Tweede Kamer: EU-Kiesakte in strijd met subsidiariteitsbeginsel
DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamer heeft vandaag de motie van Renske Leijten1 (SP) aangenomen waarin de Kamer uitspreekt dat het voorstel tot het wijzigen van de Europese Kiesaktie niet in overeenstemming is met het subsidiariteitsbeginsel. In de motie wordt gesteld dat het van groot democratisch belang is dat nationale parlementen zeggenschap houden over de organisatie van verkiezingen in hun eigen land.
Als de Europese Kiesakte zou worden aangenomen, zouden Europese lidstaten geen of beperkte zeggenschap hebben over de manieren waarop gestemd kan worden bij de Europese verkiezingen, de dag waarop de Europese verkiezingen gehouden worden, de regels rondom het campagnevoeren, opiniepeilingen, partijdemocratie en gendergelijkheid bij het opstellen van de kandidatenlijsten.
Tijdens de stemmingen werden ook nog twee andere moties aangenomen met betrekking tot de Europese Kiesakte. Zo werd de motie van Mark Strolenberg2 (VVD) over het afwijzen van het voorstel voor transnationale kieslijsten aangenomen. De motie van Roelof Bisschop3 (SGP), over het niet instemmen met een vaste dag voor de Europese verkiezingen, werd door het kabinet overgenomen.
Het subsidiariteitsbeginsel houdt in dat nationale parlementen van de lidstaten van de Europese Unie4 hebben de mogelijkheid om bij nieuwe voorstellen voor Europese wetgeving aan te geven dat het onderwerp van een wetsvoorstel niet op Europees niveau, maar op landelijk, provinciaal of gemeentelijk niveau thuishoort. Als een derde van de nationale parlementen aangeeft dat een onderwerp niet Europees behandeld moet worden dan zal de Europese Commissie5 het voorstel moeten heroverwegen. Er wordt dan gesproken over de 'gele kaart'.
Bron: Tweede Kamer
- 1.Renske Leijten (1979) was van 30 november 2006 tot 5 juli 2023 Tweede Kamerlid voor de SP. Mevrouw Leijten was voorzitter van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. Zij was geruime tijd woordvoerder jeugdbeleid, gezondheidszorg, welzijn en sport van de SP-fractie en later woordvoerder Europa/EU, financiën, binnenlandse zaken en de toekomst van de euro. Verdedigde enkele keren initiatiefwetsvoorstellen, onder meer over het invoeren van een correctief referendum.
- 2.Mark Strolenberg (1979) was van 7 september 2021 tot 6 december 2023 lid van de VVD-Tweede Kamerfractie. Hij was sinds 2016 werkzaam bij ENGIE Nederland en daarvoor onder meer waterschapsbestuurder. Daarnaast was hij fractievoorzitter van VVD in de gemeenteraad van Hoogeveen. De heer Strolenberg was als Kamerlid onder meer woordvoerder binnenlands bestuur, financiën decentrale overheden, openbaarheid van bestuur, constitutionele zaken, kiesrecht, en rechtspositie ambtsdragers.
- 3.Bedachtzame SGP-afgevaardigde met een onderwijskundige achtergrond. Sprak in de ruim elf jaar dat hij Tweede Kamerlid was dan ook geregeld over onderwijs en was betrokken bij diverse parlementaire initiatieven op dat gebied. Was voor zijn Kamerlidmaatschap onder meer leraar geschiedenis en sectordirecteur op een school en directeur van het Wartburg College, locatie Revius in Rotterdam. Had geruime tijd zitting in zowel de gemeenteraad van Veenendaal als Provinciale Staten van Utrecht. In de Tweede Kamer hield hij zich ook bezig met binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, politie, waterstaat, landbouw, wonen, cultuur en Europese zaken. Belangenbehartiger van de landbouwsector.
- 4.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 5.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.