen tempo binnen. Kadri Simson11, de Estse Eurocommissaris voor Energie12, neemt de kortste vakantie. Zij gaat op 3 januari alweer op pad om schoolkinderen in haar thuisland alles over haar vakgebied te vertellen.
De regeringsleiders van de lidstaten sluiten als laatst aan in de Brusselse arena en beleggen op 9 en 10 februari hun eerste Europese Raad13 van 2023.
Europa Vandaag met winterstop tot 9 januari
De redactie van Europa-Nu.nl blijft ook rond kerst en nieuwjaar hard doorwerken, maar de rubriek Europa Vandaag heeft tot 9 januari een winterstop. In deze periode blijft de redactie u in de andere rubrieken dagelijks van nieuws en achtergronden voorzien, zoals de lancering van het Zweeds Voorzitterschap.
Namens de redactie wensen wij al onze bezoekers fijne feestdagen en een gezond nieuw jaar!
En verder...
Mocht u nog wat leesvertier zoeken om de nieuwsarme feestdagen door te komen, check dan nu de Europa Special van de Hofvijver, waarin het Montesquieu Instituut18 de balans opmaakt voor het EU-jaar 2022.
Bekijk hier het jaaroverzicht van de EU in 2022.
Europa in een oogopslag
Datum & tijd |
Organisatie |
Agenda |
---|---|---|
22 december |
Europese Commissie (Gentiloni) |
|
9 januari |
www.europa-nu.nl |
nieuwe editie van Europa Vandaag |
Meer over ...
- 1.Paolo Gentiloni (1954) is sinds 1 december 2019 lid van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen is hij belast met economie. De heer Gentilioni was van 12 december 2016 tot 1 juni 2018 minister-president van Italië. Eerder was hij journalist en woordvoerder van de burgemeester van Rome. Namens de Democratische Partij zat hij in het parlement en was hij minister van Communicatie. In het kabinet-Renzi (2014-2016) was hij minister van Buitenlandse Zaken.
- 2.Deze functie wordt sinds december 2019 vervuld door Paolo Gentiloni. Hij neemt de taken over van Eurocommissaris Pierre Moscovici uit de Commissie-Juncker. Voorheen heette deze functie Eurocommissaris voor Economische en financiële zaken, belastingen en douane.
- 3.De Groep van Zeven (G7) is een intergouvernementeel forum van zeven rijke industrielanden. Binnen de G7 worden voornamelijk economische en financiële onderwerpen besproken. Ten tijde van de kredietcrisis en de eurocrisis werd er bijvoorbeeld binnen de G7 overleg gevoerd over de aanpak van die crises.
- 4.De energieprijzen in de Europese Unie schoten begin 2022 omhoog na de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende spanningen met Rusland, waar een flink deel van de Europese energie vandaan komt. Dit zorgde voor enorme onzekerheid op de energiemarkt, vooral wat betreft gas, en dat zorgde voor snel oplopende prijzen voor burgers en bedrijven.
- 5.Het Berlaymont is het hoofdkantoor van de Europese Commissie en daarmee een van de belangrijkste gebouwen van de Europese Unie. Sinds de jaren '60 van de vorige eeuw is de Europese Commissie er gevestigd.
- 6.Deze commissies bereiden de vergaderingen van het Europees Parlement inhoudelijk voor. Ze bestaan uit leden van het Europees Parlement. De commissies behandelen de voorstellen voor Europese richtlijnen en verordeningen van de Commissie en de Raad, en eigen initiatieven van haar leden.
- 7.De plenaire vergadering is de voltallige vergadering ofwel zitting van het Europees Parlement (EP). Deze vindt twaalf keer per jaar plaats van maandagmiddag tot en met donderdagmiddag in Straatsburg, en zes keer per jaar van woensdagmiddag tot en met donderdagmiddag in Brussel. De beraadslagingen van het Parlement zijn openbaar, tenzij de vergadering anders bepaalt.
- 8.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 9.De Eurogroep bestaat uit de ministers van Financiën van de landen die de euro als nationale munteenheid hebben ingevoerd (de eurozone). Dit samenwerkingsverband heeft als doel de coördinatie van economisch beleid binnen de muntunie te versterken en de financiële stabiliteit van de eurolanden te bevorderen. Het is strikt genomen een informeel orgaan en geen formatie van de Raad.
- 10.De raadsformatie Economische en Financiële Zaken (ECOFIN) bestaat uit de ministers (of staatssecretarissen) van economische zaken en/of financiën. Deze raad vergadert formeel één keer per maand, ook informele bijeenkomsten zijn mogelijk. Namens Nederland sluit doorgaans minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) aan.
- 11.Kadri Simson (1977) is sinds 1 december 2019 lid van de Europese Commissie namens Estland. In de Commissie-Von der Leyen heeft zij de portefeuille energie. Mevrouw Simson is lid van de sociaal-liberale Centrumpartij en was in 2016-2019 minister voor Economische Zaken en Infrastructuur. Eerder was zij fractievoorzitter van de Centrumpartij in het Estse Parlement. Zij studeerde politicologie en werkte als adviseur van de burgemeester van Tallinn.
- 12.Deze functie wordt sinds december 2019 vervuld door Kadri Simson. Zij neemt de taken over van Maroš Šefčovič uit de Commissie-Juncker. Voorheen heette deze functie Energie Unie.
- 13.De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie, de vaste voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.
- 14.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 15.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 16.De redactie van Europa Nu streeft ernaar om Europese ontwikkelingen inzichtelijk te maken voor iedereen. Daarom schreef de redactie in de periode 2022-2023 dagelijks de belangrijkste Europese gebeurtenissen in de rubriek 'Europa Vandaag'. Na 9 juni 2023 is deze rubriek (voorlopig) opgeschort vanwege gebrek aan financiële middelen.
- 17.Van 1 januari tot en met 30 juni 2023 vervult Zweden het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Zweden is onderdeel van een trojka, waarin Frankrijk aftrapte, Tsjechië volgde en Zweden afsluit.
- 18.Het Montesquieu Instituut is het kenniscentrum voor parlementaire democratie en begeeft zich op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in zowel Nederland als Europa
- 19.Het ongenoegen onder de Europese bevolking over de Europese Unie is een factor waar meer rekening mee moet worden gehouden. Ondanks of misschien juist dankzij ‘Oekraïne’. ‘Op politiek niveau mag dan wel het besef sterker zijn geworden dat samenwerking nodig is om uitdagingen op het wereldtoneel het hoofd te bieden, dat betekent niet dat het ongenoegen onder een groot deel van de Europese bevolking is verdwenen’, analyseert Sebastiaan Princen [Universiteit Utrecht].
- 20.Paolo Gentiloni participe à la réunion des ministres des finances et des gouverneurs des banques centrales du G7, par vidéoconférence.