Resolutie (Europees Parlement) (RC)
Een resolutie van het Europees Parlement1 geeft het standpunt van het EP weer over een bepaald onderwerp. De resolutie heeft politieke betekenis, maar met een resolutie wordt er niets besloten.
Toepassingsgebied
In resoluties van het Europees Parlement staat geen concrete regelgeving en er worden geen actie mee uitgezet. Het doel van het EP met een resolutie is de Europese Unie2 ertoe te bewegen op een bepaald onderwerp in actie te komen. Idealiter zou de Europese Commissie3 en - op bepaalde beleidsterreinen - de lidstaten4 met voorstellen komen. Bij vervolgdocumenten wordt dan vaak verwezen naar de resolutie.
Een resolutie geeft uitdrukking aan de politieke wil van het Europees Parlement.
Een resolutie kan over ieder onderwerp dat binnen het kader van de werkzaamheden van de Europese Unie2 valt. In de praktijk vat het EP dit ruim op.
Vaststellen resolutie Europees Parlement
Elk lid van het Europees Parlement kan een ontwerpresolutie5 indienen over een onderwerp. Een resolutie worden aangenomen met een meerderheid van uitgebrachte stemmen6.
Resoluties van de Raad zijn als instrument niet opgenomen in de Europese verdragen7. In het reglement van het Europees Parlement8 is een sectie gewijd aan resoluties.
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 3.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 4.Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.
- 5.Een resolutie geeft het standpunt weer van het Europees Parlement over een bepaald onderwerp.
- 6.Het Europees Parlement neemt een voorstel aan als de helft plus één van alle uitgebrachte stemmen vóór het voorstel zijn. Het gaat hier alleen om de uitgebrachte stemmen, niet om het aantal leden van het Europees Parlement.
- 7.De geschiedenis van de Europese verdragen begint bij de oprichting van de eerste "Gemeenschap", de Europese Gemeenschap voor kolen en staal (de EGKS). Tussen 1952 (EGKS) en 2007 ("Lissabon") zijn negentien verdragen gesloten tussen een steeds toenemend aantal lidstaten.
- 8.Op grond van artikel 232 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie heeft het Europees Parlement een Reglement vastgesteld. Dit reglement bevat alle regels voor de interne organisatie en werking van het Parlement.
- 9.De Europese Unie gebruikt verschillende instrumenten om Europese wet- en regelgeving mee vast te leggen, om beleid van de lidstaten mee te coördineren of de lidstaten mee te adviseren. Rechtsinstrumenten zijn onder te verdelen in twee categorieën, bindende en niet-bindende rechtsinstrumenten. Uitvoerende rechtsinstrumenten vallen onder de bindende instrumenten, maar zijn als aparte categorie opgenomen.