Nieuw Sociaal Contract (NSC)

Met dank overgenomen van Parlement.com.
logo
Bron: website nsc

Nieuw Sociaal Contract werd op 19 augustus 2023 opgericht door Pieter Omtzigt1. Omtzigt was oorspronkelijk Kamerlid voor het CDA, maar splitste zich in juni 2021 af van de partij en ging in september dat jaar verder als eenmansfractie.

In de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 20232 behaalde NSC 20 zetels en werd daarmee de vierde grootste partij in de Tweede Kamer. Tot de verkiezingen zat de fractie van Omtzigt onder de naam Groep-lid Omtzigt3 in de Kamer. NSC heeft een zetel in het Europees Parlement.

Sinds 2 juli 2024 is NSC een van de regeringspartijen in het kabinet-Schoof4.

Inhoudsopgave

  1. Kerngegevens
  2. Zetels
  3. Nieuw Sociaal Contract en Tweede Kamerverkiezingen
  4. Beginselen
  5. Historische ontwikkeling
  6. Meer over

1.

Kerngegevens

Partijnaam

Nieuw Sociaal Contract

Datum van oprichting

19 augustus 2023

Website

www.partijnieuwsociaalcontract.nl

Politiek leider

Nicolien van Vroonhoven5

Partijvoorzitter

Kilian Wawoe

Wetenschappelijk instituut

Wetenschappelijk Instituut NSC

Scholingsinstituut

-

Jongerenorganisatie

Jong Sociaal Contract

Ledental per 1 januari 2025

7.991

Europese partij

-

2.

Zetels

Orgaan

Aantal

Fractievoorzitter

Tweede Kamer

20 zetels

Pieter Omtzigt

Eerste Kamer

-

-

Europees Parlement

1 zetel6

Dirk Gotink7

3.

Nieuw Sociaal Contract en Tweede Kamerverkiezingen

Nieuw Sociaal Contract nam in november 2023 voor het eerst deel aan de Tweede Kamerverkiezingen. De partij bouwde voort op het politieke werk van Pieter Omtzigt, die zich in juni 2021 afsplitste van het CDA en in september dat jaar verder ging als Groep-lid Omtzigt. Deze fractie heeft één zetel.

 

Jaar

Lijsttrekker

Kandidaten

Zetels

Percentage

Programma

20238

Pieter Omtzigt1

Lijst 20239

20

12,8

Tijd voor herstel

4.

Beginselen

De partij noemt goed bestuur, verbetering van de bestaanszekerheid en verstandige internationale samenwerking als haar belangrijkste kernpunten. Zo pleit de partij onder andere voor de oprichting van een grondwettelijk hof, een ander kiesstelsel en voldoende basisvoorzieningen op het gebied van zorg, voedsel en woningen.

  • Grondgedachten en uitgangspunten

5.

Historische ontwikkeling

De partij werd op 19 augustus 2023 opgericht door Pieter Omtzigt. Omtzigt was oorspronkelijk Kamerlid voor het CDA, maar splitste zich in juni 2021 af van de partij uit onvrede over de koers, interne verhoudingen en communicatie. Na een ziekteverlof keerde hij in september dat jaar terug in de Tweede Kamer als eenmansfractie Groep-lid Omtzigt.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 202310 richtte hij samen met onder meer oud-CDA-Kamerleden Eddy van Hijum11 en Nicolien van Vroonhoven5 NSC op. De partij focuste zich op de thema's goed bestuur en bestaanszekerheid en won twintig zetels. Na veel interne verdeeldheid en twijfels besloot de partij deel te nemen aan het kabinet-Schoof4 met PVV12, VVD13 en BBB14 na de kabinetsformatie 2023-202415. Op aandringen van NSC moest dat een extraparlementair kabinet16 worden, maar werd mede door NSC gekenmerkt door een grote bemoeienis door de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

In april 2025 kondigde Omtzigt zijn vertrek aan als partijleider en fractievoorzitter. Het lukte hem niet van een burn-out te herstellen, waarvoor hij reeds tweemaal eerder langdurig afwezig was. Daarnaast was er veel frictie tussen hem en de andere coalitieleiders.

 

6.

Meer over

  • politieke partij17
 

  • 1. 
    Pieter Omtzigt (1974) was met korte onderbreking vanaf 3 juni 2003 tot en met 13 mei 2025 lid van de Tweede Kamer. Vanaf 2023 was hij partijleider van het door hem opgerichte Nieuw Sociaal Contract, waarmee hij twintig zetels haalde. Voordien was hij lid van de CDA-fractie, die hij verliet na langdurig aanhoudende frictie. Stond bekend als 'dossiervreter', vooral in de toeslagenaffaire. Zette zich als econometrist verder veel in voor onderwerpen als pensioenen en belastingen. Was daarnaast actief in de Raad van Europa, namens welke hij een schandaal in Malta blootlegde. Trad in 2025 terug, nadat het na meerdere pauzes niet gelukt was te herstellen van een burn-out.
     
  • 2. 
    Op 22 november 2023 waren er Tweede Kamerverkiezingen. Het ging om een vervroegde verkiezing na de val het kabinet-Rutte IV op 7 juli 2023. Tevens lag een voorstel voor over opneming van het correctief referendum in de Grondwet. Oorspronkelijk stonden de volgende verkiezingen gepland voor het voorjaar van 2025.
     
