Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV)

Logo Europees Verbond van Vakverenigingen

Deze internationale vakbondsvereniging vertegenwoordigt 83 vakbonden in 36 Europese landen en behartigt de belangen van werknemers op Europees niveau. Daarnaast telt de vereniging 12 Europese syndicale vakcentrales.

Het Europees Verbond van Vakverenigingen oftewel European Trade Union Confederation (ETUC) is opgericht in 1973 en is erop gericht om nationale belangen van vakbondsleden te vertegenwoordigen op een internationaal niveau. Om invloed uit te oefenen op het Europese beleid vertegenwoordigt ETUC alle nationale vakbonden door te lobbyen bij verschillende organen van de Europese Unie1 zoals de Europese Commissie2, het Europees Parlement3 de Raad van de Europese Unie4 en de Voorzitter van de EU5. Ook heeft het ETUC zitting in het Europees Economisch en Sociaal Comité6 (EESC).

ETUC's voornaamste doelstelling is dat de Europese Unie niet alleen een interne markt voor goederen en diensten is, maar ook een sociaal Europa, waar verbetering van het welzijn van werknemers en hun familie een belangrijke prioriteit is.

 

  • 1. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 2. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 3. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
     
  • 4. 
    In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
     
  • 5. 
    Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.
     
  • 6. 
    Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) werd in 1957 door het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap opgericht als raadgevend orgaan om de belangen van de verschillende economische en maatschappelijke organisaties in de Europese Unie te vertegenwoordigen. Het EESC wordt voorgezeten door Christa Schweng.