JA21 nieuws uit het land

Met dank overgenomen van Het Juiste Antwoord (JA21) i, gepubliceerd op maandag 29 juli 2024.

Onze politieke vertegenwoordigers hebben in de tweede week van juli allemaal hun taken in de kamer, de provinciale staten, gemeenteraad of waterschappen afgerond. In heel Nederland is er sprake van ‘reces’, maar dit betekent niet dat er niets meer gedaan wordt. Naast een paar weken welverdiende vakantie gaan onze vertegenwoordigers overal in het land op werkbezoek en bereiden zij zich alweer voor op de tijd die voor ons ligt. Onderstaand een korte samenvatting van de belangrijkste wapenfeiten uit de afgelopen periode. Niet alle onderwerpen zullen niet voor iedereen meteen herkenbaar zijn, want soms betreft het een heel regionaal of lokaal thema.

Tweede Kamer:

In de Tweede Kamer zijn er veel JA21 moties aangenomen, de afgelopen maanden waren dit bijvoorbeeld:

  • Terrorismebestrijding nadrukkelijk bij organisaties betrokken bij radicalisering- terrorismebestrijding onder de aandacht brengen;
  • Nieuwe instroombeperkende maatregelen treffen;
  • De Nederlandse defensie-industrie-initiatieven op nationaal niveau ondersteunen.
  • Aanscherpen Nederlands asielbeleid tot minimale EU vereisten.

Wij hebben daarnaast veel steunbetuigingen ontvangen vanuit de Joodse gemeenschap voor onze inbreng eind april tijdens het antisemitisme debat. En daar willen we met name Annabel voor haar inspanningen op dit terrein ook zeker even noemen.

De adviezen van Joost aan premier Schoof, tijdens het debat over de regeringsverklaring, groeiden een dag later uit tot ons best bekeken social media post ooit! Dit heeft ons bij veel potentiële JA21-stemmers flink wat sympathie opgeleverd. De overnachting van Joost bij de windturbine Nederweert is een initiatief dat eveneens voor herhaling vatbaar is.

De Tweede Kamer heeft tijdens dit reces werkbezoeken gepland bij Meatable in Leiden en de NS. Samen met Noord-Holland en de Eerste Kamer brengen wij ook een werkbezoek aan Schiphol.

Eerste Kamer:

Een belangrijk onderwerp was onze bijdrage aan het debat over de sluiting van het Groninger Gasveld. JA21 verdedigde tijdens dat debat als enige partij het landsbelang en pleitte voor het openhouden van de gaskraan. We moeten ons immers niet afhankelijk maken van dubieuze regimes en dure import van energie.

Tijdens dit debat over de Wet Seksuele Misdrijven debatteerde Karin van Bijsterveld stevig met toenmalig minister Yesilgöz over de consequenties die dit wetsvoorstel met zich meebrengt op het gebied van rechtszekerheid en voorzienbaarheid. Ook hier liet JA21 zien als een van de weinige partijen constructief, en tegelijkertijd inhoudelijk kritisch te zijn. Onder meer door een toezegging aan JA21 wordt dit aspect meegenomen in de aanstaande evaluatie van de wet.

Het debat over de Dwangwet was een hoogtepunt in meerdere opzichten. BBB liet zien het politieke spel niet te beheersen door een controversieel verklaring te blokkeren en vervolgens dagenlang een mistgordijn op te hangen of ze voor of tegen de wet zouden stemmen. Wij hebben er alles aan gedaan om de wet tegen te houden. We hebben een stevige bijdrage geleverd, de pers opgezocht en andere fracties benaderd, maar het mocht helaas niet baten. Toch hebben we laten zien dat wij staan voor wat we beloofden tijdens de campagnes en dat het niet enkel verkiezingsretoriek is. Als Senaatsfractie proberen we dit jaar iedere provinciale fractie te bezoeken d.m.v. een werkbezoek. Daarnaast gaan we dit reces samen met de Tweede Kamer nog op werkbezoek bij KLM.

