Europa Vandaag: willen de lidstaten een grotere rol voor Europol?
Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!
Lidstaten bespreken grotere rol Europol
De raadswerkgroep voor justitie en binnenlandse zaken komt in Brussel bijeen om te overleggen over twee voorstellen van de Europese Commissie1 die de veiligheid in de Schengenzone moeten vergroten. Beide voorstellen zijn erop gericht om politiesamenwerking tussen de lidstaten te verbeteren. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het in Den Haag gevestigde agentschap Europol2.
In een raadswerkgroep overleggen ambtenaren uit verschillende lidstaten over wetsvoorstellen. Zij doen eigenlijk het voorbereidende werk voor de EU3-ambassadeurs van de lidstaten. Op hun beurt doen de ambassadeurs weer het voorwerk voor de verantwoordelijke ministers. Wanneer besluiten echt zwaarwegend zijn, gaat het naar de minister. Het duurt dus nog wel een tijdje voordat de minister van Justitie4 en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius5 zich over het voorstel mag buigen.
En verder...
wordt maandag 9 mei het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa gevierd tijdens de Europadag van 2022.
Europa in een oogopslag
Datum & tijd |
Organisatie |
Agenda |
---|---|---|
8 mei |
verschillende Europese landen |
Viering van bevrijdingsdag |
9 mei |
Europese Unie |
Viering van Europadag |
Meer over ...
- 1.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 2.Dit EU-agentschap verzamelt en analyseert inlichtingen over criminele activiteiten en probeert zo internationale criminaliteit in de Europese Unie tegen te gaan. Europol beheert een database met gegevens over criminelen en criminele netwerken in heel Europa. Het agentschap kan op deze manier de samenwerking tussen politiediensten in de Europese lidstaten ondersteunen, omdat het uitgebreide informatie biedt over internationale georganiseerde misdaadnetwerken.
- 3.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 4.Dit ministerie houdt zich bezig met rechtspleging en rechtshandhaving, jeugd en sanctietoepassing, de politie en terrorismebestrijding en veiligheid. Het ministerie is belast met wetgeving op het gebied van privaatrecht, straf- en sanctierecht, administratief recht en bestuursrecht en met het bewaken van de kwaliteit van de wetgeving.
- 5.Dilan Yeşilgöz (1977) is sinds 23 november 2023 fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Sinds 6 december 2023 is zij Tweede Kamerlid. Eerder was zij lid van 23 maart 2017 tot 3 september 2021. Van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 was mevrouw Yesigöz minister van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte IV. In het (demissionaire) kabinet-Rutte III was zij van 25 mei 2021 tot 10 januari 2022 staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Mevrouw Yeşilgöz was eigenaar/senior adviseur van Bureau DenW in Amsterdam en daar raadslid. Eerder was zij bestuursadviseur veiligheid en zorg van het college van B&W van Amsterdam. Zij was lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen 2023.