Wel of geen pijnbestrijding bij spiraalplaatsing moet eigen keuze zijn

Met dank overgenomen van Jonge Socialisten in de PvdA (JS) i, gepubliceerd op zaterdag 14 september 2024.

‘Het kan eventjes pijn doen, maar dat hoort erbij. Neem een paracetamolletje van tevoren en dan is het zo gepiept.’ Dat is wat mensen te horen krijgen als ze ervoor kiezen om een spiraal te laten zetten. Toch is de ingreep voor veel van hen heftiger dan van tevoren ingeschat. 72% van de mensen vindt het zetten van een spiraal nogal pijnlijk en 17% van hen heeft heel veel pijn, blijkt uit Zweeds onderzoek(1). De pijn lijkt voor huisartsen en spiraaldragers normaal te zijn geworden, maar dat is het niet. Is er dan echt niets wat we kunnen doen om de pijn echt te bestrijden?

‘Of course we can!’, zei de Amerikaanse gezondheidsdienst afgelopen maand(2) onverwachts. Nieuw onderzoek wijst namelijk uit dat er werkende pijnstillers zijn zoals specifieke gels of sprays. Toch concludeerde het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG), nadat dit onderzoek werd gepubliceerd, dat er niet genoeg bewijs is om de huidige richtlijn rondom pijnbestrijding bij het zetten van een spiraal in Nederland aan te passen.

Deze afwachtende houding had veel kritiek op het NHG tot gevolg. De pijn van vrouwen is voor velen een gevoelig onderwerp omdat deze in de geschiedenis vaak is onderschat en nog steeds, zo blijkt hier. Hoewel pijn een gevoel is dat door iedereen anders wordt ervaren, is het zo dat de pijn bij het zetten van een spiraal door huisartsen structureel lager wordt ingeschat dan de pijn die mensen daadwerkelijk ervaren bij de ingreep. In plaats van dat het NHG de ernst van dit probleem erkende, gaven zij in eerste instantie aan niets aan de richtlijnen te willen veranderen.

Een kleine week geleden kwamen zij gelukkig terug op die beslissing. Het NHG liet toen weten dat ze de richtlijn gaan heroverwegen, maar dat het genootschap zich tegelijkertijd terughoudend blijft opstellen. Het genootschap benadrukte dat het belangrijk is dat mensen zich realiseren dat de pijnstillingsmethoden ook nadelen en risico´s met zich mee zullen brengen.

GroenLinks-PvdA Kamerlid Elke Slagt-Tichelman vond dat hiermee de kous niet af was. Zij besloot huisartsen een politiek duwtje in de goede richting te geven. Mede namens PvdD, VVD, SP, D66 en Volt diende zij woensdag 11 september een motie in om de regering zich actiever bezig te laten houden met dit onderwerp. De regering zou huisartsen en andere betrokkenen moeten stimuleren om pijnbehandeling bij het plaatsen van een spiraal mogelijk te maken en om daarbij eerlijke voorlichting en goede begeleiding te geven.

Het JS Vrouwen*netwerk ondersteunt deze oproep voluit. Mensen moeten zelf een weloverwogen keuze kunnen maken over of zij wel of geen pijnbestrijding willen bij het zetten van een spiraal. Dit zou de huisarts niet voor hen mogen beslissen door hen geen opties te geven, zoals nu gebeurt. Het is de hoogste tijd dat de regering zich actiever gaat inzetten voor het verbeteren van de richtlijn rondom spiraalplaatsing. Sterker nog, het is bizar dat deze discussie nu pas wordt gevoerd, gezien de spiraal al honderd jaar wordt gebruikt! Het Vrouwen*netwerk blijft de discussie rondom pijnstilling bij spiraalplaatsing met interesse volgen en houdt zich tegelijkertijd bezig met de vraag of er andere problemen zijn op het gebied van anticonceptie die nog niet onder de aandacht zijn gekomen. Alleen door hierover vaker het gesprek met elkaar aan te gaan, kunnen we anticonceptieproblemen aan de kaak stellen en barrières tot het hebben van veilige seks wegnemen.