Prins­jesdag: ogen op de feiten. De veehou­derij fokt veel te veel dieren

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op dinsdag 17 september 2024.

17 september 2024

Op de dag dat alle blikken in Nederland gericht zijn op de Troonrede van de koning, roept Esther Ouwehand, partijleider van de Partij voor de Dieren, op om de feiten onder ogen te zien. Nederland is de mestput van Europa. De veehouderij fokt en doodt veel te veel dieren. Dat zorgt voor ernstig dierenleed, een mestcrisis, verwoesting van natuur, vervuiling van ons water, een wooncrisis en grote gezondheidsrisico’s voor mensen. Ouwehand: “De regering blijft boeren en burgers zand in de ogen strooien, maar Nederland begint te zien wat de feiten zijn: minder dieren, betekent meer ruimte. Voor de natuur, om te wonen én voor de dieren. Samen naar een gezonde en groene toekomst voor iedereen!”

De basis voor Ouwehands outfit is een rode jurk met witte kruizen. De kruizen staan voor de meer dan duizend dieren die per minuut in de Nederlandse vee-industrie gedood worden. Het is dezelfde jurk die Ouwehand in 2018 op Prinsjesdag ook al droeg. Verder draagt Ouwehand een blauwe bolero gemaakt van bestaande kleding. Daarop staan illustraties van ogen van dieren en mensen.

Het lijden van dieren, de problemen van mensen

Ouwehand: “In Nederland worden jaar in jaar uit bijna 600 miljoen dieren gefokt en op een afschuwelijke wijze gedood in slachthuizen. En jaar in jaar uit halen 30 miljoen dieren het slachthuis niet eens, zij creperen in hun stal. En dan heb ik het nog niet eens over gigantische aantallen vissen die in Nederland gedood worden.”

80% van de Nederlanders wil een einde aan de bio-industrie. Ook de politiek beloofde 20 jaar geleden al dat het systeem op de schop zou gaan - maar maakte dat niet waar onder druk van de agro-industrie. Wie honderden miljoenen dieren per jaar blijft fokken, houdt niet alleen de dieren, maar het hele land gegijzeld in een bodemloze mestput. Bijna de helft van Nederland wordt in beslag genomen door de veehouderij. Intussen sterft de natuur waar we bijstaan, kunnen er geen woningen gebouwd worden en wordt schoon drinkwater steeds schaarser. Wanneer we de veestapel fors krimpen en de bio-industrie afschaffen, worden talloze problemen opgelost. En ontstaat er eindelijk toekomstperspectief voor een gezonde landbouw met boerenvakmanschap.

Afgelopen maart werd een voorstel van de Partij voor de Dierendat een einde moest maken aan de bio-industrie verworpen, met name omdat de PVV na gekonkel met de BBB de dieren ijskoud liet vallen. Ouwehand: “We zagen dat Geert Wilders er geen moeite mee had om de dieren voor de bus te gooien. Onze oproep aan de Kamer is: kijk niet langer weg van het leed van de dieren, ook niet als het politiek ingewikkeld wordt.” De Partij voor de Dieren diende in reactie in mei een nieuwe initiatiefwet in om alsnog een einde te maken aan de bio-industrie.

Kwetsbare waarden onder druk

De ontkenning van BBB-minister Wiersma van het lijden van de dieren en de staat van de natuur is exemplarisch voor de feitenvrije ophitspolitiek van de nieuwe regering, die onze democratische rechtsstaat op de helling heeft gezet. Mensen die gevlucht zijn voor oorlog worden door het kabinet glashard tot zondebok gemaakt. De regering heeft plannen om fundamentele vrijheden zoals het demonstratierecht in te perken en wil het moeilijker maken voor natuur- en milieuorganisaties om kabinetsbeleid door de rechter te laten toetsen aan de wet. Dit terwijl de regering zichzelf aantoonbaar niet aan de eigen wetten of de internationale rechtsorde houdt voor de bescherming van natuur. En net als het kabinet-Rutte weigert ook deze regering de internationale rechtsorde te respecteren die Nederland verplicht zich in te zetten tegen de genocide in Gaza. In plaats daarvan worden vreedzame demonstranten die hiertegen protesteren gecriminaliseerd door de coalitiepartijen. De regering zet alle kwetsbare waarden onder druk die juist beschermd zouden moeten worden door onze democratische rechtsstaat - en vindt de Partij voor de Dieren daarmee pal tegenover zich.

Linda Nooitmeer is gast van Esther Ouwehand

Ouwehand heeft ook een bijzondere gast. Linda Nooitmeer van NiNsee, het instituut dat elk jaar de Nationale Herdenking Slavernijverleden organiseert. “Ik ben ontzettend blij en vereerd dat Linda mijn gast wil zijn op deze Prinsjesdag. Ze heeft met NiNsee een essentiële rol gespeeld in de bewustwording in Nederland over het slavernijverleden. Dat leidde er mede toe dat de koning in 2023 tijdens Keti Koti niet alleen excuses voor de slavernij aanbood, maar ook om vergiffenis vroeg. Een enorme mijlpaal in de geschiedenis van ons land. Veel nazaten van tot slaaf gemaakten en andere inwoners van ons Koninkrijk die nog altijd te maken krijgen met racisme en discriminatie gaven er blijk van dat het veel voor hen betekende. Dit vraagt om blijvende aandacht. Zo is er binnen het huidige kabinet veel te doen om het al dan niet respecteren van Artikel 1 van de Grondwet. Zoals de koning al zei: de gevolgen van ons slavernijverleden zijn nog steeds te voelen in racisme in onze samenleving.”

De outfit en de creatievelingen erachter

De jurk met de kruizen uit 2018 is gemaakt door Ingrid Brouwer van IAM Couture. Ouwehand draagt hem graag nog een keer om opnieuw aandacht te vragen voor het lijden van de dieren in de vee-industrie en de problemen die dat nog steeds veroorzaakt voor Nederland. Marsha de Koning-Man van Rebel Remake is verantwoordelijk voor het ‘upcyclen’ van de volledige outfit. De ogen op de bolero zijn gemaakt door vegan illustrator Maria Tiqwah. De styling is in handen van sustainable stylist Victorien van Duuren.