Europa Vandaag: migratievraagstuk lijkt een Gordiaanse knoop en het corruptiespook waart nog steeds rond in Brussel - Hoofdinhoud
Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!
Migratie, een Gordiaanse knoop?
Ministers en staatssecretarissen uit Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, België, Frankrijk, Zweden, Denemarken en Nederland trekken aan de bel: de Europese Unie is volgens hen wederom in een migratiecrisis beland. In 2022 vroegen bijna een miljoen mensen asiel aan in de EU, het hoogste aantal sinds de migratiecrisis van 2015.
De oplossing van het migratievraagstuk werd recent steeds vooruit geschoven op de Europese agenda, maar vandaag vergaderen de migratieministers in Stockholm over het onderwerp tijdens de Informele Raad Justitie en Binnenlandse Zaken i. Ze hebben het voornamelijk over het terugkeerbeleid, met inbegrip van samenwerking met derde landen. Zo krijgen Tunesië, Egypte en Bangladesh al Europees geld om de toestroom van migranten te beperken, terwijl Turkije miljarden kreeg om vluchtelingen op te vangen bij de vorige crisis.
Eurocommissaris Ylva Johansson i, die namens de Europese Commissie i de migratiepet op heeft, noemde het terugkeerbeleid eerder al "laaghangend fruit." Kortom, hier willen de bewindspersonen van de lidstaten zich wel aan wagen, een algemene oplossing voor het migratievraagstuk moet vandaag echter niet verwacht worden.
Zo wijzen de noordelijke en zuidelijke lidstaten beschuldigend naar elkaar. Volgens noordelijke lidstaten moet de Dublinverordening i gehandhaafd worden: het land waar een migrant binnenkomt is verantwoordelijk. Zuidelijke lidstaten als Griekenland en Italië wijzen op de extreme druk op de buitengrenzen van de Unie: zij zijn vanwege hun ligging vaak de eerste landen waar migranten de EU binnenkomen. Op 9 en 10 februari wordt er op een speciale EU-top i verder vergaderd over deze Gordiaanse knoop.
Europees Parlement staat stil bij Holocaust
Dat de herdenking van de Holocaust 78 jaar na dato nog van groot belang is, bleek gisteren wel uit nieuwsberichten waaruit naar voren kwam dat het treurig is gesteld met de kennis over de Jodenvervolging in Nederland.
Vandaag speecht de Israëlische president Isaac Herzog voor het Europees Parlement i, hierna volgt een moment van stilte en een gebed. Na de ceremonie onthullen Herzog en Roberta Metsola i, de voorzitter van het Europees Parlement i, een nieuw Holocaustmonument voor de plenaire vergaderzaal in Brussel.
Morgen, op 27 januari, staan de Europese Commissie i en het Europees Parlement stil bij de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Deze dag wordt jaarlijks op 27 januari gehouden omdat op 27 januari 1945 de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz werden bevrijd.
Het corruptiespook waart nog altijd door Brussel
Qatargate, het corruptieschandaal dat het Europees Parlement sinds de huiszoeking en arrestatie van ex-vicevoorzitter Eva Kaili i in zijn greep houdt, staat ook vandaag weer op het programma in de commissiekamers van het Altiero Spinelligebouw i in Brussel.
De tijdelijke commissie over buitenlandse inmenging (ING2 i) gaat samen met de commissie buitenlandse zaken (AFET i) en de subcommissie voor veiligheid en defensie (SEDE i) in conclaaf over de buitenlandse inmenging in het Europees Parlement. De delegaties van Europarlementariërs die betrekkingen onderhouden met het Arabisch schiereiland en Noord-Afrika schuiven ook aan om te spreken over omkoping, corruptie en steekpenningen in eigen gelederen. De ondervoorzitter van de eerstgenoemde delegatie werd immers vorige week nog uit zijn partij geknikkerd.
Deze Marc Tarabella i zag de Belgische politie zijn laptop in beslag nemen, nadat zijn standpunt over Qatar plots heel rooskleurig werd. Enkele jaren geleden had hij nog felle kritiek op de uitverkiezing van de Golfstaat als organisator van het WK voetbal, recentelijk noemde hij de hekeling van arbeidersrechten aldaar achterhaald en zag hij Qatar als een voorbeeld voor de regio.
En verder...
Vertoeft Frans Timmermans i nog steeds in Bogotá. In 'het Athene van Zuid-Amerika' spreekt de Greendealchef i met lokale autoriteiten en klimaatactivisten over de volgende klimaattop, COP28. Deze top gaat eind november 2023 van start in Dubai.
Europa in een oogopslag
Datum & tijd |
Organisatie |
Agenda |
---|---|---|
26 januari |
Informele Raad Justitie en Binnenlandse Zaken |
|
26-27 januari |
Europees Parlement |
|
26 januari |
EP-commissies ING2, AFET, SEDE |
|
26-27 januari |
Europese Commissie (Timmermans) |
Voorbereiding klimaattop COP28 |
Meer over ...