Cyprus tevreden over resultaten eigen voorzitterschap (en)
"We showed that a small country can carry out a good Presidency" said Cyprus' President Demetris Christofias2 in Tuesday's debate on the results of its EU Presidency. MEPs from all political groups congratulated Cyprus on its work, but some voiced concerns about its economic plight and the division of the island.
President Christofias reiterated Cyprus' support for a social Union saying that it had "promoted this idea across the board" during its 6-moth Presidency. Mr Christofias cited its efforts to promote cooperation and good relations among the EU institutions as the Presidency's "fundamental political achievement".
Commission President José Manuel Barroso3 described this as a "very successful presidency", noting that much groundwork had been done and that Cyprus had shown its European commitment. He said that there had been progress during the past year in tackling the crisis, but added that Europe now faced a "social crisis".
Corien Wortmann-Kool4 (EPP, NL) congratulated the Cyprus Presidency on the substantial progress made, but stressed that the "Cyprus government has not succeeded in applying a credible plan" for the country to exit the crisis.
Elisa Ferreira5 (S&D, PT) said the Presidency had been a success, doing tremendous work despite the EU's difficulties.
Cecilia Wikström6 (ALDE, SE) thanked Cyprus for its good work saying that EU should regard it not as a "small country" but as an important one.
Rebecca Harms7 (Greens/EFA, DE), focused on the current situation in Cyprus, stressing that it would be better for all Cypriots to have a "cross-party approach" and strongly criticising tax havens in the country.
Derk Jan Eppink8 (ECR, BE) admitted that he had at first been sceptical about that Cyprus Presidency but said that it had "done well". "Cyprus is a worthy member of the EU and a crucial element of European diplomacy", said Niki Tzavela, (EFD, EL).
Gabrielle Zimmer (GUE/NGL, DE) said that the Presidency had worked for further EU integration but had also shown that there is a systemic problem involved in reconciling the powers of a rotating EU Presidency with those of a permanent one, such as that of Herman Van Rompuy9.
Verwant nieuws
Meer over ...
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.Dimitris Christofias (1946) was in 2008-2013 president van Cyprus. Hij studeerde in Moskou er werd actief in AKEL, de communistische partij van Cyprus. Na functies te hebben bekleed bij de jeugdbeweging van AKEL werd hij lid en secretaris-generaal van het Centraal Comité. In 1991 werd Christofias parlementslid en in 2001 voorzitter van het parlement.
- 3.De Portugees José Manuel Durao Barroso (1956) was van 18 november 2004 tot 1 november 2014 voorzitter van de Europese Commissie. Hij leidde twee periodes de Europese Commissie. Daarvoor was Barroso staatssecretaris, minister van Buitenlandse Zaken (1992-1995), en ten slotte premier van Portugal (2000-2004). Hij is doctor in de politieke wetenschappen en werkte als wetenschapper. Barrosso is lid van de centrumrechtse PSD (Partido Social Democrata), een partij die is aangesloten bij de Europese Volkspartij. Sinds 2016 is hij non-executive president van de bank Goldman Sachs.
- 4.Corien Wortmann-Kool (1959) was van 20 juli 2004 tot 1 juli 2014 was zij lid van het Europees Parlement. Zij maakte namens het CDA deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP). Mevrouw Wortmann was eerder plaatsvervangend directeur Transport en Infrastructuur bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat en verder was zij onder meer gemeenteraadslid in Zeist en lid van het dagelijks bestuur van het CDA. In het Europees Parlement speelde mevrouw Wortmann-Kool een belangrijke rol bij de versterking van het toezicht op nationale economieën en de stabiliteit van de financiële sector. In de periode 2015-023 was zij bestuursvoorzitter van het ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds).
- 5.Elisa Ferreira (1955) is sinds 1 december 2019 lid van de Europese Commissie namens Portugal. In de Commissie-Von der Leyen is zij belast met cohesiebeleid. Mevrouw Ferreira was minister van Milieu en van Planning in de sociaaldemocratische kabinetten-Guterres. Daarvoor was zij universitair docente economie. Na haar ministerschap was zij lid van het nationale en Europese parlement. In 2016-2019 was zij vicegouverneur van de Bank van Portugal.
- 6.Cecilia Wikström () is sinds 14 juli 2009 lid van het Europees Parlement. Wikström maakt deel uit van de Fractie Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa en komt uit Zweden.
- 7.Rebecca Harms () was van 20 juli 2004 tot 1 juli 2019 lid van het Europees Parlement. Harms maakte deel uit van de Fractie Groenen/Europese Vrije Alliantie en komt uit Duitsland.
- 8.Derk Jan Eppink (1958) was van 1 september 2023 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van de BBB. Hij stapte over uit de Tweede Kamerfractie van JA21, waar hij sinds 31 maart 2021 lid van was. Daarvoor was hij van 2 juli 2019 tot 31 maart 2021 lid van het Europees Parlement, eerst voor FVD en daarna voor JA21. Eerder was de heer Eppink in 2009-2014 lid van het Europees Parlement namens de Vlaamse partij Lijst-Dedecker. In 2014 was hij kandidaat bij de Europese verkiezingen voor de VVD. De heer Eppink was eerder onder meer redacteur bij NRC Handelsblad en De Standaard en medewerker van Europees commissaris Frits Bolkestein en van Siim Kallas, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Ook was hij columnist van De Volkskrant en medewerker van een conservatieve denktank. Als Kamerlid hield hij zich onder meer bezig met buitenlands beleid, defensie, Europese zaken, Koninkijksrelaties, financiën, landbouw, natuur en voedselkwaliteit en infrastructuur en waterstaat.
- 9.Herman Van Rompuy (1947) was van 1 december 2009 tot 1 december 2014 vaste voorzitter van de Europese Raad. Hij begon zijn werkzaamheden op 1 januari 2010. Hij werd op 19 november 2009 in die functie voor tweeënhalf jaar gekozen door de Europese Raad en op 1 maart 2012 herbenoemd. Van 30 december 2008 tot 25 november 2009 was Van Rompuy minister-president van België. Hij begon zijn loopbaan bij de Nationale Bank en vervulde daarna diverse politieke functies. Zo was hij staatssecretaris, senator, voorzitter van de CVP, viceminister-president en minister van Begroting, en Kamervoorzitter. Van Rompuy is lid van de Vlaamse christendemocratische partij CD&V. Hij leidde in 2008-2009 een kabinet van christendemocraten, liberalen en Waalse socialisten. Sinds 1 september 2015 is hij voorzitter van het European Policy Centre.