EUR-Lex - databank geldende Europese Regelgeving
Deze databank van de Europese Unie biedt de mogelijkheid de actuele werkzaamheden (workflow) van de Europese instellingen (Europees Parlement1, Raad2, ESC3, Comité van de Regio's4, Europese Centrale Bank5, Hof van Justitie6 enz.) te volgen. EURlex volgt alle voorstellen (zoals wetgevende en begrotingsdossiers) en mededelingen van de Commissie, vanaf het moment dat ze aan de Raad of het Europees Parlement worden voorgelegd.
In het verleden werden net verschenen voorstellen gepubliceerd op Prelex, en richtte EURlex zich meer op alle in werking zijnde regelingen en verdragen. Prelex is opgegaan in EURlex.
Inhoudsopgave
EURlex omvat honderdduizenden documenten, die in alle talen van de EU toegang geven tot:
Verdragen |
|
Internationale overeenkomsten |
|
Geldende wetgeving/afgeleid recht |
|
Voorbereidende documenten/werkzaamheden |
|
Jurisprudentie |
|
Parlementaire vragen (na publicatie antwoord) |
In een aantal gevallen wordt er gelinkt naar de site van een betreffende Europese instelling. Zo zijn verslagen van vergaderingen van de Raad bijvoorbeeld ontsloten via een link naar de databank van de Raad.
EURlex heeft een uitgebreide zoekfunctionaliteit. Zoeken in EURlex is een stuk gemakkelijker wanneer u een voorstel- of wetsnummer bij de hand heeft.
De website wordt dagelijks bijgewerkt en is vrij toegankelijk via het internet.
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 3.Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) werd in 1957 door het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap opgericht als raadgevend orgaan om de belangen van de verschillende economische en maatschappelijke organisaties in de Europese Unie te vertegenwoordigen. Het EESC wordt voorgezeten door Christa Schweng.
- 4.Dit orgaan is de spreekbuis voor lokale en regionale overheden binnen de Europese Unie. De Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie zijn in bepaalde gevallen verplicht advies te vragen aan het Comité van de Regio's (CvdR), voordat zij een besluit kunnen nemen.
- 5.De Europese Centrale Bank (ECB) is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de Unie. De basisdoelstelling van de ECB is het handhaven van de prijsstabiliteit binnen de eurozone en daarmee het bewaken van de koopkracht en het beheersen van de inflatie.
- 6.Het in 1952 opgerichte Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) moet ervoor zorgen dat de wetten en regels die in Europa gemaakt worden, goed worden toegepast. De Europese wetten - het gemeenschapsrecht - moeten in alle lidstaten hetzelfde worden uitgevoerd. Het Hof van Justitie ziet er verder op toe dat het EU-recht in alle lidstaten op dezelfde manier wordt toegepast.