Reactie Prinsjesdag

Met dank overgenomen van DWARS, GroenLinkse Jongeren (DWARS) i, gepubliceerd op woensdag 18 september 2024.

Gisteren was het Prinsjesdag en komende dagen wordt er gedebatteerd over de plannen van het kabinet. De koning sprak de Troonrede uit, die in het teken stond van het regeerakkoord dat afgelopen vrijdag werd gepresenteerd. Op het eerste gezicht zoals we die elk jaar gewend zijn.

Maar dit is niet het geval. Deze Prinsjesdag stond in het teken van het meest rechtse kabinet ooit. De problemen in Nederland, die zijn gecreëerd door jarenlange bezuinigingen op sociale voorzieningen onder leiding van de VVD, worden onterecht afgeschoven op asielzoekers. De natuur wordt aan haar lot overgelaten, het demonstratierecht wordt onder druk gezet en uit de Miljoenennota blijkt dat er nog verder bezuinigd gaat worden, terwijl de allerrijksten er alweer op vooruit gaan.

Deze plannen mogen niet genormaliseerd worden. Het extreemrechtse kabinet, dat deze plannen heeft uitgerold, mag niet genormaliseerd worden. Dit kabinet laat zich leiden door zondebokpolitiek en kortetermijndenken, wat geleid heeft tot plannen die niet alleen ondemocratisch zijn, maar gebaseerd zijn op discriminatie en uitsluiting.

Er is in Nederland geen ‘asielcrisis’. Er heerst een een solidariteitscrisis. Wij moeten blijven opstaan tegen de extreemrechtse politiek van populisme en discriminatie, waar de meest kwetsbare groepen de dupe worden. Wij moeten blijven vechten voor solidariteit, gelijkwaardigheid en menselijkheid.