C. (Conny) Helder - Hoofdinhoud
Conny Helder (1958) was van 10 januari tot 2 juli 2024 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte IV i. Eerder was zij van 10 januari 2022 tot 2 februari 2024 minister voor Langdurige Zorg en Sport. Die taken heeft zij als minister van VWS overigens ook. Zij is lid van de VVD. Sinds 2017 was mevrouw Helder voorzitter van de raad van bestuur van Stichting tanteLouise, die organisaties en instellingen in de zorg ondersteunt. Eerder was zij onder meer bestuurder van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.
VVD
functie(s) in de periode 2022-2024: minister
Inhoudsopgave
(Conny)
geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 27 november 1958 partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie)
-
-manager divisie heelkundige specialismen, UMC (Universitair Medisch Centrum) Utrecht, van 2004 tot juli 2010
-
-lid bestuur ActiZ, van januari 2020 tot 10 januari 2022 (branchevereniging van circa 400 zorgorganisatiest)
-
-voorzitter Raad van Bestuur SGE (Stichting Gezondheidscentra) te Eindhoven, van juli 2010 tot juni 2017
-
-voorzitter Raad van Bestuur Stichting "tanteLouise" te Bergen op Zoom, van juni 2017 tot 10 januari 2022 (ondersteuning organisaties en instellingen in de zorgt)
-
-minister zonder portefeuille, minister voor Langdurige Zorg en Sport, van 10 januari 2022 tot 2 februari 2024
-
-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van 10 januari 2024 tot 2 juli 2024
takenpakket (minister)
-
-Was als minister voor LZS belast met 1. Langdurige zorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, mensen met een beperking; 2. GGZ; 3. Wijkverpleegkundige zorg; 4. Persoonsgebonden budget; 5. Kwaliteitsbeleid care; 6. Arbeidsmarktbeleid; 7. Sport; 8. Procescoördinator verantwoording Covid-19; 9. Rechtmatige zorg en goed bestuur; 10. Ontregelde zorg; 11. Organiseerbaarheid/regionalisering
-
-Was als minister van VWS belast met 1. Langdurige zorg; 2. GGZ; 3. Wijkverpleegkundige zorg; 4. Persoonsgebonden budget; 5. Kwaliteitsbeleid care; 6. Arbeidsmarktbeleid; 7. Sport; 8. Procescoördinator verantwoording Covid-19; 9. Rechtmatige zorg en goed bestuur; 10. Ontregelde zorg; 11. Organiseerbaarheid/regionalisering; 12. beleidskader patiënten- en cliëntenorganisaties; 13. Taskforce optimale inzet zorgmedewerkers; 14. IGJ; 15. concernorganisaties VWS
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
vorige (2/9)-
-lid commissie CEG (Centrum voor Ethiek en Gezondheid), van oktober 2020 tot januari 2022
-
-lid Investor Board IFOZ, van april 2021 tot januari 2022
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
als bewindspersoon (beleidsmatig) (3/4)-
-Kwam in 2023 met een financiële steunregeling voor zorgmedewerkers die tussen maart en juni 2020 door covid-zorg zelf besmet waren geraakt en daardoor uiteindelijk arbeidsongeschikt. Er komt een bedrag van € 15.000 per persoon.
-
-Besloot in 2023 een civiele procedure te starten tegen Relief Goods Alliande van Sywert van Lienden wegens onregelmatigheden bij de aanschaf van mondkapjes tijdens de coronaperiode
-
-Stelde in 2023 samen met staatssecretaris Van Ooijen gelden aan gemeenten ter beschikking ter uitvoering van het GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord). Dit door gemeenten, ministerie, zorgverzekeraars en gezondheidsdiensten gesloten akkoord richt zich op het bevorderen van fysieke en mentale gezondheid. Doelen zijn onder meer het terugdringen van gezondheidsachterstanden, een tot bewegen uitnodigde leefomgeving, bevorderen van een gezonde leefstijl en vitaal ouder worden.
als bewindspersoon (wetgeving)
-
-Bracht in 2022 een wet (Stb. 283) tot stand waardoor zwijgbedingen in de domeinen jeugdzorg, zorg en ondersteuning nietig zijn. Zwijgbedingen zijn geheimhoudingsbepalingen over incidenten. Het wetsvoorstel was in 2021 ingediend door minister De Jonge. (35.771)
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.