Europese Raad, 15 december 2022, Brussel
datum | 15 december 2022 - 16 december 2022 |
---|---|
plaats | Brussel, België |
adres | Wetstraat 175 [kaart] |
locatie | Justus Lipsius1 ![]() |
organisatie | Europese Raad2, Tsjechisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 20223 |
De EU-leiders zullen in Brussel spreken over de Russische oorlog tegen Oekraïne, energie en economie, veiligheid en defensie, en het zuidelijk nabuurschap en de externe betrekkingen van de EU.
Voornaamste agendapunten
Russische oorlog tegen Oekraïne
De Europese Raad zal spreken over de laatste ontwikkelingen in de Russische oorlog tegen Oekraïne en bespreken hoe Oekraïne deze winter door kan komen.
In dit verband zullen de EU-leiders zich buigen over verdere politieke, militaire en humanitaire steun, en steun voor civiele bescherming aan Oekraïne. Ook zullen ze bekijken hoe ze kunnen helpen bij het herstel van de kritieke infrastructuur.
De EU veroordeelt de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne met klem en staat volledig achter de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. Daarom blijven de EU-leiders zich inzetten om, samen met hun partners, financiële hulp te bieden aan Oekraïne en de veerkracht en de wederopbouw op lange termijn van het land te ondersteunen.
Energie en economie
De Europese Raad zal de energiecrisis bespreken. In dit verband zullen de EU-leiders de vorderingen evalueren met betrekking tot de besluiten die zij hebben genomen tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad in oktober 2022, toen zij overeenkwamen nog intensiever te werken om:
-
-de vraag naar energie terug te dringen
-
-rantsoenering te voorkomen
-
-energievoorziening te garanderen
-
-de energieprijzen te verlagen
Tijdens die bijeenkomst verzochten de EU-leiders de Europese Commissie ook om voort te maken met de werkzaamheden voor de structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt.
Infographic - Een strategisch kompas voor de EU
Veiligheid en defensie
Tijdens de informele bijeenkomst van de Europese Raad in Versailles in maart 2022 hebben de EU-leiders toegezegd meer verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van de EU, op defensiegebied een strategische koers te varen en ervoor te zorgen dat de EU autonomer kan optreden.
In dit verband zullen de EU-leiders de balans opmaken van het werk dat is verricht om deze toezeggingen na te komen en de defensiecapaciteiten van de EU te versterken, zoals bepaald in de Verklaring van Versailles en het strategisch kompas, een EU-initiatief dat tot doel heeft duidelijkheid en sturing te geven aan het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid van de EU en tot een gemeenschappelijk inzicht te komen in de belangrijkste dreigingen en uitdagingen voor Europa op korte en middellange termijn.
Zuidelijk nabuurschap
De Europese Raad zal een strategische bespreking houden over het zuidelijk nabuurschap van de EU. Deze regio bestaat uit 10 mediterrane niet-EU-landen: Algerije, Egypte, Israël, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko, Palestina, Syrië en Tunesië.
Externe betrekkingen
De Europese Raad zal een strategische bespreking houden over de trans-Atlantische betrekkingen.
Mogelijk zullen de EU-leiders zich, naargelang de ontwikkelingen, ook over andere specifieke kwesties betreffende het buitenlands beleid buigen.
De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie4, de vaste voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.
Van 1 juli tot en 31 december 2022 vervulde Tsjechië het voorzitterschap5 van de Raad van de Europese Unie. Tsjechië is onderdeel van een trojka6, waarin Frankrijk7 aftrapte en Tsjechië werd opgevolgd door Zweden8.
- 1.In het Justus Lipsius werken medewerkers van het secretariaat van de de Raad van de Europese Unie en de Europese Raad. Het gebouw bestaat uit een secretariaatsgedeelte en een conferentiegedeelte. In het gebouw worden vergaderingen van voorbereidende en adviserende comités, raadswerkgroepen en persbijeenkomsten gehouden. Sinds januari 2017 vergaderen de Raad van de Europese Unie en de Europese Raad niet meer in het Justus Lipsius maar in het Europagebouw.
- 2.De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie, de vaste voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.
- 3.Van 1 juli tot en 31 december 2022 vervulde Tsjechië het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Tsjechië is onderdeel van een trojka, waarin Frankrijk aftrapte en Tsjechië werd opgevolgd door Zweden.
- 4.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 5.Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.
- 6.De trojka is het samenwerkingsverband tussen drie lidstaten die aaneengesloten het voorzitterschap van de Europese Unie bekleden. Ieder voorzitterschap geldt voor een periode van zes maanden, een trojka beslaat dus een periode van anderhalf jaar. Op die manier moet er meer samenhang komen in het beleid van de Europese Unie. Er worden afspraken gemaakt over het inhoudelijke (wetgevings)programma dat de landen willen volgen. Er wordt ook wel gesproken van 'trio' in plaats van trojka.
- 7.Van 1 januari tot en met 30 juni 2022 vervulde Frankrijk het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Hiermee volgde het land Slovenië op. Met het Franse voorzitterschap begon ook een nieuwe trojka. Frankrijk werd op 1 juli opgevolgd door Tsjechië, waarna aansluitend Zweden aan de beurt is.
- 8.Van 1 januari tot en met 30 juni 2023 vervult Zweden het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Zweden is onderdeel van een trojka, waarin Frankrijk aftrapte, Tsjechië volgde en Zweden afsluit.