Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken
Deze functie wordt sinds december 2019 vervuld door Ylva Johansson1. Zij neemt de taken over van Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos2 uit de Commissie-Juncker3. Voorheen heette deze functie Eurocommissaris voor Migratie, binnenlandse zaken en burgerzaken.
De Eurocommissaris4 voor Binnenlandse Zaken valt in de Commissie-Von der Leyen onder het team van de Eurocommissaris voor Bevordering van onze Europese levenswijze5. De Eurocommissaris is verantwoordelijk voor het leiding geven aan en het coördineren van het werk van de commissie op het gebied van Binnenlandse Zaken, asiel en migratie.
De Eurocommissaris zal zich de komende jaren richten op het vinden van gemeenschappelijke gronden om een nieuwe start te maken met asiel en migratie. Hierbij moeten de gezamenlijke waarden en humanitaire verantwoordelijkheden het uitgangspunt zijn. Dit moet de maatschappelijke cohesie en integratie in onze maatschappij bevorderen.
Hierin heeft zij onder meer als taak:
-
-een nieuw pact voor migratie en asiel ontwikkelen
-
-hervorming van de asielregels
-
-mazen in de wetten voor asiel en terugkeerregelingen dichten
-
-werken aan een duurzamere 'search & rescue' benadering
-
-samen met de Hoge Vertegenwoordiger6 werken aan betere samenwerking met de landen van herkomst en doorvoer en zo een robuuster systeem van terugkeer
-
-mensensmokkel bestrijden
-
-versterking van de Europese grenswacht7
-
-terugkeer naar een volledig functionele Schengenzone8 helpen mogelijk maken
-
-terrorisme proberen te voorkomen, aanpakken en vervolgen
-
-terroristische online content voorkomen en verwijderen
-
-radicalisering bestrijden
-
-ervoor zorgen dat de samenwerking in wetshandhaving opgewassen is tegen nieuwe en opkomende bedreigingen
-
-zorgen voor een betere uitwisseling van gegevens tussen verschillende Europese informatiesystemen
Agentschappen
- Europees ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO)10
- Europees agentschap voor grootschalige IT-systemen (EU-LISA)11
- Europees agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen (FRONTEX)7
- Europese politiedienst (EUROPOL)12
- Europese politieacademie (CEPOL)13
- Europees waarnemingscentrum voor drugs- en drugsverslaving (EMCDDA)14
- Afdelingen van het Uitvoerend agentschap onderzoek (REA)15
- 1.De Zweedse Ylva Johansson (1964) is sinds 1 december 2019 lid van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen is zij belast met binnenlandse (EU-)zaken. Mevrouw Johansson werd opgeleid als lerares wis- en natuurkunde en werd in 1988 lid van het Parlement voor een kleine linkse partij. Later werd zij lid van de Zweedse sociaaldemocratische partij. Mevrouw Johansson was minister voor Scholen en later voor Volksgezondheid en Ouderenzorg en voor Werkgelegenheid.
- 2.Dimitris Avramopoulos (1953) was van 1 november 2014 tot 1 december 2019 het Griekse lid van de Europese Commissie. In de Commissie-Juncker had hij de portefeuille migratie en binnenlandse zaken. Avramopoulos is lid van de centrumrechtse partij Nieuwe Democratie. Hij was onder meer burgemeester van Athene, minister voor Toerisme, minister voor Volksgezondheid, minister van Buitenlandse Zaken (2012-2013) en minister van Defensie (sinds 2013).
- 3.Deze Europese Commissie was in functie van 1 november 2014 tot 1 december 2019 en volgde de Commissie-Barroso II op. Voorzitter was de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker. De Nederlandse Frans Timmermans was één van de vicevoorzitters en was belast met betere regelgeving, relaties met de Europese instellingen, rechtsregels, fundamentele rechten en duurzame ontwikkeling.
- 4.Een Eurocommissaris is één van de 27 leden van de Europese Commissie en heeft als taak het behartigen van het algemeen belang van de Europese Unie. Iedere commissaris heeft een eigen portefeuille. Een aantal Eurocommissarissen zijn tevens vicevoorzitter van de Commissie.
- 5.Deze functie wordt sinds december 2019 vervuld door Margaritis Schinas. Deze functie is nieuw in de Commissie-Von der Leyen en neemt een deel van de taken van de Eurocommissaris voor Migratie, binnenlandse zaken en burgerzaken uit de Commissie-Juncker over.
- 6.De Hoge Vertegenwoordiger (HV) geeft de Europese Unie internationaal gezien één gezicht en één stem op het terrein van het buitenlands en veiligheidsbeleid. Zo moet er meer samenhang in het externe optreden en het buitenlandse beleid van de Europese Unie komen. De HV deelt het podium met de Vaste voorzitter van de Europese Raad. Deze onderhoudt namens de EU de contacten op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders.
- 7.Het Europees Grenswachtagentschap (Frontex) ondersteunt en coördineert de bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie. Lidstaten zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de bewaking van buitengrenzen. Het agentschap vult de lidstaten waar nodig aan.
- 8.23 landen van de Europese Unie en vier niet-lidstaten hebben in een overeenkomst vastgelegd de personencontrole aan hun gemeenschappelijke grenzen af te schaffen. De in totaal 27 landen die zich bij dit verdrag hebben aangesloten, noemen we de Schengenlanden. De Schengenlanden hebben gezamenlijke afspraken gemaakt over het visumbeleid, het asielbeleid en de samenwerking tussen politie en jusitie.
- 9.Dit directoraat-generaal ondersteunt de Europese Commissie op het gebied van veiligheid, terrorismebestrijding, grensbewaking en migratie in de gehele Europese Unie. Dit DG valt onder verantwoordelijkheid van de Eurocommissaris voor Binnenlandse zaken.
- 10.Dit agentschap van de Europese Unie ondersteunt de samenwerking van de EU-lidstaten op het gebied van asielbeleid, en staat de lidstaten bij als dat nodig is. Het agentschap is een van de instrumenten waarmee het gemeenschappelijk Europees asielbeleid handen en voeten krijgt. Door meer samen te werken willen de lidstaten bereiken dat asielproblematiek beter kan worden opgelost en dat de regels voor asielopvang in de gehele EU hetzelfde zijn.
- 11.Dit agentschap heeft als taak het bieden van een levensvatbare lange termijnoplossing voor het operationeel management van grootschalige IT-systemen op het gebied van binnenlandse zaken. Het agentschap is een onafhankelijke Europese instelling. Het is in december 2012 met zijn werk begonnen. Het hoofdkantoor bevindt zich in Tallinn, Estland. Het operationele centrum is in Straatsburg, Frankrijk.
- 12.Dit EU-agentschap verzamelt en analyseert inlichtingen over criminele activiteiten en probeert zo internationale criminaliteit in de Europese Unie tegen te gaan. Europol beheert een database met gegevens over criminelen en criminele netwerken in heel Europa. Het agentschap kan op deze manier de samenwerking tussen politiediensten in de Europese lidstaten ondersteunen, omdat het uitgebreide informatie biedt over internationale georganiseerde misdaadnetwerken.
- 13.Dit agentschap leidt hogere politie-ambtenaren uit de nationale korpsen van de EU-lidstaten op, om zo efficiënt mogelijk de grensoverschrijdende misdaad te bestrijden en de orde te handhaven.
- 14.Dit agentschap verzamelt en verspreidt informatie over drugs, drugsverslaving en de gevolgen hiervan in Europa.
- 15.Dit agentschap is voornamelijk betrokken bij Horizon Europa. Het verstrekt onder meer subsidies en verzorgt projectmanagement.