Europeanen debatteren over manieren om democratie en de rechtstaat te versterken
Ontdek wat er tijdens het tweede Burgerpanel van de Conferentie over de Toekomst van Europa op 24-26 september besproken werd.
Link naar de video: Burgers bespreken Europese waarden en rechten
Ongeveer 200 Europeanen van verschillende leeftijden, nationaliteiten en achtergronden kwamen samen in Straatsburg om ideeën uit te wisselen over democratie, waarden, rechten, veiligheid en de rechtstaat in de EU2 tijdens het tweede burgerpanel van de Conferentie over de toekomst van Europa.
“Het is nodig om verder te werken aan de sensibilisering van de Europese Unie, het werk van de instellingen aan regelgeving en het welzijn van de inwoners,” zei Gašper Dovžan, Sloveense staatssecretaris van het ministerie van buitenlandse zaken en medevoorzitter van de Conferentie namens de Raad3.
“De EU vertegenwoordigt ons dagelijkse leven, en we mogen dit niet vanzelfsprekend vinden (...). We moeten ervoor vechten. We moeten ons ervan bewust zijn dat een beter leven voor ons allemaal alleen maar mogelijk is in een vreedzaam en verenigd Europa”, zei hij tegen de deelnemers.
Oproep voor engagement, inclusie en gelijkheid
Een aantal van de onderwerpen die aan bod kwamen waren onder andere de deelname aan de Europese verkiezingen verbeteren via betere informatiecampagnes, bescherming van het proces tegen buitenlandse inmenging en de EU-instellingen dichter bij de mensen brengen.
Andrea uit Italië zei: “Een Europa dat dichter bij haar burgers staat en waar de burgers zich echt deel van voelen kan een effect hebben op het leven van iedereen: op ons werk en onze levenskeuzes, op de manier waarop we kijken naar onze vrijheden en naar onze plek binnen de maatschappij”.
Deelnemers benadrukten het belang om verder te kijken dan ieders nationale perspectief en te luisteren naar ervaringen van andere landen.
Ze riepen ook op tot meer aandacht voor gendergelijkheid en integratie.
“Ik hoop dat Europa meer voor mijn dagelijks welzijn kan zorgen. Het betekent toegang tot cultuur, sport, een financiële basis en minder stress (...), waardoor iedereen een leven kan leiden dat bij hen past”, zei Yola, van Frankrijk.
De belangrijkste gespreksonderwerpen
De panelleden hebben vijf prioriteiten geselecteerd om tijdens de volgende vergaderingen te bespreken:
-
-Rechten en non-discriminatie verzekeren
-
-Democratie en de rechtstaat beschermen
-
-Hervorming van de EU
-
-De Europese identiteit opbouwen
-
-Burgerparticipatie verbeteren
De zaken die binnen deze onderwerpen aan bod zullen komen zijn onder andere: onderwijs over democratie, media-informatie, privacy, mensenrechten, integratie van mensen met een handicap, bescherming tegen seksueel geweld, migratie beheersen en gendergelijkheid.
Het panel selecteerde 20 vertegenwoordigers om deel te nemen aan de Plenaire sessie van de Conferentie en om een debat te voeren met vertegenwoordigers van de EU-instellingen en nationale parlementen.
Wat ligt er in het verschiet?
Het burgerpanel over “democratie, waarden, rechten, veiligheid en de rechtstaat” zal op 12-14 november online samenkomen. Een derde sessie zal op 10-12 december in Firenze plaatsvinden.
Het derde panel zal op 1-3 oktober voor de eerste keer in Straatsburg samenkomen om het over “klimaatverandering, het milieu en gezondheid” te hebben.
De voorstellen van de panels moeten de Conferentie helpen met het formuleren van aanbevelingen, gepland in de lente van volgend jaar.
Doe mee en deel jouw ideeën over de toekomst van Europa via het platform van de Conferentie!
Ontdek wat besproken werd tijdens het eerste panel.
Ontdek meer over het Europese Burgerpanel in onze video.
Meer informatie
Productinformatie
REF.: 20210923STO13418
Meer over ...
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 3.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.