Europa Vandaag: ruimhartige opvang voor Oekraïne vluchtelingen verwacht
Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!
Ruimhartige opvang voor Oekraïnse vluchtelingen verwacht
Vandaag is de eerste dag van een tweedaagse bijeenkomst van de Raad van Justitie en Binnenlandse Zaken. De ministers zullen zich vandaag buigen over het Binnenlandse Zaken-deel.
Nieuw toegevoegd aan de agenda: de Temporary Protection Directive. De Europese Commissie1 heeft voorgesteld om deze richtlijn te activeren om snel hulp te bieden aan de vluchtelingen uit Oekraïne. Concreet betekent dit dat degenen die vluchten voor de oorlog tijdelijk bescherming krijgen in de EU, inclusief een verblijfsvergunning en toegang tot scholing en de arbeidsmarkt.
Het is aan de Raad om deze richtlijn te accepteren. Er worden weinig verrassingen verwacht: bij een extra bijeenkomst afgelopen zondag was er al ruime steun voor deze maatregelen.
Toereikende minimumlonen in de gehele Unie?
De commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken van het Europees Parlement2 bespreekt vandaag de richtlijn over adequate minimumlonen in de EU. Het doel van deze richtlijn? Toereikende minimumlonen in heel de Unie. Dit voorstel is onderdeel van een van de speerpunten van het programma van Commissie-Von der Leyen3, namelijk het versterken van de sociale markteconomie. De hoop van de Commissie is het bereiken van een minimumloon van minstens 60% van het gemiddelde salaris in een lidstaat.
De richtlijn heeft ook een Nederlands tintje. Eén van de twee rapporteurs4 die aan dit voorstel werkt is Agnes Jongerius5 van de PvdA.
Commissie Europese Zaken werkt door in het reces
Leden van de Tweede Kamercommissie Europese Zaken zijn vanaf vandaag drie dagen in Parijs voor de Conferentie van commissies voor Europese aangelegenheden (COSAC)6. De Kamerleden verruilen hun vrije dagen in het reces voor een bijeenkomst van parlementaire commissies vanuit de hele Unie. De verschillende commissies zullen praten over de prioriteiten van het Frans voorzitterschap.
En verder...
De EP-commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken7 geeft een persconferentie na hun bezoek in Letland en Litouwen. De commissie heeft onderzoek gedaan naar migranten bij de grens met Wit-Rusland.
Frans Timmermans8 is aanwezig bij de 9e Europese Top van regio's en steden in Marseille.
Europa in een oogopslag
Datum & tijd |
Organisatie |
Agenda |
---|---|---|
3-4 maart |
Raad van de EU |
|
3 maart |
Europees Parlement |
Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken bespreekt richtlijn adequate minimumlonen |
3-5 maart |
Tweede Kamer |
Commissie Europese Zaken bezoekt de COSAC |
3 maart |
Europees Parlement |
Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken geeft een persconferentie |
3 maart |
Europese Commissie |
Frans Timmermans is aanwezig bij de Europese Top van regio's en steden |
Meer over ...
- 1.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 2.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 3.Op 16 juli 2019 presenteerde Ursula von der Leyen haar politieke programma aan het Europees Parlement. Aansluitend stemde het Parlement met een nipte meerderheid van 383 van de 647 stemmen in met haar benoeming tot voorzitter van de Europese Commissie. Het programma dat Von der Leyen in juli 2019 presenteerde geeft een goed beeld van het beleid dat de Commissie-Von der Leyen wil gaan uitvoeren.
- 4.Rapporteurs zijn leden van het Europees Parlement die verantwoordelijk zijn voor het inhoudelijk behandelen van wetgevende voorstellen, andere documenten van de Europese Commissie, of specifieke onderwerpen. Een rapporteur licht het Europees Parlement in over diens bevindingen door een verslag te presenteren tijdens de vergadering van de vakcommissie en het plenaire debat. Het Europees Parlement is door de verslaggeving beter in staat om een gericht debat te voeren over een onderwerp.
- 5.Agnes Jongerius (1960) was van 1 juli 2014 tot 16 juli 2024 lid van het Europees Parlement voor de PvdA. Mevrouw Jongerius was voorzitter van de PvdA-delegatie en hield zich in het EP bezig met werkgelegenheid en sociale zaken en met internationale handel. In de periode 2005-2012 was zij voorzitter van de FNV. Zij was daarna onderzoeker bij de Universiteit Utrecht, waar zij zich bezighield met de vraag hoe de burger beter betrokken kan worden bij Europa. Mevrouw Jongerius begon haar loopbaan bij de vervoersbond FNV en was later cao-coördinator en vicevoorzitter van de FNV. Sinds januari 2025 is zij waarnemend burgemeester van IJsselstein.
- 6.De Conferentie van commissies voor Europese aangelegenheden (COSAC) is een conferentie van parlementaire commissies die twee keer per jaar bijeen komt om de rol van nationale parlementen in de Europese Unie te versterken. Zij komen samen in het land dat het voorzitterschap van de Europese Unie vervult. Elk nationaal parlement binnen de Europese Unie heeft een commissie die zich bezighoudt met Europese Zaken. Ook het Europees Parlement is in dit orgaan vertegenwoordigd.
- 7.Deze parlementaire commissie houdt zich onder meer bezig met de rechten van de burgers van de EU, bestrijding van discriminatie, vrij verkeer van personen, asiel en migratie en de samenwerking bij de rechtsgang.
- 8.Frans Timmermans (1961) is sinds 23 november 2023 fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer. Sinds 6 december 2023 is hij Tweede Kamerlid en eerder was hij dat in 1998-2007 en 2010-2012 voor de PvdA. Van 1 november 2014 tot 22 augustus 2023 was de heer Timmermans vicevoorzitter van de Europese Commissie. In de Commissie-Juncker was hij verantwoordelijk voor 'betere regulering' en duurzame ontwikkeling en in de Commissie-Von der Leyen voor de Europese Green Deal. De heer Timmermans was in 2012-2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (belast met Europese samenwerking) in het kabinet-Balkenende IV. Eerder was hij adviseur en particulier secretaris van dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris nationale minderheden van de OVSE.