Prinsjesdagschande

Met dank overgenomen van Jonge Socialisten in de PvdA (JS) i, gepubliceerd op dinsdag 17 september 2024.

In de vredesweek staat, zoals de naam al zegt, vrede centraal, maar vrede betekent niet alleen de afwezigheid van oorlog. Zoals van den Berg het omschrijft: ‘Elk mens heeft recht op een menswaardig bestaan, ongeacht zijn overtuiging, herkomst of geaardheid. Dat recht is universeel en onaantastbaar.’ De plannen van kabinet Schande I tasten aan dit menswaardig bestaan. Wij zien dit rondom het thema migratie. Politici die niet terugdeinzen voor haatdragende uitspraken over vluchtelingen, of hondenfluitjes over massamigratie - willen via een noodwet een asielcrisis uitroepen2. Door een noodsituatie te verklaren,wil het kabinet ruimte creëren om pijnlijke maatregelen te nemen, zoals een asielstop, het stoppen van gezinshereniging en het verder ontmenselijken van de opvang.

Er zijn echter drie grote problemen met deze aanpak. Ten eerste is er helemaal geen asielcrisis. Zoals premier Schoof vrijdag tijdens de persconferentie meermaals zei, ‘ervaren’ mensen een asielcrisis, maar dat betekent niet dat er daadwerkelijk een asielcrisis is. Nederland is jarenlang opgehitst door bepaalde (extreem)rechtse partijen en media die voortdurend riepen dat het land zou worden overspoeld door migranten. Dit ondermijnt niet alleen de menselijke waardigheid van een uiterst kwetsbare groep, maar toont ook een pijnlijk gebrek aan solidariteit in onze samenleving. Een schande. Bovendien negeert dit narratief het werkelijke probleem - de opvangcrisis - die is veroorzaakt door jarenlang afbraakbeleid vanuit de voorgaande kabinetten, aangevoerd door de VVD.

Het tweede probleem met het uitroepen van een asielcrisis is dat dit het simpelweg niet kan. De noodwet kan alleen worden ingezet bij een grote ramp, zoals overstromingen of aardbevingen. Er is op dit moment geen enkele geldige reden die het kabinet kan aandragen om deze wet te gebruiken. Minister-President Schoof heeft ook al aangegeven dat zijn kabinet nog niet weet welk excuus ze gaan gebruiken om de noodwet te beargumenteren. Als laatste zet deze noodwet het parlement buitenspel. Het kabinet kan deze noodwet zonder parlementaire goedkeuring invoeren. Het kabinet doet haar, door ons gegeven naam, zo ook eer aan. Het is een schande dat de parlementaire democratie op deze manier opzij wordt gezet.

Wij kunnen eindeloos doorgaan met het asielbeleid, maar er volgen nog meer desastreuze plannen. Kabinet Schande I heeft er namelijk een kunst van gemaakt het (al geringe) perspectief van de toekomstige generaties verder af te breken. Bezuinigen op onderwijs, cultuur, klimaatregelingen en bestaanszekerheid.

Dit kabinet legt nog meer druk op ons, jongeren. Door het opnieuw invoeren van de langstudeerboete, 3000 euro als je vertraging oploopt3. Wat zullen de gevolgen hiervan zijn? Overwerkte jongeren, minder ervaring omdat een bestuursjaar financieel onhaalbaar wordt, en mantelzorgers die steeds meer op hun schouders krijgen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de groeiende kloof tussen rijk en arm, die hierdoor alleen maar groter zal worden. Op deze manier zal de langstudeerboete vooral bijdragen aan de tweedeling in de samenleving en het afslanken van perspectief voor de toekomstige generaties. Een schande.

Als er èèn basisvoorwaarde is voor een menswaardig bestaan, dan is het wel een leefbaar klimaat en een schone aarde. Dit kabinet heeft daar echter niet zoveel mee. Wat gaat het kabinet bijvoorbeeld doen aan de stikstofcrisis, een van de grootste kwesties waar Nederland op dit moment mee te maken heeft? Dat weten ze zelf nog niet eens. Ondanks dat de natuur op instorten staat, komt dit kabinet niet met concrete plannen. Het stikstofbeleid van het vorige kabinet moet van tafel, maar terwijl het land stilstaat, is BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas niet eens enthousiast over de ideeën van haar eigen landbouwminister4.

Als we kijken naar het klimaatbeleid in brede zin, blijkt een toekomstperspectief vergezocht. Schande I wil meer gaswinning op de Noordzee, Schiphol laten doorgroeien, en 14,5 miljard euro ter ondersteuning van de energietransitie doorsluizen naar het bouwen van kerncentrales - die pas over decennia echt in werking zouden treden. In plaats van een ambitieus, doortastend programma dat nú noodzakelijk is voor de groene transitie, kiest dit kabinet ervoor om uit te stellen en af te schalen. De alsmaar toenemende klimaatcrisis wordt zo steeds meer de verantwoordelijkheid van onze, en de volgende generaties. De solidariteit is nergens te bekennen.

We kunnen verder gaan over de slechte plannen van Schande I, maar wij willen niet bijdragen aan de groeiende depressiecijfers in Nederland. Terwijl de Vredesweek terecht aandacht vraagt voor solidariteit en menselijke waardigheid, doet dit kabinet precies het tegenovergestelde. Migranten aanwijzen als zondebok, jongeren straffen voor studeren, en het vooruitduwen van klimaatoplossingen, ten koste van toekomstige generaties. Ondanks enkele positieve elementen hier en daar in het regeerprogramma, stellen wij vast: dit kabinet zal Nederland alleen maar schande toebrengen. Er zijn goede ideeën voor een solidair Nederland en wij blijven hiervoor strijden. Want wij laten niet met ons spelen. Doe jij ook mee? Sluit je aan!

1https://paxvoorvrede.nl/nieuws/vredesweekessay-2024-samen-voor-vrede-nu/

2Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de twitter timeline van Geert Wilders, of de HJ Schoolezing van Pieter Omtzigt recentelijk

3https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2521481-kritiek-op-terugkeer-langstudeerboete-keiharde-boodschap-aan-studenten

4https://nos.nl/artikel/2536871-bbb-baalt-van-krimp-veestapel-geeft-schuld-aan-vorige-kabinetten

5https://www.duurzaamnieuws.nl/schoof-en-co-iedereen-verliest/