  • 3. 
    De Groep-lid Omtzigt ontstond in de Tweede Kamer op 15 september 2021, nadat Pieter Omtzigt als onafhankelijk lid terugkeerde van ziekteverlof. Hij was eerder Kamerlid voor het CDA, maar verliet op 12 juni 2021 die partij uit onvrede over de koers, interne verhoudingen en communicatie. In december 2023 werd de heer Omtzigt lid van de Tweede Kamerfractie van NSC.
     
  • 4. 
    Dit kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB trad op 2 juli 2024 aan. Het kwam zeven maanden na de verkiezingen van 22 november 2023 en bijna een jaar na de ontslagneming van het kabinet-Rutte IV tot stand. Formateur was staatsraad Richard van Zwol (CDA) en minister-president de partijloze oud-topambtenaar Dick Schoof.
     
  • 5. 
    Nicolien van Vroonhoven (1971) is sinds 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van NSC en sinds 19 april 2025 tevens fractievoorzitter. Zij was eerder acht jaar CDA-Tweede Kamerlid. In 2008 maakte mevrouw Van Vroonhoven als één van de eersten gebruik van de regeling voor tijdelijk vervanging vanwege zwangerschap. Was voor zij Kamerlid werd beleidsmedewerker financiën van de CDA-Tweede Kamerfractie. In 2010-2012 was zij gemeenteraadslid in Den Haag en in 2014-2018 wethouder in Hilversum. Verder was zij mede-eigenaar van een adviesbureau op het gebied van projectmanagement in de culturele sector. Als Kamerlid houdt mevrouw Van Vroonhoven zich bezig met belastingen, cultuur en media.
     
  • 6. 
    NSC is sinds 2024 met één lid vertegenwoordigd in het Europees Parlement. Hij maakt daar deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP).
     
  • 7. 
    Dirk Gotink (1982) is sinds 16 juli 2024 lid van het Europees Parlement voor Nieuw Sociaal Contract en maakt deel uit van de EVP-fractie (christendemocraten). Hij was eerder politiek adviseur en beleidsmedewerker van de CDA-delegatie in het Europees Parlement.
     
  • 8. 
    Nieuw Sociaal Contract (NSC) nam deel aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 en behaalde 20 zetels. De partij, in augustus 2023 opgericht door Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, nam voor de eerste keer deel aan verkiezingen. De fractie van Omtzigt heeft onder de naam Groep-lid Omtzigt momenteel één zetel in de Tweede Kamer. Pieter Omtzigt was lijsttrekker van NSC bij de verkiezingen.
     
  • 9. 
    Hieronder een overzicht van de kansrijke kandidaten en zittende Kamerleden op de lijst
     
  • 10. 
    Op 15 maart 2017 waren er Tweede Kamerverkiezingen. Het ging om een reguliere verkiezing na afloop van de volledige kabinetsperiode, maar er lagen ook drie grondwetsvoorstellen voor die in eerste lezing waren aanvaard door beide Kamers. Winnaars waren GroenLinks, D66, PVV en CDA, terwijl de twee regeringspartijen verloren. Voor de PvdA was dat verlies zelfs 29 zetels. De VVD bleef wel de grootste. Nieuw in de Kamer waren DENK en Forum voor Democratie.
     
  • 11. 
    Eddy van Hijum (1972) is sinds 2 juli 2024 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en (derde) vicepremier in het kabinet-Schoof. Hij was van 6 december 2023 tot 2 juli 2024 Tweede Kamerlid voor NSC. Eerder was hij elf jaar Tweede Kamerlid voor het CDA. Voor hij Kamerlid werd was hij werkzaam als adviseur op het gebied van bestuurlijke organisatie en onderzoeker op het gebied van waterbeheer. Tevens was hij toen gemeenteraadslid in Zwolle. Hij maakte deel uit van de onderzoekscommissie onderhoud spoor en was fractiesecretaris en presidiumlid. In 2014 maakte hij de overstap naar de provinciale politiek en werd hij (tot 2023) gedeputeerde in Overijssel. Als Tweede Kamerlid voor NSC hield hij zich bezig met financiën, Europees en internationaal monetair beleid en financiën medeoverheden.
     
  • 12. 
    De Partij voor de Vrijheid (PVV) is een populistische partij, met zowel conservatieve, 'rechtse' als 'linkse' standpunten. De PVV is op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad door Geert Wilders, na zijn vertrek bij de VVD. Hij is sindsdien ook de politiek leider.
     
  • 13. 
    De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
     
  • 14. 
    De BoerBurgerBeweging (BBB) is een politieke partij die zich expliciet focust op mensen buiten de Randstad. De partij werd op 1 november 2019 opgericht. Politiek leider is Caroline van der Plas .
     
  • 15. 
    De formatie van het kabinet-Schoof van PVV, VVD, NSC en BBB duurde 223 dagen. Na de formatie van 2021-2022 de langste formatie. Opvallend was dat noch de verkenner, noch de informateurs, noch de formateur uit één van de vier beoogde coalitiepartijen kwam en dat voor het eerst sinds 1973 de formateur geen minister-president werd. De formatie vond in grote beslotenheid plaats.
     
  • 16. 
    Er zijn verschillende manieren om een kabinet te typeren. Kan een kabinet rekenen op de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer dan spreken we van een meerderheidskabinet. Is dat niet het geval dan wordt het kabinet aangeduid als een minderheidskabinet.
     
  • 17. 
    Een politieke partij is een groep van politieke geestverwanten. Politieke partijen streven vaak meer dan één doel na, zoals bevordering van werkgelegenheid, een eerlijke inkomensverdeling, een schoon milieu of het bestrijden van criminaliteit. Omdat niet iedereen deze doelen op dezelfde wijze nastreeft, zijn er meer partijen ontstaan.