Mark Rutte gaat naar de NAVO

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op woensdag 26 juni 2024.

Het nieuws hing al even in de lucht, maar vandaag is het definitief: Mark Rutte is aangesteld als volgende secretaris-generaal van de NAVO! Na bijna 14 jaar als minister-president te hebben gewerkt voor onze veiligheid, zal hij zich nu inzetten voor de veiligheid en stabiliteit van Nederland én de rest van de wereld.

Na de benoeming op 1 oktober zal Mark Rutte de Noor Jens Stoltenberg opvolgen als voorzitter van het hoogste bestuursorgaan van de NAVO. De NAVO is een militair bondgenootschap om de veiligheid van alle deelnemende landen te verdedigen. En daarmee ook onze waarden, zoals vrijheid en democratie. Nederland was in 1949 één van de oprichters van de NAVO.

Artikel 5 is de kern van het NAVO-verdrag en stelt dat een aanval op één van de deelnemende landen wordt beschouwd als een aanval op ons allemaal. Door met andere landen samen te werken en afspraken te maken, staan we sterker in de wereld. En dus is de NAVO van groot belang voor de veiligheid van Nederland. In deze onrustige wereld is militaire samenwerking essentieel om ons land veilig te houden.

Mark Rutte noemt het bondgenootschap zelfs de hoeksteen van onze gezamenlijke veiligheid. Hij zal met zijn jarenlange internationale ervaring verder bouwen aan deze belangrijke samenwerking en daarmee aan stabiliteit in de wereld. Wij wensen hem veel succes met het leiden van de NAVO.

Het is een enorme eer benoemd te worden tot secretaris-generaal van de NAVO. Het bondgenootschap is en blijft de hoeksteen van onze gezamenlijke veiligheid. Het leiden hiervan is een verantwoordelijkheid die ik niet licht opvat. Grote dank aan alle bondgenoten voor hun…

— Mark Rutte (@MinPres) June 26, 2024