Begrotingscomité
Dit comité van de Raad1, een speciaal soort raadswerkgroep op hoog ambtelijk niveau, bekijkt de begrotingsvoorstellen die door de Europese Commissie2 naar de Raad van Ministers3 worden gestuurd. Raadswerkgroepen bestaan vaak uit ambtenaren uit de lidstaten van de EU4. Na behandeling van de voorstellen door de werkgroep gaan deze naar de Raad Algemene Zaken5.
Het begrotingscomité kijkt ook naar voorstellen op het gebied van financiële reglementen en de controle op de begroting.
N.b. Naast het Begrotingscomité van de Raad bestaat er ook een Europees Begrotingscomité (European Fiscal Board), dat fungeert als onafhankelijk adviesorgaan van de Europese Commissie.
- 1.Comités van de Raad zijn een specifiek type Raadswerkgroepen die in hiërarchie tussen de overige Raadswerkgroepen en de Raadsformaties kunnen worden ingedeeld. Het Coreper is het hoogste comité.
- 2.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 3.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 4.Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.
- 5.De raadsformatie Algemene Zaken (AZ) bestaat voornamelijk uit de ministers van Europese en buitenlandse zaken en vergadert elke maand. Deze Raad is verantwoordelijk voor de samenhang tussen de werkzaamheden van de verschillende raadsformaties. Namens Nederland sluit doorgaans minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) aan.