GroenLinks-PvdA en SP presenteren Initiatiefnota Dakloosheid

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 3 juli 2024.

Samen met ervaringsdeskundigen en mensen uit de praktijk hebben GroenLinks-PvdA-Kamerlid Lisa Westerveld en SP-Kamerlid Sandra Beckerman maandag een twintig-puntenplan gepresenteerd om dakloosheid aan te pakken.

Het vorige kabinet heeft te weinig gedaan om het aantal daklozen terug te brengen en het nieuwe kabinet benoemt dakloosheid nauwelijks in de plannen. De partijen stellen in een initiatiefnota voor om meer werk te maken van de woningbouw, met name de sociale huur. Ook moet er beter gekeken worden naar wie dakloos is, want veel mensen blijven nu onder de radar terwijl ze wel hulp kunnen gebruiken. En het minimumloon moet volgens Westerveld en Beckerman ook omhoog naar 16 euro, zodat minder mensen van armoede dakloos worden.

Lees het plan hier!

Westerveld: ‘Juist de kennis en ervaring van mensen die wéten wat het is om dakloos te zijn, is belangrijk. Zo vertelde straatverpleegkundige Marjan ons dat ze de paracetamol voor daklozen zelf moet betalen. Het is gênant dat Nederland zelfs de meest basale zorg voor dakloze mensen niet op orde heeft. Marjan en haar collega’s zijn goud waard!’

Beckerman: ‘Dat in een rijk land als Nederland zoveel mensen dakloos zijn is mensonterend en onnodig. Het is een kwestie van politieke wil; meer huizen bouwen, betere zorg en een hoger inkomen. Het nieuwe kabinet moet met betere plannen komen dan het nu heeft. Wij doen daarom 20 voorstellen. Ze kunnen van ons stevige oppositie verwachten als ze, net als het vorige kabinet, te weinig aan het aanpakken van dakloosheid zullen doen.’

Het demissionaire kabinet beloofde een einde aan dakloosheid in 2030. Het nieuwe kabinet zegt er nog helemaal niets over.

Intussen stijgen de cijfers…

Daarom doen @SandraBeckerman en ik alvast een voorzet: met 20 concrete voorstellen.

Lees ze hier! https://t.co/k37jWecq03 pic.twitter.com/5KLXRol55K

— Lisa Westerveld 🌱 (@Lisawesterveld) July 1, 2024