Europees Bureau voor fraudebestrijding publiceert zijn jaarlijks activiteitenverslag

Met dank overgenomen van Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) i, gepubliceerd op donderdag 9 juli 2009.

OLAF/09/09

Brussel, 9 juli 2009

OLAF publiceert zijn jaarlijks activiteitenverslag

Verduistering bij gezondheidsprojecten in Oeganda, ontduiking van antidumpingrechten voor siliciummetaal uit China, een medewerker in een delegatie van de Europese Commissie i die naar verluidt steekpenningen vraagt in ruil voor de toekenning van contracten: dit zijn slechts drie voorbeelden waaruit blijkt hoe divers de zaken zijn waarover het Europees Bureau voor fraudebestrijding i (OLAF) zich in 2008 heeft gebogen. Vandaag heeft OLAF in Brussel zijn jaarlijks activiteitenverslag gepresenteerd. Hierin wordt aan de hand van tal van casestudies en statistische tabellen een beeld geschetst van OLAF’s werk binnen en buiten de EU. In de loop van 2008 heeft OLAF 204 nieuwe zaken geopend.

"Opnieuw is de hoeveelheid informatie die OLAF heeft ontvangen aanzienlijk toegenomen, waaruit blijkt dat het publiek vertrouwen stelt in de wijze waarop OLAF fraude en corruptie bestrijdt," verklaarde de directeur-generaal van OLAF, Franz-Hermann Brüner bij de presentatie van het activiteitenverslag 2008 in Brussel. "Tien jaar na zijn oprichting is OLAF een goed georganiseerde organisatie die internationaal in hoog aanzien staat. OLAF kan fraude en corruptie echter niet op eigen kracht bestrijden: ons succes is ook te danken aan onze partners in de lidstaten, derde landen, internationale organisaties en EU-instellingen," aldus de heer Brüner.

In het nieuwe verslag wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de gerechtelijke follow-up van de onderzoeken van OLAF. Sinds zijn oprichting in 1999 heeft OLAF meer dan 3 000 zaken geopend. Meer dan 300 personen zijn als gevolg van de onderzoeken van OLAF strafrechtelijk veroordeeld, tot in totaal bijna 875 jaar gevangenisstraf, waarvan 208 jaar voorwaardelijk.

De OLAF-acties hebben de Europese belastingbetaler weer een aanzienlijk financieel voordeel opgeleverd. De preventieve werking van het optreden van OLAF kan niet in cijfers worden weergegeven. Wel is bekend dat naar aanleiding van OLAF-zaken in 2008 een bedrag van meer dan 460 miljoen EUR werd teruggevorderd. De operationele kosten van het Bureau bedroegen over dezelfde periode 53 miljoen EUR.

OLAF blijft vertrouwen genieten voor wat betreft de efficiënte verwerking van nieuwe gegevens over eventuele onregelmatigheden, fraude of corruptie. De hoeveelheid gegevens die OLAF ontving, is toegenomen van ongeveer 500 nieuwe stukken in 2002 tot een nieuw record van meer dan 1 000 stukken in 2008.

In het verslag van dit jaar wordt aan de hand van de activiteiten in Bulgarije de waakhondfunctie toegelicht die OLAF vervult ten aanzien van de EU-middelen. Ook worden innovatieve methoden voor fraude-opsporing beschreven, zoals de inzet van krachtige instrumenten en deskundigheid om de analyse van de gegevens van het kaderprogramma voor onderzoek te bevorderen.

Achtergrond

Het Europees Bureau voor fraudebestrijding publiceert jaarlijks een verslag over zijn onafhankelijke operationele activiteiten tijdens het vorige jaar. Dit verslag dient niet te worden verward met het jaarverslag van de Europese Commissie over de bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap en de fraudebestrijding, dat later deze maand wordt gepubliceerd.

Beide verslagen kunnen worden gedownload op de website van OLAF:

http://ec.europa.eu/comm/anti_fraud/reports/index_en.html

Alessandro Butticé

Woordvoerder van het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF)

Tel : +32 22965425 Fax : +32 22998101

E-mail: olaf-press@ec.europa.eu

http://ec.europa.eu/olaf