Europa Vandaag: reppen over de rechtsstaat, Reynders op rapport
Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!
Reppen over de rechtsstaat
Nadat gisteren de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten in Albanië tafelden met hun collega's uit de Westelijke Balkan, is het nu de beurt aan de ministers van Justitie.
De regeringen van de Westelijke Balkanstaten (Noord-Macedonië, Montenegro, Albanië, Servië, Kosovo en Albanië) staan te popelen om toetreding tot de Europese Unie te realiseren, maar moeten hiervoor wel aan een aantal criteria voldoen.
In deze zogenoemde Criteria van Kopenhagen1 is opgenomen dat de kandidaat-lidstaten de gemeenschappelijke wet- en regelgeving2 van de EU moeten overnemen en implementeren. Hiervoor dienen de kandidaat-lidstaten eerst gerechtelijke hervormingen in te voeren om de rechtsstaat te versterken.
Tijdens de top van vorig jaar was de EU recht voor zijn raap en werd er gehamerd op het verbeteren van de kwaliteit en transparantie van de rechtstelsels en het bijschaven van de justitiële opleidingen in de Balkanstaten, vandaag wordt de balans opgemaakt.
Reynders op rapport
Didier Reynders3, Eurocommissaris voor Justitie4 is ook in Tirana. Reynders komt vermoedelijk niet toe aan een bordje Tavë Kosi of Kofta, hij heeft namelijk een druk programma. Zo ontmoet hij de Albanese premier Edi Rama en spreekt hij met de Justitieministers van Noord-Macedonië, Kosovo en Albanië.
De Belgische Eurocommissaris zal ongetwijfeld in gesprek gaan over de onlangs verschenen voortgangsrapporten van de Europese Commissie5, waarin de toetredingsprocessen tot de EU van de verschillende (potentiële) kandidaat-lidstaten werden geëvalueerd.
De Commissie was tevreden over de Noord-Macedonische toewijding voor het versterken van de rechtstaat, terwijl Kosovo juist op de vingers werd getikt vanwege het trage hervormingsproces betreffende het rechtssysteem. Gastland Albanië haalde opgelucht adem: het is volgens de Commissie redelijk voorbereid op de hervorming van het rechtssysteem.
En verder...
Probeert Hoge Vertegenwoordiger6 voor het buitenlands beleid Josep Borrell7 een vinger aan de pols te houden bij de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7.
Ontvangt Ursula von der Leyen9 de Litouwse premier Ingrida Šimonytė, nadat ze gisteren de Italiaanse premier Meloni over de vloer had.
En spreekt de Commissievoorzitter daarna Fatih Birol, het hoofd van het Internationaal Energieagentschap.
Europa in een oogopslag
Datum & tijd |
Organisatie |
Agenda |
---|---|---|
4 november |
Raad van de Europese Unie |
EU-Westelijke Balkan ministerieel forum voor Justitie en Binnenlandse Zaken12 |
4 november |
Europese Commissie (Reynders) |
Ontmoet in Albanië premier Edi Rama en verschillende Justitieministers uit de Westelijke Balkan |
4 november |
Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid |
|
4 november |
Europese Commissie (Von der Leyen) |
Meer over ...
- 1.In juni 1993 hebben de Europese regeringsleiders in Kopenhagen drie criteria vastgesteld waaraan een kandidaat-lidstaat moet voldoen voordat het tot de Europese Unie kan toetreden.
- 2.Onder dit begrip vallen alle verdragen en wetten van de Europese Unie, de Europese verklaringen en resoluties, door de EU gesloten internationale overeenkomsten en de wetgeving en rechtspraak van het Europees Hof van Justitie. Tot de gemeenschappelijke verworvenheden van de EU behoren ook de maatregelen en besluiten die de regeringen van de EU gezamenlijk nemen op het terrein van justitie en binnenlandse zaken en in het kader van het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid (GBVB).
- 3.Didier Reynders (1958) is sinds 1 december 2019 lid van de Commissie-Von der Leyen. Als Eurocommissaris is hij belast met justitie. De heer Reynders is een Waalse liberaal en voorman van MR (Mouvement Réformateur). Hij was advocaat, directeur van de Belgische Spoorwegen en Kamerlid en werd in 1999 minister van Financiën. Dat bleef hij tot 2011 toen hij minister van Buitenlandse Zaken werd.
- 4.Deze functie wordt sinds december 2019 vervuld door Didier Reynders. Deze functie is nieuw in de Commissie-von der Leyen en neemt een deel van de taken over van de Eurocommissaris voor Justitie, consumentenrechten en gendergelijkheidheid uit de Commissie-Juncker.
- 5.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 6.De Hoge Vertegenwoordiger (HV) geeft de Europese Unie internationaal gezien één gezicht en één stem op het terrein van het buitenlands en veiligheidsbeleid. Zo moet er meer samenhang in het externe optreden en het buitenlandse beleid van de Europese Unie komen. De HV deelt het podium met de Vaste voorzitter van de Europese Raad. Deze onderhoudt namens de EU de contacten op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders.
- 7.Josep Borrell Fontelles (1947) is sinds 1 december 2019 Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid en vicevoorzitter van de Europese Commissie (commissaris voor een sterker Europa in de wereld). De Spanjaard Borrell is sociaaldemocraat en was minister van Openbare Werken en Vervoer onder Felipe Gonzalez. In 2004-2007 was hij voorzitter van het Europees Parlement en in 2018 werd hij minister van Buitenlandse Zaken. Hij is opgeleid als ingenieur en econoom en was onder meer hoogleraar.
- 8.De Groep van Zeven (G7) is een intergouvernementeel forum van zeven rijke industrielanden. Binnen de G7 worden voornamelijk economische en financiële onderwerpen besproken. Ten tijde van de kredietcrisis en de eurocrisis werd er bijvoorbeeld binnen de G7 overleg gevoerd over de aanpak van die crises.
- 9.Dr. Ursula von der Leyen (1958) is vanaf 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Zij is opgeleid tot arts en was werkzaam in een Vrouwenkliniek en als docent. Namens de CDU begon zij haar politieke loopbaan in de Landsdag en regering van Neder-Saksen. In 2009 werd zij Bondsdaglid en minister in het kabinet-Merkel. Achtereenvolgens was zij minister van Gezin en Jeugd, Arbeid en Sociale Zaken, en sinds 2013, van Defensie.
- 10.De Republiek Litouwen is een land in Noordoost-Europa, het maakt deel uit van de Baltische staten. Het land grenst aan Rusland, Letland, Polen en Wit-Rusland. Op 1 mei 2004 werd Litouwen lid van de Europese Unie. De hoofdstad van het land is Vilnius. Het geografische centrum van het continent Europa ligt in het Litouwse dorp Bernotai.
- 11.De energieprijzen in de Europese Unie schoten begin 2022 omhoog na de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende spanningen met Rusland, waar een flink deel van de Europese energie vandaan komt. Dit zorgde voor enorme onzekerheid op de energiemarkt, vooral wat betreft gas, en dat zorgde voor snel oplopende prijzen voor burgers en bedrijven.
- 12.Practical information
- 13.Josep Borrell in Germany: participates in the G7 Foreign Ministers' meeting and holds bilateral meetings in the margins.
- 14.President Ursula von der Leyen receives Ms Ingrida Šimonytė, Prime Minister of Lithuania; receives Fatih Birol, Executive Director of the International Energy Agency.