2020 Europees fonds voor energie, klimaatverandering en infrastructuur (Margueritefonds)
Dit fonds had als doel investeringen in de infrastructuur te stimuleren voor beleid van de Europese Unie1 op het gebied van klimaatverandering, energie en trans-Europese netwerken. Een belangrijke pijler van het EERP was het versterken van het Europese concurrentievermogen op de lange termijn, waarbij EU-lidstaten2 werden gestimuleerd om te investeren in energie en (fysieke en digitale) infrastructuur.
Het Margueritefonds richtte zich vooral op investeringen in de sectoren transport (in het bijzonder het trans-Europees Transport Netwerk: TEN-T3), energie (in het bijzonder trans-Europees Energie Netwerk: TEN-E4) en energie voor hergebruik. Ook werd door het Margueritefonds de strijd aangegaan met klimaatverandering. Zo moet het een bijdrage leveren aan het implementeren van Europese klimaat- en energiedoelen.
Het Margueritefonds werd als een van de eerste fondsen na de financiële crisis opgericht. Het fonds werd als deel van het economisch herstelplan voor Europa, het European Economic Recovery plan (EERP), gesteund door Ecofin5 en de Europese Raad6. Het genoot de actieve steun van de Europese Commissie. Zes sponsors, waaronder de Europese Investeringsbank7 (EIB) en de Europese Commissie8, leverden een bijdrage. Deze werd aangevuld door middel van fondsenwerving, zowel bij private als publieke investeerders.
- 1.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 2.Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.
- 3.Details
- 4.Basisakte(s):
Decision No 1364/2006/EC of the European Parliament and of the Council of 6 September 2006 laying down guidelines for trans-European energy networks
- 5.De raadsformatie Economische en Financiële Zaken (ECOFIN) bestaat uit de ministers (of staatssecretarissen) van economische zaken en/of financiën. Deze raad vergadert formeel één keer per maand, ook informele bijeenkomsten zijn mogelijk. Namens Nederland sluit doorgaans minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) aan.
- 6.De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie, de vaste voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.
- 7.Dit orgaan financiert projecten waarmee de doelstellingen van de Europese Unie kunnen worden gerealiseerd. De EIB leent goedkoop geld en leent dat op haar beurt tegen gunstige voorwaarden uit aan banken en bedrijven.
- 8.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 9.Een aanzienlijk deel van de uitgaven van de Europese Unie is bestemd voor subsidieregelingen. Deze zijn bedoeld om de doelstellingen te realiseren die zijn vastgesteld voor de verschillende beleidsterreinen van de EU.