Europa Vandaag: twee keer Raden en Van Rij is erbij
Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!
EOM en de klok tikt voor Hongarije
De ministers van Justitie hebben een vol programma in Luxemburg. Ze bespreken de justitiële opleiding, milieucriminaliteit, grondrechten en hebben het in het kader van straffeloosheid in Oekraïne over het onderzoeken en vervolgen van internationale misdrijven.
Ook evalueren ze de werkzaamheden van het Europees Openbaar Ministerie (EOM), dat in 2021 begon met zijn activiteiten. De timing kon niet beter, nadat het EOM gisteren samen met de FIOD grootschalig onderzoek deed in Nederland "bij een derde partij".
Ten slotte willen de ministers naar verluidt knopen doorhakken over het opschorten van EU-subsidies aan Hongarije. Hier dreigde de Europese Commissie1 mee, omdat Hongarije te weinig doet om corruptieproblemen aan te pakken. Voorlopig heeft Hongarije tot november om maatregelen te nemen.
Hard werken, geen energie te verspillen
Vandaag gaan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een informele Raad in Praag in conclaaf over de arbeidsmarkt en energiearmoede.
Allereerst komt de integratie van Oekraïense vluchtelingen op de arbeidsmarkt ter sprake. De mate waarin lidstaten vluchtelingen in aanmerking laten komen voor sociale beschermingsstelsels is niet uniform, hier gaan de ministers zich over buigen.
Daarna wordt er tijd gewijd aan een debat over de sociale gevolgen van de energiecrisis in Europa. De ministers zullen elkaars huiswerk controleren en vergelijken, om vervolgens te beoordelen of er lacunes te zien zijn in de bestaande mechanismen en instrumenten om de meest getroffen huishoudens te ondersteunen.
Van Rij is erbij
Staatssecretaris Marnix van Rij4 van Financiën5 vertegenwoordigt Nederland bij een dialoogsessie met de Europese Commissie over belastingontwijking, waar winstbelasting ongetwijfeld ter sprake komt. Aansluitend heeft hij een gedachtewisseling met de commissie belastingvraagstukken van het Europees Parlement.
Afgelopen zomer constateerde Van Rij nog dat de Nederlandse aanpak op het gebied van belastingontwijking zijn vruchten afwierp. Voor het eerst in jaren hoefde de Commissie geen aanbevelingen voor Nederland te doen op dit terrein.
Het Europees Parlement6, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië zijn voor het invoeren van een minimumwinstbelasting van 15 procent voor grote bedrijven. Op die manier zouden multinationals eerlijk hun lasten dragen. Echter, ook hier speelt Hongarije het "vervelende jongetje in de klas", door een Europese richtlijn te blokkeren.
En verder...
Presenteert de Europese Rekenkamer een jaarverslag over de Europese begroting.
Is eurocommissaris Frans Timmermans9 aanwezig bij de European Energy Efficiency Day en woont hij een conferentie over energietransitie bij.
Europa in een oogopslag
Datum & tijd |
Organisatie |
Agenda |
13 oktober |
Raad van de EU (Justitie en Binnenlandse Zaken) |
Raad van de ministers van Justitie |
13 oktober |
Raad van de EU (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) |
Informele Raad van de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid |
13 oktober |
Europese Commissie |
In dialoog met Marnix van Rij over belastingontwijking |
13 oktober |
Europese Rekenkamer |
Jaarverslag Europese begroting |
13 oktober |
Europese Commissie (Frans Timmermans) |
Frans Timmermans woont conferentie over energietransitie bij |
Meer over ...
- 1.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 2.Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) is het onafhankelijk openbaar vervolgingsorgaan van de Europese Unie. Dit orgaan is bevoegd voor het onderzoeken, het vervolgen en het aanklagen bij de nationale rechter van strafbare feiten die de EU schade opleveren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om fraude en corruptie.
- 3.De energieprijzen in de Europese Unie schoten begin 2022 omhoog na de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende spanningen met Rusland, waar een flink deel van de Europese energie vandaan komt. Dit zorgde voor enorme onzekerheid op de energiemarkt, vooral wat betreft gas, en dat zorgde voor snel oplopende prijzen voor burgers en bedrijven.
- 4.Marnix van Rij (1960) was van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst in het kabinet-Rutte IV. In de periode 2015-2019 was hij Eerste Kamerlid voor het CDA. Hij werd in 1999 na functies in de Wassenaarse gemeentepolitiek voorzitter van het CDA. Was werkzaam in het bedrijfsleven en sinds 1998 senior partner van Ernst & Young. Hield zich als Eerste Kamerlid vooral bezig met belastingwetgeving. In 2020-2021 was hij regeringscommissaris in Sint Eustatius en in 2021 interimvoorzitter van het CDA. Sinds 1 november 2024 is de heer Van Rij plaatsvervangend bewindvoerder bij het IMF.
- 5.Dit ministerie speelt een centrale rol bij het vertalen van het algemeen regeringsbeleid in financieel beleid. Daarnaast coördineert het de openbare uitgaven en zorgt het ministerie voor de inning van de belastinggelden. Het ministerie is verantwoordelijk voor het beleid ten aanzien van de financiën van lagere overheden als provincies en gemeenten. Het monetaire beleid is eveneens een zorg van dit ministerie. Het ministerie behartigt de Nederlandse, financiële belangen in Europa en de rest van de wereld.
- 6.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 7.De Europese Commissie wil belastingontduiking- en ontwijking tegengaan. Dat wil zij doen door de wijze waarop bedrijven in de verschillende lidstaten belastingen betalen transparanter te maken en te harmoniseren. Het gebeurt volgens de Commissie te vaak dat bedrijven op wettige wijze belastingen ontwijken door afspraken met lidstaten te maken. Dit benadeelt andere bedrijven en belemmert de eerlijke concurrentie binnen de vrije markt.
- 8.Dit orgaan controleert de wettigheid en regelmatigheid van alle inkomsten en uitgaven van de Europese Unie. In bredere zin moet zij de financiële belangen van de burger behartigen. De Europese Rekenkamer gaat na of de Europese middelen zo effectief, efficiënt en spaarzaam mogelijk worden ingezet. In die zin is deze instelling het financiële geweten van Europa dat erop toeziet dat de burgers 'waar voor hun geld krijgen'.
- 9.Frans Timmermans (1961) is sinds 23 november 2023 fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer. Sinds 6 december 2023 is hij Tweede Kamerlid en eerder was hij dat in 1998-2007 en 2010-2012 voor de PvdA. Van 1 november 2014 tot 22 augustus 2023 was de heer Timmermans vicevoorzitter van de Europese Commissie. In de Commissie-Juncker was hij verantwoordelijk voor 'betere regulering' en duurzame ontwikkeling en in de Commissie-Von der Leyen voor de Europese Green Deal. De heer Timmermans was in 2012-2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (belast met Europese samenwerking) in het kabinet-Balkenende IV. Eerder was hij adviseur en particulier secretaris van dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris nationale minderheden van de OVSE.