Ook Eerste Kamer ziet EU-Kiesakte in strijd met subsidiariteitsbeginsel
DEN HAAG (PDC) - De meerderheid van de Eerste Kamer vindt dat de nationale volksvertegenwoordiging zeggenschap moet houden over verkiezingen die in het eigen land worden georganiseerd, ook als dit de verkiezingen voor het Europees Parlement1 betreft. In navolging van de Tweede Kamer, heeft de Eerste Kamer nu naar buiten gebracht het voorstel voor de wijziging van de Europese Kiesakte in strijd met het subsidiariteitsbeginsel2 te beschouwen.
Als de Europese Kiesakte zou worden aangenomen, zouden Europese lidstaten geen of beperkte zeggenschap hebben over de manieren waarop gestemd kan worden bij de Europese verkiezingen, de dag waarop de Europese verkiezingen gehouden worden, de regels rondom het campagnevoeren, partijdemocratie en gendergelijkheid bij het opstellen van de kandidatenlijsten.
De nationale parlementen van de lidstaten van de Europese Unie hebben de mogelijkheid om bij nieuwe voorstellen voor Europese wetgeving aan te geven dat het onderwerp van een wetsvoorstel niet op Europees niveau, maar op landelijk, provinciaal of gemeentelijk niveau thuishoort. Als de helft van de nationale parlementen aangeeft dat een onderwerp niet Europees behandeld moet worden dan moet de Europese Commissie3 het voorstel heroverwegen. Er wordt dan gesproken over de 'oranje kaart'.
Bron: Eerste Kamer
Verwant nieuws
Meer over ...
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.Dit beginsel beoogt een besluitvorming te garanderen die zo dicht mogelijk bij de burger staat. Een actie mag volgens dit beginsel pas op Europees niveau ondernomen worden als die actie niet net zo goed (of beter) op nationaal, regionaal of lokaal niveau kan plaatsvinden.
- 3.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.