EU sluit overeenkomst met Noord-Macedonië over grensbeheer
DEN HAAG (PDC) - De Europese Unie heeft een overeenkomst gesloten met Noord-Macedonië1 over samenwerking bij het grensbeheer met het EU-agentschap Frontex2. Zodra de overeenkomst in werking treedt kan personeel van de Europese grens- en kustwacht worden ingezet in Noord-Macedonië. De steeds nauwere samenwerking met Noord-Macedonië is onderdeel van het traject van toetreding tot de EU van de Balkanstaat.
De versterkte samenwerking tussen landen in de Westelijke Balkan en Frontex moet bijdragen aan de aanpak van illegale migratie en de verdere verbetering van de veiligheid aan de buitengrenzen van de EU. 'Brussel' zal zowel financiële als operationele steun verlenen. Eerder werden al vergelijkbare overeenkomsten gesloten met kandidaat-lidstaten Albanië, Montenegro en Servië.
Eurocommissaris Johansson3 voor Binnenlandse Zaken4 reageerde verheugd op de overeenkomst. Frontex zal "hand in hand werken met de grenswachten van Noord-Macedonië om grensoverschrijdende criminaliteit, met name mensensmokkel en -handel te voorkomen". Het Europees Parlement5 en de Raad van de Europese Unie6 moeten de overeenkomst nog goedkeuren.
Bron: Europese Commissie
- 1.De Republiek Noord-Macedoniė (voorheen de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië) is een land in het midden van de Balkan. Het land ligt ingesloten tussen Albaniė, Kosovo, Serviė, Bulgarije, en Griekenland en ligt Het is een bergachtig land met zestien toppen boven de 2000 meter en meer dan vijftig meren. In 1991 verklaarde Noord-Macedoniė zich onafhankelijk van Joegoslaviė. Sinds februari 2019 heet het land officieel Noord-Macedonië. Het land is sinds 2005 een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. Het beginnen van de toetredingsprocedure werd in 2019 echter door Frankrijk en Nederland geblokkeerd.
- 2.Het Europees Grenswachtagentschap (Frontex) ondersteunt en coördineert de bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie. Lidstaten zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de bewaking van buitengrenzen. Het agentschap vult de lidstaten waar nodig aan.
- 3.De Zweedse Ylva Johansson (1964) is sinds 1 december 2019 lid van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen is zij belast met binnenlandse (EU-)zaken. Mevrouw Johansson werd opgeleid als lerares wis- en natuurkunde en werd in 1988 lid van het Parlement voor een kleine linkse partij. Later werd zij lid van de Zweedse sociaaldemocratische partij. Mevrouw Johansson was minister voor Scholen en later voor Volksgezondheid en Ouderenzorg en voor Werkgelegenheid.
- 4.Deze functie wordt sinds december 2019 vervuld door Ylva Johansson. Zij neemt de taken over van Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos uit de Commissie-Juncker. Voorheen heette deze functie Eurocommissaris voor Migratie, binnenlandse zaken en burgerzaken.
- 5.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 6.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.