Vooral tegenstanders Europees Openbaar Ministerie spraken in Eerste Kamer
woensdag 10 maart 2021, 15:43
DEN HAAG (PDC) - Ondanks kritiek zal het wetsvoorstel over de invoering van het Europees Openbaar Ministerie1 (EOM) naar verwachting een ruime meerderheid behalen in de Eerste Kamer. Dat bleek gisteren tijdens het debat over het wetsvoorstel.
Er namen zes fracties deel aan het debat, slechts één van hen (VVD2) sprak steun uit voor het wetsvoorstel, de overige vijf fracties in het debat (Fractie-Nanninga3, PVV4, SP5, 50PLUS6 en SGP7) waren zeer kritisch. Het voornaamste kritiekpunt was de aantasting van de Nederlandse soevereiniteit door het instellen van een EOM.
Buiten de VVD namen geen voorstanders van het wetsvoorstel deel aan het debat. De stemming vindt volgende week plaats.
Bron: Eerste Kamer
Meer over ...
- 1.Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) is het onafhankelijk openbaar vervolgingsorgaan van de Europese Unie. Dit orgaan is bevoegd voor het onderzoeken, het vervolgen en het aanklagen bij de nationale rechter van strafbare feiten die de EU schade opleveren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om fraude en corruptie.
- 2.De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
- 3.De Fractie-Nanninga was vanaf 15 februari 2021 de voortzetting van de fractie-Van Pareren. Ze bestond uit zeven Eerste Kamerleden, die in 2020 uit FVD traden en die zich aansloten bij de partij JA21. Na de Eerste Kamerverkiezingen van 2023 ging de fractie verder als JA21 in de Eerste Kamer.
- 4.De Partij voor de Vrijheid (PVV) is een populistische partij, met zowel conservatieve, 'rechtse' als 'linkse' standpunten. De PVV is op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad door Geert Wilders, na zijn vertrek bij de VVD. Hij is sindsdien ook de politiek leider.
- 5.De Socialistische Partij is vanaf 1995 in de Eerste Kamer vertegenwoordigd. De partij heeft drie Eerste Kamerleden.
- 6.50PLUS heeft sinds 2011 een vertegenwoordiger in de Eerste Kamer. Sinds juni 2023 telt de fractie één lid.
- 7.De Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) is vanaf 6 november 1956, met uitzondering van de periode van 19 september 1960 tot 11 mei 1971, in de Eerste Kamer vertegenwoordigd.