Reactie Frans Timmermans op Troonrede

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 17 september 2024.

Vandaag, op Prinsjesdag, sprak de koning de Troonrede uit. Hierin staan de kabinetsplannen voor komend jaar. Lees hier de eerste reactie van onze fractieleider Frans Timmermans.

“Willen we mensen houvast bieden, dan moeten we een andere koers varen. Met keuzes die mensen weer vertrouwen geeft en toekomstperspectief biedt. Maar de troonrede bevestigt wat we al wisten: het regeerprogramma maakt ons land oneerlijker.

Dit is een kabinet voor de rijken.

Dit is een kabinet voor de rijken.

In de troonrede viel meermaals het woord bestaanszekerheid. Maar wat zien we? Geen hoger minimumloon. Het vroegpensioen op de helling. Bezuinigingen op het onderwijs. Gemeenten worden gedwongen tot het sluiten van buurthuizen, zwembaden en bibliotheken.

Dit kabinet klopt honderden euro’s uit de portemonnee van thuiszorgmedewerkers en kraamverzorgenden om daarmee belastingverlaging voor topinkomens te bekostigen. Een omgekeerde Robin Hood: dit kabinet haalt het geld bij wie niets heeft - en geeft het aan wie alles al heeft.

Een andere koers is mogelijk.

Een andere koers is mogelijk. Bij de Algemene Politieke Beschouwingen komen wij met concrete voorstellen voor vooruitgang. Voor betaalbare boodschappen, een fatsoenlijk loon, goed onderwijs, een dak boven je hoofd en een goed pensioen, zeker voor wie zwaar werk doet.

Tot slot: Minister Faber wil de Tweede Kamer buitenspel zetten en de asielwet buiten werking stellen. Dat mag het parlement niet laten gebeuren: in een democratie beslist de gekozen volksvertegenwoordiging.”

In een democratie beslist de gekozen volksvertegenwoordiging.