Europa Vandaag: Timmermans moet leveren, Hongarije moet vrezen
Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!
Komt Timmermans met de kous op de COP thuis?
Klimaattop COP27 komt vandaag ten einde. Green Deal1-Eurocommissaris Frans Timmermans2 legt vandaag een verklaring af tijdens de plenaire slotzitting. De Eurocommissaris kondigde eerder al aan dat de EU gaat versnellen bij het verminderen van de uitstoot in 2030. In plaats van 55% gaat het nu om 57% vermindering ten opzichte van 1990. Climate Action Network (CAN) noemde dit overigens "kruimels", en vindt dat de vermindering naar 65% moet gaan.
Gastland Egypte publiceerde donderdag een eerste versie van de slotverklaring, waar de EU haar ongenoegen uitte. Egypte sprak over "diepe treurnis" omdat ontwikkelde landen "blijven tekortschieten" in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens Europese betrokkenen zijn de Egyptische wensen onrealistisch.
Een ander heikel punt is het vergoeden van klimaatschade. Een groep ontwikkelingslanden, plus China, pleit voor de oprichting van een speciaal fonds, bekostigd door rijke landen. Timmermans wil daar niets van weten: hij wil de schade via bestaande structuren financieren. Opvallend is de rol van China, dat zich in sommige gevallen nog beschouwt als ontwikkelingsland.
Volgens Timmermans moet er vandaag nog een grote hoeveelheid werk worden verzet. Mocht er geen overeenstemming bereikt worden, lijkt verlenging van de top onvermijdelijk.
Hongarije verder in het nauw?
In deze rubriek werd gisteren5 al gemeld dat zaterdag 19 november D-day is voor Hongarije. Om aanspraak te blijven maken op 7,5 miljard euro aan EU-subsidies moet het land aantonen maatregelen te hebben getroffen tegen corruptie en fraude met EU-geld.
De Europese Commissie6 zal de getroffen maatregelen evalueren, terwijl rapporteurs van het Europees Parlement7 gisteren al hun zegje deden. Dan kan de Raad8 van de EU natuurlijk niet achterblijven. Vandaag houden de ministers van Algemene Zaken in hun Raadsformatie9 een hoorzitting over het toepassen van de Artikel-7-procedure10.
Dit artikel van het EU-Verdrag11 geeft de mogelijkheid om op te treden tegen een lidstaat wanneer deze de beginselen van vrijheid, democratie, eerbiediging van de rechten van de mens en de rechtsstaat op ernstige wijze schendt. Als wordt geconstateerd dat Hongarije zich hieraan schuldig maakt, kan de Raad bepaalde (stem)rechten van de lidstaat opschorten.
Luchtiger zal het vandaag niet worden, de ministers worden namelijk ook gebrieft over de ontwikkelingen in de relatie van de EU met een ander notoir hoofdpijndossier: het Verenigd Koninkrijk.
Griekenland ondanks uitschakeling toch vertegenwoordigd op WK
Het lukte trainer John van 't Schip niet om zich met Griekenland te kwalificeren voor het WK voetbal, maar het land is zondag toch vertegenwoordigd in Qatar. Eurocommissaris Margaritis Schinas12 trekt namens de Europese Commissie naar de Golfstaat.
De Griek spreekt met Ali Bin Samikh Al Marri, de minister van Arbeid van Qatar, over mensenrechten en de behandeling van arbeidsmigranten. Al Marri kreeg deze week ferme kritiek te verduren13 van een aantal Nederlandse Europarlementariërs. Daarnaast zal Schinas ook overleg voeren met UEFA-voorzitter Alexander Čeferin en met Max Tuñón, het hoofd van de Internationale Arbeidsorganisatie14 (IAO).
Ten slotte is Schinas namens de EU bij de opening van het WK op zondagavond. Voordat Qatar tegen Ecuador aantreedt, hoopt het gastland internationale popartiesten op het podium te kunnen hijsen. Sterren als Shakira, Dua Lipa en Rod Steward lieten al weten niet te willen komen, waardoor Qatar bij voorbaat al met 1-0 achter staat.
En verder...
Vliegt Hoge Vertegenwoordiger15 Josep Borrell16 zaterdag naar Oezbekistan. De EU wil zich sinds de inval van Rusland in Oekraïne nadrukkelijker laten gelden in de achtertuin van Poetin17.
Europa in een oogopslag
Datum & tijd |
Organisatie |
Agenda |
---|---|---|
18 november |
Europese Commissie (Timmermans) |
|
18 november |
Raad van de EU (Algemene Zaken) |
|
19 november |
Hoge Vertegenwoordiger van de EU |
|
20 november |
Europese Commissie (Schinas) |
Ontmoeting met minster van Arbeid van Qatar; opening WK voetbal |
Meer over ...
- 1.Deze functie werd sinds december 2019 vervuld door Frans Timmermans, maar is in het najaar van 2023 toegevoegd aan de portefeuille van Maroš Sefčovič (Green Deal) en Wopke Hoekstra (klimaatbeleid). Deze functie is nieuw in de Commissie-Von der Leyen en neemt een deel van de taken van de Eurocommissaris voor Betere regulering, interinstitutionele verhoudingen, duurzame ontwikkeling en fundamentele rechten uit de Commissie-Juncker over. Timmermans vervulde in de Commissie-Juncker deze functie.
- 2.Frans Timmermans (1961) is sinds 23 november 2023 fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer. Sinds 6 december 2023 is hij Tweede Kamerlid en eerder was hij dat in 1998-2007 en 2010-2012 voor de PvdA. Van 1 november 2014 tot 22 augustus 2023 was de heer Timmermans vicevoorzitter van de Europese Commissie. In de Commissie-Juncker was hij verantwoordelijk voor 'betere regulering' en duurzame ontwikkeling en in de Commissie-Von der Leyen voor de Europese Green Deal. De heer Timmermans was in 2012-2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (belast met Europese samenwerking) in het kabinet-Balkenende IV. Eerder was hij adviseur en particulier secretaris van dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris nationale minderheden van de OVSE.
