Eerder dan verwacht succes voor het Europees Openbaar Ministerie
DEN HAAG (PDC) - In het eerste jaar van zijn bestaan heeft het Europese Openbaar Ministerie (EOM1) 259 miljoen euro teruggevorderd, 28 mensen aangeklaagd en vier mensen veroordeeld. Een groot succes voor een dienst, die pas in de zomer van 2021 is opgericht en zijn eerste resultaten pas in het tweede jaar van functioneren verwachtte.
Volgens Laura Kövesi, de directeur van het EOM, is het echter niet allemaal rooskleurig. Volgens haar is geen enkel land vrij van corruptie en had ze nog meer onderzoeken kunnen starten, maar omdat de Europese Commissie2 haar niet voldoende budget gaf, is dit niet gelukt. Daarnaast nemen niet alle EU3-lidstaten deel aan het EOM. De meeste landen delen echter wel informatie als hiernaar gevraagd wordt, maar Polen weigert dit stelselmatig. Andere landen, waaronder Hongarije, doen dit wel.
Het EOM is een onafhankelijk vervolgingsorgaan van de Europese Unie3. De instantie is actief in de 22 deelnemende landen, met de doelstelling om strafbare feiten die nadelig zijn voor de financiën van de EU te onderzoeken.
Bron: Trouw
Meer over ...
- 1.Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) is het onafhankelijk openbaar vervolgingsorgaan van de Europese Unie. Dit orgaan is bevoegd voor het onderzoeken, het vervolgen en het aanklagen bij de nationale rechter van strafbare feiten die de EU schade opleveren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om fraude en corruptie.
- 2.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 3.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.