Carla Hoetink nieuwe directeur DNPP per 1 december - Hoofdinhoud
DEN HAAG (PDC i) - Gerrit Voerman i heeft afscheid genomen als directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP). Op 1 december 2024 zal hij worden opgevolgd door Carla Hoetink i.
Onder grote belangstelling heeft Gerrit Voerman 24 oktober 2024 met een openbare lezing afscheid genomen als directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen en hoogleraar ontwikkeling en functioneren van het Nederlands en Europees partijstelsel in Groningen. Hij wordt opgevolgd door politiek historica Carla Hoetink, die per 1 december 2024 de Radboud Universiteit zal verruilen voor de Rijksuniversiteit Groningen.
Gerrit Voerman
Precies negenendertig jaar was Gerrit Voerman werkzaam bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP). Hij begon – direct na zijn studie geschiedenis aan de RUG – in september 1985 als gewetensbezwaarde zijn vervangende dienstplicht daar te vervullen met onderzoek en documentatiewerk. In 1989 volgde hij Ruud Koole op als directeur. In de bijna veertig jaar die volgden ontwikkelde Gerrit Voerman zich tot een groot kenner van de Nederlandse politieke partijen. Hij gaf niet alleen leiding aan het instituut dat grote veranderingen doormaakte – trefwoord digitalisering – maar produceerde meer dan 700 boeken, papers en artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en dagbladen.
Hij was in 2007 een van de oprichters van het Montesquieu Instituut (MI), het in Den Haag gevestigd kenniscentrum voor parlementaire democratie in Nederland. Het DNPP is een van de vaste partners van het MI, samen met het Nijmeegse Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, het Parlementair Documentatiecentrum en de secties staatsrecht in Groningen, Leiden, Nijmegen en Maastricht. Gerrit Voerman was lid van het bestuur, later de Raad van Toezicht.
Behalve aan de afronding van enkele publicaties, zal Gerrit Voerman zich de komende tijd wijden aan een boek over partijcultuur in Nederland.
Carla Hoetink
Gerrit Voerman wordt per 1 december opgevolgd door politiek historica Carla Hoetink (1980). Hoetink is afkomstig van de Radboud Universiteit te Nijmegen, waar zij precies twintig jaar werkzaam is geweest – eerst als promovendus en docent, later als universitair docent politieke geschiedenis. Carla Hoetink promoveerde in 2018 op het proefschrift Macht der gewoonte. Regels en rituelen in de Tweede Kamer sinds 1945. In 2019 was zij een periode visiting scholar aan de Technische Universität van Wenen. Haar dissertatie stond in 2019 op de shortlist van de PrinsjesBoekenPrijs en werd in 2020 onderscheiden met de D.J. Veegensprijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.
Carla Hoetink is deskundige op het terrein van de moderne vertegenwoordigende democratie. Zij heeft een bijzondere belangstelling voor de werking van politieke instituties – van parlement, politieke partij en sociale beweging – en hun (botsende) opvattingen van ‘goede politiek’. Ze richt zich hierbij hoofdzakelijk op Nederland in de 20e en 21e eeuw, al dan niet in vergelijking met andere landen.
Naast haar werk als docent en onderzoeker is Carla Hoetink sinds 2021 opleidingsdirecteur van de landelijke onderzoekschool voor politieke geschiedenis (OPG). In die hoedanigheid is zij verantwoordelijk voor het trainingsprogramma van promovendi en RMA-studenten op het terrein van de politieke geschiedenis. Verder is zij fellow van het Montesquieu Instituut (MI), docent van de MI-Leergang Academie voor de Rechtsstaat, bestuurslid van de Anne Vondelingprijs en jurylid van de Prinsjesprijs, en wordt zij met ingang van 1 december lid van de Raad van Toezicht bij het MI.