- 3.De meeste wetenschappers zijn het er over eens dat de aarde door de uitstoot van broeikasgassen opwarmt en dat extreme weersomstandigheden vaker voorkomen. Deze klimaatverandering zet de leefbaarheid van veel gebieden op aarde onder druk en heeft grote gevolgen voor onder andere natuur en landbouw. Om de gevolgen te beperken is internationaal afgesproken de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 2°C ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Ook de Europese Unie spant zich zowel op Europees niveau als op mondiaal niveau in om klimaatverandering tegen te gaan.
- 4.Met enige regelmaat komen staten bijeen om met elkaar te spreken over de internationale klimaatproblematiek. Een agentschap van de Verenigde Naties, de UNFCCC, coördineert het internationale klimaatbeleid door elk jaar een Conference of Parties (COP) te organiseren. Tijdens deze conferenties vergaderen ministers en hoge ambtenaren uit vrijwel alle landen ter wereld over het klimaat. Samen bespreken zij de laatste wetenschappelijke informatie en manieren waarop men de uitstoot van broeikasgassen kan verminderen om zo de verandering van het klimaat te beperken.
- 5.
Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!
- 6.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 7.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 8.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 9.Er bestaat maar één Raad van de Europese Unie. Afhankelijk van de behandelde onderwerpen komt de Raad echter bijeen in verschillende samenstellingen (formaties) waaraan wordt deelgenomen door de ministers van de lidstaten en de eurocommissarissen die bevoegd zijn voor de behandelde onderwerpen.
- 10.De rechtsstaat is een belangrijke waarde waarop de Europese Unie is gebaseerd, en dit is vastgelegd in Artikel 2 van Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU). In een rechtsstaat worden burgers tegen de macht van de staat en tegen medeburgers beschermd. De rechtsstaat is essentieel voor het vertrouwen van de burgers in de
overheidsinstellingen maar ook voor wederzijds vertrouwen tussen lidstaten. De lidstaten van de Europese Unie mogen de rechtsstaat in eigen land daarom niet in gevaar brengen. De Europese Commissie ziet erop toe dat de lidstaten de waarden van de Unie naleven.
- 11.In dit verdrag staan de waarden waar de Europese Unie en alle lidstaten zich aan moeten houden, en de belangrijkste doelstellingen van de Europese Unie. Dit verdrag vormt samen met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie de basis van de Europese Unie.
- 12.Margaritis Schinas (1962) is sinds 1 december 2019 lid van de Europese Commissie namens Griekenland. In de Commissie-Von der Leyen is hij belast met het bevorderen van de Europese manier van leven. De heer Schinas is lid van de centrumpartij Nieuwe Democratie en was twee jaar lid van het Europees Parlement. Hij was geruime tijd ambtenaar bij de Europese Commissie en onder meer adviseur van Commissievoorzitter Barroso. Verder was hij plaatsvervangend directeur van het directoraat-generaal Communicatie.
- 13.DEN HAAG (PDC) - "Het Wereldkampioenschap voetbal had nooit in Qatar terecht mogen komen", aldus de Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie). Gisteren spraken leden van de subcommissie Mensenrechten van het Europees Parlement met de minister van Arbeid van Qatar. De gemoederen liepen hoog op tijdens de bijeenkomst, waar de Qatarese minister de media beschuldigde van een lastercampagne.
- 14.Dit is een internationale organisatie van de Verenigde Naties die regeringen, werkgevers en werknemers bij elkaar brengt om over de hele wereld goede arbeidsomstandigheden te realiseren. Bij de IAO zijn circa 185 landen aangesloten. Het is geen internationale vakbond, maar een organisatie die samenwerking tussen de betrokken partijen bevordert.
- 15.De Hoge Vertegenwoordiger (HV) geeft de Europese Unie internationaal gezien één gezicht en één stem op het terrein van het buitenlands en veiligheidsbeleid. Zo moet er meer samenhang in het externe optreden en het buitenlandse beleid van de Europese Unie komen. De HV deelt het podium met de Vaste voorzitter van de Europese Raad. Deze onderhoudt namens de EU de contacten op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders.
- 16.Josep Borrell Fontelles (1947) is sinds 1 december 2019 Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid en vicevoorzitter van de Europese Commissie (commissaris voor een sterker Europa in de wereld). De Spanjaard Borrell is sociaaldemocraat en was minister van Openbare Werken en Vervoer onder Felipe Gonzalez. In 2004-2007 was hij voorzitter van het Europees Parlement en in 2018 werd hij minister van Buitenlandse Zaken. Hij is opgeleid als ingenieur en econoom en was onder meer hoogleraar.
- 17.Vladimir Poetin (1952) is sinds 7 mei 2012 president van de Russische Federatie. Eerder was hij dat in de periode 1999-2008. In de jaren 2008-2012 was hij premier. Poetin begon zijn loopbaan bij de Russische geheime dienst en werkte met name in de DDR. Vanaf 1991 kreeg hij bestuurlijke en administratieve functies in Sint Petersburg en was hij een naaste medewerker van president Jeltsin. Ook leidde hij nog enige tijd de nieuwe geheime dienst van Rusland.
- 18.Mr Frans Timmermans in Sharm el-Sheikh, Egypt, at COP27 (14-18/11): delivers a statement at the COP27 closing plenary.
- 19.Council of the European Union General Secretariat