Zuid-Holland:

Wij hebben successen gehaald met onze motie aangaande recreatiewoningen voor een permanente bewoning. De aanpak van rivierkreeft heeft mede dankzij de inzet van Pauline veel regionaal en nationaal nieuws gehaald. Luuk Wilson heeft een motie ingediend aangaande de verbetering van cybersecurity binnen de provincie en deze is unaniem aangenomen.

Overijssel:

In Overijssel hebben we kleinschalige kernenergie op de kaart gezet. Verzet tegen windturbines heeft daarnaast geleid tot stopzetten van de realisatie van windturbines in de Mastenbroekerpolder. Dankzij JA21 zijn er ook meer veilige treinen op het traject Zwolle<>Emmen door de inzet van extra bewaking.

Brabant:

Ons initiatiefvoorstel met PVV “Rollenparagraaf” is alsnog aangenomen en wordt nu geïmplementeerd.

Het initiëren van een interpellatiedebat over de slepende formatie van een nieuw college met voorafgaand een optreden van onze fractieleider in het openingsitem van het 8 uur Journaal daarover. Ons filmpje over bezoek aan de EU “waar is ons geld?” ging viral.

Limburg:

We zijn trots op de samenwerking met betrekking tot de SMR in alle provincies. Wij gaan voor betaalbare en betrouwbare energie voor iedereen. We hebben een ijzersterke fractie en een team dat altijd voor elkaar klaar staat binnen en buiten het gouvernement. Ook onze steun aan het MKB evenals onze inzet ter bestrijding van criminaliteit mogen hier genoemd worden.

Fryslân:

Zeer productief jaar achter de rug, 72% van onze 25 ingediende moties zijn aangenomen, daar zijn wij als fractie erg blij mee. Daarbij hadden veel moties betrekking op ons mkb, denk hierbij aan een hernieuwd koopstromenonderzoek, de uitwerking van concrete plannen inzake aanpak netcongestie en het aansporen tot het opstellen van een gezamenlijke provinciale exportstrategie. Wij hebben veel sympathie gekregen doordat, op initiatief van JA21, de Friese Staten zich uitspraken tegen Jodenhaat.

Wij zijn daarnaast trots op onze motie vreemd die ervoor heeft gezorgd dat er eindelijk, na elf jaar, een knoop is doorgehakt in het meer dan €100 miljoen kostende natuurproject: “Holwerd aan Zee”.

Gelderland:

JA21 heeft in Gelderland het referendum weer op de agenda gezet. Onze motie om het referendum als instrument in de participatienota op te nemen werd door de Staten aangenomen. In het najaar komt ons initiatiefvoorstel voor een referendumverordening op de agenda.

Er zijn in Gelderland heel veel onveilige plekken op provinciale wegen. Vooral oversteekplekken voor fietsers zijn vaak gevaarlijk. Op aandringen van JA21 heeft Gedeputeerde Staten de toezegging gedaan dat de meest onveilige oversteekplaatsen nog dit jaar worden aangepakt.

JA21 Gelderland draagt consequent uit dat de provincie Gelderland niet alles voor iedereen moet proberen te zijn (wat sommige partijen lijken te vinden), maar zich moet concentreren op haar kerntaken en die goed moet doen. Dat is nog een hele uitdaging, denk maar aan openbaar vervoer en de taken rond vergunningverlening, toezicht en handhaving. Inmiddels zijn er meerdere partijen die ons daarin steunen. Zo hebben wij bijvoorbeeld amendementen aangenomen gekregen waarmee uitgaven voor niet-kerntaken zijn geschrapt ten gunste van mobiliteit.

Wij hebben deze zomer een behoorlijk aantal werkbezoeken gebracht onder andere aan het museum Arnhem, het Zeeuws museum en het Esports Talent Center.

Zeeland:

Samen met Annabel heeft de fractie een mooi werkbezoek gebracht aan de kerncentrale in Borsele.

Over een paar maanden gaan we naar Yara in Sluiskil, de grootste werkgever in Zeeland. Samen met BBB hebben we een motie ingediend om de CdK in zijn rol als rijksheer verslag te laten doen aan PS over wat er gebeurt aan de regietafel huisvesting asielzoekers. Ook samen met BBB hadden we een motie inzake het nemen van alle maatregelen die binnen het wettelijke kader mogelijk zijn om te verhinderen dat de wolf zich in Zeeland vestigt. Tot slot hebben wij met BBB een schrijversavond met Arnoud Jaspers georganiseerd over “De Stikstoffuik”. Dat was een zeer geslaagde en goed bezochte avond.

Noord-Holland:

Over de zonnepanelen op het IJsselmeer hebben we interpellatiedebat aangevraagd. Hier heeft de fractie flink wat media aandacht mee gepakt. Ook heeft de fractie naast haar vele werkbezoeken, uitstekende toezeggingen gekregen op de A8-A9 Verbindingsweg. Onze motie vreemd is aangenomen om te stoppen met houtige biomassa. Onze fractiemedewerker Cynthia Gordijn won de eerste columnwedstrijd Jonge Fortuynisten en statenlid Kelly Uiterwijk heeft onlangs nog een motie aangenomen gekregen om de mogelijkheden omtrent zero based budgetting verder te verkennen. We hebben constructief deelgenomen aan de vertrouwenscommissie voor de nieuwe/herbenoeming van de Commissaris van de Koning, al zijn we natuurlijk voor een gekozen Commissaris. Overigens ook ingezet op behouden buslijn 200, voor jongeren van Huizen naar Utrecht. Verdere inzet op netcongestie. Drie windturbines bij de Noorder IJplas tegengehouden en natuurlijk kernenergie blijvend geagendeerd. Uiteraard nog flink gebokst voor het referendum en voor elkaar gekregen dat er wordt toegewerkt naar een hernieuwde en verbeterde versie van het referendum ipv afschaffen.

Flevoland:

De fractie heeft plaatsgenomen in de nieuwe commissie planning en controle die de hele cyclus op de schop heeft genomen (verbonden partijen, reserves en voorzieningen, een grotere transparantie en meer zeggenschap PS in de begrotingsstructuur).

Ook is de fractie blij met de aangenomen motie om de volledige subsidiestromen eens goed in kaart te brengen over een reeks van jaren.

Gemeenteraad Amsterdam:

In tegenstelling tot veel provinciale fracties is het in Amsterdam een stuk moeilijker om realistische moties aangenomen te krijgen, maar op het gebied van media-aandacht weten Kevin en Cas veelvuldig de media te halen. De meest recente voorbeelden zijn de misstanden bij de duizenden Stopera-ambtenaren, de bouwplannen van windturbines in Zuidoost en het vlieggedrag van het Amsterdamse college.

Waterschap Hollandse Delta:

Het sluiten van /medeondertekenen van het bestuursakkoord is wel het hoogtepunt. Daarnaast afgevaardigd worden in de audit commissie en lid zijn van de bestuursvernieuwings-commissie zijn goede plekken om goed zicht te hebben op de organisatie. We zijn trots op dat wij gezien worden als de verbinder in het bestuursakkoord en de werkbezoeken inzake de rivierkreeft die nu samen met de provincie al tot resultaten leiden.

Waterschap Rivierenland:

Veel goede ervaringen opgedaan door in te zetten op werkbezoeken bij onze provinciale fracties, zo is de fractie van Waterschap Rivierenland op bezoek geweest bij de collega’s van Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.

Hoog Heemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard:

Naast de vele bedrijfsbezoeken aan rozen- en bloemenkwekerijen, kaasboerderijen en melkveehouders, alswel gemalen, Westergouwe en de Zuidplaspolder, heeft JA21 HHSK zich o.a. ingezet op het bestrijden van de Noord-Amerikaanse rivierkreeft, aangedrongen op een kritische houding t.a.v. de waterhuishouding & inrichting van Het Vijfde Dorp (nu unaniem beroep HHSK bij Raad van State hierop) en een kritische houding aangenomen t.a.v. de gebiedsvisies. Tevens heeft JA21 zitting in de Commissie Geloofsbrieven en de selectiecommissies voor wervingsbureau Dijkgraaf en selectie nieuwe Dijkgraaf.

Klik hier om naar het nieuwsoverzicht te gaan