Verslag informele Raad Concurrentievermogen van 14 en 15 juli 2010
Tijdens de Informele Raad2 van 14 en 15 juli in Louvain-la-Neuve, hebben de Europese Ministers onder het voorzitterschap van Jean-Claude Marcourt het toekomstig industriebeleid van de EU en een innovatiebeleid gericht tot de KMOs/MKBs in discussie gebracht.
De bijeenkomst van de Ministers van Industrie werd geopend met een toespraak van Michel Wurth, CEO van ArcelorMittal Europa, over de mondialisering van de economie en de gevolgen ervan op de waardeketens en het concurrentievermogen van de Europese Unie.
De eerste zitting was gewijd aan het industriebeleid en werd geopend met een toespraak van Jean-Claude Marcourt, fungerend voorzitter van de Raad Concurrentievermogen - Industrie. Hierin heeft hij het blijvend belang van de industrie als basis van onze economie benadrukt, alsook de noodzaak van een vernieuwende aanpak van het industriebeleid met een combinatie van generieke en gerichte beleidslijnen. Vervolgens heeft de vicevoorzitter van de Europese Commissie3 Antonio Tajani4, de belangrijkste beleidslijnen van het toekomstig industriebeleid van de Europese Unie voorgesteld. Om de werkzaamheden van de Raad te voeden, werd eveneens een studie over duurzaam industrieel concurrentiebeleid, uitgevoerd in opdracht van het Belgisch voorzitterschap, aan de vertegenwoordigers voorgesteld .
Tijdens de erop volgende discussies hebben de Ministers zich gunstig uitgesproken voor een ambitieus en vernieuwend industriebeleid dat tegemoet kan komen aan de uitdagingen van de mondialisering en aan de overschakeling op een groenere economie. De Ministers hebben eveneens gepleit voor meer coördinatie tussen de verschillende communautaire beleidsdomeinen en in het bijzonder voor een duidelijke schakel met het initiatief “Innovatie-Unie”.
De tweede zitting, gewijd aan innovatie, vond plaats in de ochtend van 15 juli. Het Belgisch voorzitterschap heeft bij deze gelegenheid geïnnoveerd met een visioconferentie vanuit de Verenigde Staten met Harvard-professor Philippe Aghion. Tijdens de ochtend heeft Europees Commissaris voor Innovatie en Wetenschap Maire Geoghegan-Quinn5, de belangrijkste beleidslijnen van het Europees Plan voor Onderzoek en Innovatie toegelicht. Ten slotte heeft Henri Malosse van het Europees Economisch en Sociaal Comité de voorstellen van de sociale partners ter bevordering van innovatie aan de vertegenwoordigers voorgesteld.
Op basis van deze reflecties hebben de Europese Ministers zich uitgesproken in het voordeel van een communautair innovatiebeleid dat zich meer tot de KMOs/MBKs richt en dat tegemoet kan komen aan de specifieke hindernissen waarmee de bedrijven op het gebied van innovatie en eco-innovatie worden geconfronteerd. Overigens zien de Ministers eveneens als een noodzaak de aanneming van een langere visie van innovatie die zich niet alleen tot O&O-investeringen beperkt.
Het syntheseverslag van de discussies, de toespraken die tijdens deze zittingen werden gehouden en de documentatie die de vertegenwoordigers ter beschikking hebben gesteld, zijn hierna beschikbaar.
- 1.Van 1 juli tot en met 31 december 2010 vervulde België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. België nam het stokje over van Spanje. Tijdens het voorzitterschap werkte België nauw samen in een trojka met Spanje en Hongarije, die België voorging, respectievelijk opvolgde.
- 2.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 3.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 4.De Italiaan Antonio Tajani (1953) is sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement en werd op 17 januari 2017 tot voorzitter daarvan gekozen. De heer Tajani was tussen mei 2008 en juni 2014 lid van de Europees Commissie. In de Commissie-Barroso II was hij belast met industrie en ondernemerschap. In de periode 2008-2010 had hij de portefeuille transport. Hij was eerder al eens lid van het Europees Parlement, en daarvoor journalist en voorlichter van premier Berlusconi.
- 5.De Ierse Máire Geoghegan-Quinn (1950) was in 2010-2014 lid van de Europese Commissie, belast met onderzoek, innovatie en wetenschap. Zij was in 1999-2010 lid van de Europese Rekenkamer in Luxemburg. Na een opleiding tot lerares werd zij in 1975 tot parlementslid gekozen voor Fianna Fáil, de Ierse liberale partij. Zij bekleedde daarna diverse ministersposten (zij was in 1979 de eerste vrouwelijke minister van Ierland). In 1992 was mevrouw Geoghegan minister van Toerisme, Vervoer en Communisatie en in 1993-1994 minister van Justitie. In 1997 verliet zij de politiek.