Dilan Yesilgöz: bewaken wat ons dierbaar is

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op dinsdag 16 juli 2024.

Het lijken soms holle woorden. “Een aanslag op de vrije pers, op een politicus, op de rechtsstaat is een aanslag op ons allemaal.” Maar ze zijn verre van hol. Want iedere keer als er gemikt wordt op het leven van iemand of, nog erger, iemand het leven bruut wordt afgenomen, wordt er ook een stuk van onze vrijheid afgepakt. De vrijheid om te kiezen hoe jij je leven inricht. Welke krant je leest, op wie je stemt, hoe wij met elkaar samenleven, meningen uitwisselen, of van mening verschillen. Het gevoel dat we uiteindelijk, met al onze verschillen, deel uitmaken van dezelfde samenleving. De zekerheid om te weten dat wat wij met elkaar hebben afgesproken, hoe wij met elkaar omgaan, welke waarborgen wij hebben ingebouwd, dat dat werkt. Daar wordt met elke kogel, met elke aanslag, met elke verschrikkelijke gebeurtenis, een barst in aangebracht.

Iedere keer als er gemikt wordt op het leven van iemand of, nog erger, iemand het leven bruut wordt afgenomen, wordt er ook een stuk van onze vrijheid afgepakt.

En de gevolgen zijn veel groter dan alleen voor de families van de slachtoffers. Relaties tussen mensen verharden. Begrip voor elkaars standpunten verdwijnt. De discussie van vroeger, is het vijandschap van vandaag. Waar je vroeger op een feestje stevig van mening verschilde, om vervolgens nog een biertje te nemen, is het nu reden om die kant van de familie of vriendenkring misschien niet eens meer te zien.

Maar dat is niet ons land. Wij mogen ons niet tegen elkaar laten uitspelen.

Eergisteren waren we getuige van een aanslag op een politicus. Het was helaas niet de eerste keer dat we, ook in ons eigen land, hebben gezien hoe de vrijheid en zelfs het leven van journalisten, burgemeesters, advocaten en politici wordt bedreigd. Laten we vandaag en morgen alsjeblieft met elkaar bewaken wat ons zo dierbaar is: onze vrijheid. Onze samenleving waarin politici en journalisten kunnen zeggen en schrijven wat ze willen. Waarin je kunt stemmen wat je wilt en de ruimte hebt om het niet altijd eens te zijn. Laten we bewaken dat we al die voordelen en voorrechten behouden waar onze vrije samenleving voor staat. En ze koesteren. Ik zal mij daar vanuit mijn positie, voor blijven inzetten. Dit land heeft sterke leiders nodig, die mensen verbinden en staan voor die vrijheid. En we moeten ons op dit soort momenten allemaal blijven uitspreken. Want onze rechtsstaat, ons land, onze democratie, onze vrijheid, het is het meest waardevolle dat we hebben. Daar moeten we iedere dag voor blijven strijden.

Onze rechtsstaat, ons land, onze democratie, onze vrijheid, het is het meest waardevolle dat we hebben. Daar moeten we iedere dag voor blijven strijden.