Steun voor PvdD-bezwaar tegen verboden gif op import-producten

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op woensdag 18 september 2024.

18 september 2024

Het Europees Parlement heeft woensdag een veto ingezet tegen het toestaan van verboden landbouwgif op bepaalde importproducten. Een meerderheid van ruim 500 Europarlementariërs steunde de bezwaren die de Partij voor de Dieren had ingediend tegen dat plan.

De Europese Commissie wilde toestaan dat geïmporteerde producten, waaronder koffie, granen, vlees, citroenen en mandarijnen kleine hoeveelheden van de gifstoffen ‘carbendazim’ en ‘cyproconazool’ mogen bevatten. In de Europese Unie mogen boeren deze gifstoffen niet gebruiken, omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid en hoog giftig voor het milieu.

Cyproconazool is een schimmelwerend gif dat gebruikt wordt voor onder andere graangewassen, koffie, druiven, en pinda’s. Het middel heeft een hormoonverstorende werking, is giftig bij inslikken en zeer giftig voor in het water levende organismen. 'Carbendazim' is een mutagene stof, die huidirritatie veroorzaakt en eveneens zeer giftig is voor in het water levende organismen. Dit gif wordt buiten Europa gespoten op citroenen en mandarijnen.

“Deze stoffen zijn ze verboden in de EU omdat ze gevaarlijk zijn voor mens, dier en milieu. Dan is het gek als je ze wel toestaat in geïmporteerd voedsel en daarbij voor lief neemt dat ze schade aanrichten in het land van herkomst. Ons streven is dat alle boeren -binnen en buiten Europa- voedsel gaan produceren met respect voor dieren, onze planeet en onze gezondheid. Dan moet je ook dezelfde standaarden stellen aan importproducten als aan Europese producten,” aldus Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).

De aangenomen bezwaren hebben een bindende werking, waardoor importproducten vrij moeten blijven van genoemde gifstoffen.

---

Meer informatie: